Ki kellett adnunk ezt a kislemezt, hogy kitisztuljon a fejünk – Informer-miniinterjú

A hazai nu metalcore egyik éllovasa, a kecskeméti Informer a 2022-es bemutatkozása óta elég aktív: még abban az évben megjelent a kimondottan erős debütlemezük, aztán tavaly három single (1, 2, 3), közben a Dürer Kert nagyszínpadán is megmérettettek a Stubborn búcsúbuliján. Idén áprilisban pedig új EP-vel rukkoltak elő Lost in the Path címmel, és egy kis hazai körútra indultak a februárban felszínre tört Splitleaf társaságában. Ez utóbbi budapesti állomása holnap, május 11-én lesz a Turbina klubszobájában, ahol a Wires is csatlakozik a lineuphoz.

A buli előtt Ragó Norbert frontembert kérdeztük a legfrissebb anyagról és a zenekar terveiről.


Az utolsó tavalyi single-nél említetted, hogy kísérletezgettek, ez az anyag is így született?

Az anyag címe hűen tükrözi jelenlegi állapotunkat az Informerrel. Ez a 3 szám maximálisan a kísérletezgetés jegyében született meg, de azért próbáltunk az eddigi kiadványaink hangulatából is meríteni. Kicsit elvesztünk mi is az ösvényen, de ki kellett adnunk ezt a kislemezt, hogy kitisztuljon a fejünk, és megtaláljuk az utat, amerre tartani szeretnénk. Úgy érzem, a második nagylemezünk lesz az, de az még várat magára.

Már készül?

Nem szoktunk nagyon előre dolgozni, legjobb esetben 2025 végére tervezzük kihozni, valószínűleg abban az évben állunk neki a megírásának. Olyan viszont előfordulhat, hogy egy régebbi demónkat az idő megszépíti, és helyet fog kapni rajta. Az It’s Fine és a Nails and Coffins esetében ez volt. Az album előtt egy 5-6 számos kislemezt, esetleg 1-2 single-t biztos ki fogunk adni, de most már látjuk az irányt.

Merre tartotok?

Jelenleg zajlik a Splitleaffel a tavaszi/nyári miniturnénk, utána még lesz pár klubbulink, és közben elkezdjük majd írni a fent említett kislemezt. Egyelőre még káosz van, reméljük, kitisztul a turné végére minden alkotás ügyileg.

Elkerülhetetlen a kérdés: az új kislemez borítójának felépítése erősen hajaz a Knocked Loose 2021-es EP-jére. Mesélj erről, kérlek!

Az artworköt egy indonéz srác, Miftah Hudaya (Deadly Fractions) készítette. Írt egy üzenetet, hogy szükségünk van-e grafikai munkára. Megnéztük a munkáit, és tetszett mindnyájunknak. Annyit tudtunk, hogy brutalista boritót szeretnénk, ezen kívül semmi más megkötésünk nem volt. A grafikus elkérte a dalszövegeket, hogy inspirálódjon, lett pár terve, és mi azok közül ezt választottuk ki. Hogy miért a Knocked Loose lett párhuzamba hozva, arra ti tudnátok a választ :) A Dealer, az Alpha Wolf, a Loathe, és ha kicsit megerőltetném magam, még legalább 10 modern metalzenekart tudnék írni, akinek van brutalista borítója vagy hasonló az elrendezése. Nagyot megy ez a grafikai stílus a műfajban.

Mik a további terveitek?

Túl sok említésre méltó nincs. Szeretnénk, ha a jövőben megjelenő kiadványaink olyan ütemben és minőségben jelennének majd meg, ahogy elképzeltük.

Külföldre kacsintgattok?

Tök király lenne, van pár zenekar az EU-n belül, akihez szívesen becsatlakoznánk egy turné erejéig. Egyébként konkrét törekvéseket nem tettünk még az ügyben, ha lesz is ilyen, szerintem az is várat még magára.


A srácok az alábbi helyeken fordulnak meg nyáron:

május 11. – Budapest, Turbina (+ Wires, Splitleaf)
május 19. – Székesfehérvár, Nyolcas Műhely – Yippi Feszt (+ Tiansen, Red Swamp stb.)
június 15. – Győr, A Beton (+ Splitleaf)
június 29. – Lakitelek, Tőserdő Autóskemping – Alpárfeszt (+ Kies, Áron András stb.)