Rollin Wallowin – Interjú Nagy “Retek” Péterrel

A Győri metalcore ötös Rollin Wallowin az EDGE Recordsnál jelentette meg nemrég új, magyar és angol nyelven egyaránt felvett EP-jét[/b] (kritika az anyagról). Ennek kapcsán beszélgettünk Nagy „Retek” Péter énekessel, de természetesen kitértünk még néhány egyéb fontosabb dologra is, valamint arról is lerántódott a lepel, hogy a banda 2008-ra tervezi a nagylemez felvételét. Az alábbiakban következzen a vidám hangulatú beszélgetés az elvetemült humorú frontemberrel:

A zenekar 2001-ben alakult, de előtte már volt a Claim Your Innosence, és a Roswell 47, ezekről beszélj, kérlek kicsit, milyen zenét játszottak, kik voltak hatással rátok akkoriban, illetve kik vannak jelenleg is a RW-ben az akkori felállásból?

Jelenlegi felállásból már csak a Kristóf (Molnár Kristóf gitáros) és Én vagyunk az old arcok. A Claim Your Innosence volt pályafutásunk kezdete. Punk zenét hallgattunk, és azt is akartunk csinálni. Csináltunk is. Aztán jött a divathullám, elragadott minket és lettünk emo / metalcore / softrockabily / pankrockennroll egy kis melodysoftpunkcrust beütéssel. A Roswell 47 pedig a CYI után alakult, miután emo / metalcore / softrockabily / pankrockennroll-t egy kis melodysoftpunkcrust-al kevertünk. Az nem volt olyan jó. Aztán jött a Rollin Wallowin.
Kik voltak hatással? Hm.. a jó zenekarok, akiket hallgatunk és hallgattunk.

Hogy alakult meg a Rollin Wallowin, és ti hogy definiálnátok, milyen stílusban alkot a csapat, kik voltak a hatásaitok?

Megalakulásunk fő célja az volt hogy egyszer majd mi is rokksztárok leszünk és szerepelhetünk a médiában. Amúgy meg azért mert, nem tudom..talán nagyon unatkoztunk és valamit akartunk kezdeni magunkkal :-) Stílusilag emo/metalcore/softrockabily/pankrockennroll egy kis melodysoftpunkcrust beütéssel.

Az előző anyagok (Vérrel Írd, Hinni Benned) mennyire ismertették meg a csapat nevét a hallgatósággal, illetve milyen különbségeket érzel az előző kiadványok, és az új CD közt?

Az említett lemezekkel ismertettük meg magunkat nagyjából. Adtunk mindenkinek, küldtünk mindenkinek, feltettük az Internetre, szóval ahogy kell. Házilag vettük fel őket, hallgatható a minősége! Szerintem azért bejött az embereknek, mert mentünk sokfelé fellépni, lettek új barátságok meg minden. Igyekeztünk megismertetni magunkat. Az új lemez nem olyan rég jelent meg, még gőzöm nincs mik a különbségek. Az tuti hogy mind zeneileg és minőségileg sokkal jobb, befogadhatóbb és kiforrottabb. Az új Metal Hammer válogatás lemezen is szerepelünk egy nótával, remélem sokan megveszik, meghallgatják és tetszik is nekik. Ebből adódóan meg eljönnek a koncertekre, és jót mulatunk.

Nemrég jelent meg a Give Me New Life EP, elégedettek vagytok-e vele, vagy van valami, amin esetleg utólag már változtatnátok? Milyen volt a stúdiózás a Denevérben, Töfi-vel, és mit tudott hozzátenni a Rollin Wallowin dalokhoz?

Sok mindent! Főleg hogy a Minden miben hittem szólóját ő játszotta fel. Mert mi nem tudtuk :-) Ez így van! Amúgy jó volt, és unalmas is.. de feltaláltuk magunkat! Aki épp nem melózott az a közeli plázában shoppingolt, és netezett. Vagy ép csocsózott az életéért. Töfi és a többiek, Zoli, Szebi is nagyon jó és türelmes arcok. Ők sokkal jobban értenek ezekhez a dolgokhoz mint mi, sokat segítettek mindenbe. Egy rossz szavunk sem lehet! Csak ezer köszönet nekik!! Változtatni rajta?..kb mindent máshogy csinálnánk :-)

Hogy kerültetek az EDGE Records-hoz, és milyenek a tapasztalatok, könnyű ma kiadót találni a csapatoknak? Milyen reakciókat kaptatok eddig a CD-re?

Miután kézhez kaptuk a cd-t a denevértől, terveztünk borítót, elmentünk divatfotózásra, nyomattunk egy pár lemezt és elküldtük különböző kiadóknak. Majdnem minden kiadó vissza is írt hogy jó a lemez, de van nekik sok bandájuk, és nem akarnak többet bevállalni, vagy ép nagy zenekarokkal foglalkoznak csak. Ez tiszta sor. Az Edge Records volt aki vissza írt hogy oké srácok, gyertek azt megdumáljuk! Rohadtul megörültünk, mert titkon azért szerettük volna, ha hozzájuk kerülünk.
Reakciók eddig csak pozitívak! Lemezkritikák is, visszajelzések is. Úgyhogy, örömbódottág.

Mennyi idő alatt íródtak meg a dalok, illetve, hogy folyik nálatok a dalszerzés, ki hozza a fő ötleteket? Ha valami vita van, kié a döntő szó, és mennyire megy könnyen Nálatok a dalok végső formába rázása?

Végső formát csak akkor nyeri el a nóta, ha már fent van a lemezen. Akkor szépen megtanuljuk :-). A témákat a gitárosok hozzák leginkább. Nincs megszabva, hogy most pl a Kristóf vagy akármelyikünk írja a dalokat. Ha valakinek van frankó ötlete, és meg is tudjuk valósítani, akkor mehet a rokk!

Miért döntöttetek úgy, hogy magyarul és angolul is rögzítitek a dalokat?

Magyarul azért jó, mert itthon előbb megértik :-) és ha csak angol lenne, nem biztos, hogy most nekiáll az ember gyereke lefordítani. Angol ötlet akkor jött, mikor külföldön játszottunk. Ott meg azért jó, mert inkább megértik, mint a magyart :-) És így mindenkinek király. Meg azért ez a fajta zene inkább hangzik jól angolul, mint magyarul.

Az EP megírása közben milyen gondolatok, motívumok inspiráltak benneteket, akár zeneileg, akár a dalszövegek terén?

Semmilyen. Ami jön! Ép milyen kedvünk, hangulatunk van, olyan lesz a zene is. Dalszöveg téren pedig amit átélek, látok tapasztalok. Ennyi. Semmi előre kigondolt dolog. Motívum, gondolat!? Mondjuk de! Jó kis metál legyen :-) Tömegpusztító hevymetál!

Érdekelne, hogy Nektek mit jelentenek a szövegek, s a Give Me New Life lemezcím, így kérlek, vegyük kicsit górcső alá a számokat, miről / kiknek szólnak, miként értelmezhetők a szövegeik!

Minden, miben hittem: Az elveszett álmokról, barátokról szól. Arról hogy, hogy teszi tönkre a pénz utáni hajsza a barátságokat, régi nagy bandázásokat.
Legyen a miénk!: Ez a Béla (Szász Béla basszer) összes volt csajának szól! És azoknak, akik szerelmesek belé! Amúgy meg természetesen, mindig az aktuális barátnőmnek szoktam címezni.
Rólad szól az élet: A volt dobosunk ihlette meg. Ennek hosszú a története. Dióhéjba annyit amennyi a szöveg:)
Hinni benned: Gőzön sincs miről szólhat. Rohadtul untam magam a melóhelyemen. Járt az agyam és ennyi.
Mutasd meg a bensőd: Ennek a szövegét a Septic zenekar frontembere üvöltötte el jó régen. Egyik kedvenc nótám! Elnyúltam a szöveget és csináltunk egy jobb zenét alá /haha/
Engedj szabadon: Senki sem szereti, ha megmondják neki, mit csináljanak nem? Én sem. Volt egy barátnőm régen és akkor ihletődött meg a szöveg. Nem tudtam eldönteni, dobjam e vagy sem /hehe/.. se veled se nélküled dolog.. Aztán nyert az új barátnőm /hehe/ De semmi szerelmes szöveg rész nincs benne.. nem kell megijedni, nem egy újabb emó banda vagyunk. Semmi könyörület semmi érzelem!!

Az „Engedj szabadon” ha jól tudom a Country Metal válogatáslemezén jelent meg, s kezdettől tagjai vagytok a csoportosulásnak. A County Metal-nál mi a helyzet most, mi történik ott, és miben tudnak ők segíteni a zenekaroknak?

Abszolút halott dolog az egész CM. Senki sem foglalkozik vele. A nagy szervező nem lát benne lóvét, és kész. Le van szarva. Próbált pár zenekar tenni valamit, hogy beinduljon , de isten igazából már nem is létezik az hogy CM. Erről ennyit..

Milyen a zenei élet Győrben, és hogy látjátok a színteret országos szinten? Jó kapcsolatban vagytok más zenekarokkal?

Nincs ok panaszra Győrben! Ezt már többen is mondták, Győr Hardcore város. Nagyon sokan vannak, akik szeretik a hardcore/metalcore zenét, és el is járnak koncertekre!! Mozognak is, meg minden..szóval van élet! Országos szinten szerintem vegyes a dolog. Van, ahol él a dolog, van ahol pedig nulla. Meg hát ki tudja. Ha azt mondod, hogy Rollin Wallowin, kevesebb embert mozgat meg mint mondjuk egy Slayer /hehe/

Kicsit személyesebb kérdéseim is lennének; beszéljünk egy kicsit arról, ki milyen személyiség a zenekaron belül, kinek mi a legjellemzőbb, legjobb és legidegesítőbb tulajdonsága szerintetek?

A Kristóf a főnöki és a műszaki mekkmester. Ő tudja mi jó nekünk /hehe/ A Laci (Sinkovits László — gitár) nem oly régi tag, de sok mindenkit ismer, fotóst, designert. Ő csinálta pl a lemezborító nagy részét. Meg állandóan osztja próbán, ne cigizzünk már meg beszélgessünk annyit. Nem barátkozni jött hozzánk, hanem zenélni /hehe/ de már betörtük, ő sem bírja egyhuzamban letolni a koncert progit, ha eljátsszuk próbán. A Csuki (Csukás János — dob) a sörfelelős és a szavak embere! Főleg ha részeg! A Béla meg mittudomén..mindíg csinál valamit. Én meg csak az énekes vagyok./hehe/ és mindenki kurva idegesítő ha sokat vagyunk együtt :-)

Kinek mi a kedvenc zenekara, példaképe, kedvenc filmje, könyve, nőideálja, étele-itala?

Példaképe szerintem egyikünknek sincs. Kedvenc film. Csak az enyémet tudom. Alien filmek, Nagyi szeme fénye, Kalandférgek, Félelem és reszketés Las Vegasban, Requiem egy álomért..stb stb A pornó filmeket mindegyikünk szereti. Talán ez az egy közös van bennünk azon kívül, hogy egy csapatban játszunk.. Nőideál? Hm..nekem a harisnyás,copfos, fiatal iskoláslányok jönnek be szoknyába. Hatalmas mell, Csókos száj, szőke haj, kék szem, műköröm. Kajába meg minden, ami mekdonálsz és pidza meg palacsinta.

Ki mivel foglalkozik civilben, a zenélésen kívül, kinek van családja, házastárs, gyerek?

Mindenkinek csak barátnője van. Senki sem házas. Gyerekről meg nem tudunk.
A Béla-Laci-Kristóf trió tanul. Fősuli. Csuki meg én melózunk. Nem árulhatom el hol, és mivel foglakozunk.

Kinek mi a kedvenc Rollin Wallowin dala, és miért (a „mindegyiket egyformán szeretjük”-válasz nem ér)?

Nem is adnék ilyen választ! Nekem az egyik új nóta a kedvencem, de a lemezről talán a Life Is About You. Jó benne a Sage Atti:) meg zeneileg is fasza szerintem. Van 2 olyan nótánk pl amit nem is szeretek, de ezek igen. Muszáj elénekelni. Ők mégis csak szeretik /hehe/

Ha választani lehetne, kivel turnéznátok a legszívesebben?

Bárkivel! Sosem gondolkodtunk ilyenen. Lényeg hogy lehessen bulizni, haverkodni velük :-) Mi szeretünk mókázni és pajtizni bárkivel akivel lehet.

Mik a jövőbeli terveitek, s hol lehet veletek találkozni élőben?

Sok koncert, 2008 tavaszán turné. Ősszel pedig egy album. Ennyi. Ha valakit érdekel, annak ajánlanám a honlapunkat ott mindig friss hírek vannak. merre járunk, hol koncertezünk, mit csinálunk! És ha egy kellemes fejletépős metálbulira vagytok kiéhezve, akkor lessétek a koncert dátumokat és gyertek el bulizni! Oszt lebontjuk az éjszakát!:) van myspace oldalunk is, ott is fent van minden információ a társaságról és empéhárom is!

Honlapunk címe: http://www.rollinwallowin.fw.hu
Myspace pedig: http://www.myspace.com/rollinwallowin