A töviskorona szorítása – Bemutatkozik a Splitleaf

Hogy is szól a mondás? Új év, új zenekarok? Nos, ha nem is pontosan így, nálunk azért mégiscsak van relevanciája a dolognak, ugyanis ma a NuSkull hasábjain mutatkozik be a Splitleaf, ami olyan bandák extagjaiból tevődik össze, mint a Faminehill, a Verticals vagy épp a Reminder. A banda kapásból egy ötszámos EP-vel debütál, ami mellé egy klip is tartozik.

Az eleinte otthoni, gőzkieresztő hobbiprojekt úgy indult, hogy a Verticals bőgőse, Rózsa Adrián és Győrki Bence énekes szeretett volna egy önkifejező, fantáziájukat szabadjára engedős platformot. Ebben a felállásban Adrián hozta a témákat, Bence pedig a szövegeket. A hangzás – a Verticalséhez hasonlóan – most is nagyban inspirálódik a Knocked Loose acsarkodós, harapós soundjából, a dalok témája pedig a belső vívódásoktól a másoknak megfelelésen át a mindennapi állandó elvárásokkal való szembesüléig húzódik.

Az eredeti terv az volt, hogy a páros megírja, majd felveszi a dalokat, és elraktározzák a fiókban a megfelelő időpont eljövetelére. Ez viszonylag hamar meg is valósult, 2023 elején csatlakozott ugyanis hozzájuk Érsek Balázs gitáros fronton, a felállás pedig az elmúlt hónapokban vált teljessé, amikor is bekerült a bandába Kovács Gergely a másik gitáron, illetve Balován András a dobszerkó mögött. A srácoknak nem is nagyon kellett összerázódniuk, lévén voltak már közös zenekaraik, így a kémia és az együtt zenélés szinte az első pillanattól adott volt.

A zenekar debütáló EP-je, a Crown of Thorns felvételeit Ragó Norbi (Informer) készítette, aki egyéb dolgokban is segítette a munkálatokat, például közreműködött a kislemez második számában, a Griefben. A dalok a saját magunk által a fejünkre helyezett töviskorona szimbolikájában íródtak, illetve a mindennapos küzdelemről szólnak, ahogy próbálunk megszabadulni a problémáinktól, káros szenvedélyeinktől, és ezáltal levenni magunkról a bökő, szúró fejfedőt. Az egyes tételek  jelentéséről az énekes, Bence osztott meg velünk egyet s mást:

Repeat: Ahogy a címéből is adódik, ismétlődésekről beszélünk. Minden nap ugyanolyan, többnyire nyomasztó, olvassuk a bulvárhíreket és gyűlölködünk mindenért. A szám végén megfogalmazódik egy gondolat, hogy ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csupán csak szeretnünk kéne egymást, és egy Interstellar-idézettel zárul a dal, miszerint a Föld pusztulása nem feltétlenül jelenti az emberiség végét – ha össze tudunk fogni.

Grief: Ennek a szövegnek egy jó része évekkel ezelőtt elkészült, amikor a nagymamám nagyon beteg volt és mindenki tudta, hogy ennek mi lesz a vége. Az én gyászfeldolgozási stratégiám pedig az volt, hogy leírtam, hogyan kellett volna viselkednem. Egyfajta veszekedés önmagammal, amiért érzelemmentesen mentem/megyek keresztül ezeken a dolgokon. Norbit mindenképp akartuk, hogy vendégszerepeljen az albumon, és amikor meghallotta a szám témáját, egyértelmű volt számára, hogy erre ő is rá tud csatlakozni.

Stay: Az egyik legzseniálisabb film számomra az Interstellar, amit mindenképpen szerettem volna belecsempészni a lemezbe, ezért is kezdődik a dal a leghíresebb verssel belőle: “Ne várd szelíden azt a végső éjt…” Talán többféleképpen rá lehet csatlakozni a szövegre; számomra a gyászfeldolgozásnak egy következő lépése, amikor véget ér egy ember élete, egy barátság vagy egy szerelem, te pedig csak annyit szeretnél, hogy a másik még maradjon.

Spark: Itt a szomorúságból színtiszta dühbe megyünk át, amikor elkezdjük a másikat hibáztatni akár a saját vétségeink miatt. A végén pedig slusszpoénként bejön a toxic kifejezés, ami jelentheti valakinél a toxikus kapcsolatokat. Én inkább a kelleténél több alkoholfogyasztás okozta bilincseket próbálom levetni magamról a dalban.

End: A lezárásban végül minden értelmet nyer(hetne). Ez egy kicsit visszakapcsolódik az első dalhoz – hogy mennyire nyomasztó, ahogy nagyon sok ember viselkedik, és mi csak magunkba fordulva zuhanunk egy fekete lyukba. A nap végén pedig minden meg van írva, hogy hogyan éljünk, és hogyan haljunk meg.

Az öt dal kapott egy egybefüggő vizuális megtámogatást is, amit Aczél Márk rendezett, a forgatás pedig jó két napot ölelt fel sírásással meg keresztégetéssel karöltve.

A srácok idei tervei közt szerepel útra kelni és élőben is bemutatkozni az Informer oldalán. Szeretnének mörcsökkel is jelentkezni, meg kiadni még két dalt az év során, amik nem fértek fel a bemutatkozó EP-re, amit egyébként itt lent végig is tudsz pörgetni: