A szememet kaparó gyűlöletszag – Bemutatkozik a kecskeméti Informer

Az utóbbi időben több ígéretes hazai zenekar is alakult a nu metalcore stílusban, köztük a Verticals és a Wires, most pedig a kecskeméti Informer debütálása folytatja ezt a sort. A brigád háromötöde (Ragó Norbert – ének, Kalmár Ferenc – gitár, Kalmár Simon – dob) sokak számára ismerős lehet a 2018-ban feloszlott Show Your Otherside-ból, bár ezúttal teljesen más oldalukat mutatják meg (haha).

Július 1-jén jelent meg az első daluk Already Dead címmel, amely a várhatóan idén megjelenő nagylemezük, a Dark Ceremony első előfutára. A dalszerzés mellett a produceri munkákat, a felvételt, keverést és maszterelést is Norbi végezte, aki egyébként home stúdiót is indított Kecskeméten Low Tuned néven. A számhoz Peter John Kiss (TheRealJP, Svnseas, Hello Panda) készített egy vágatlan, egysnittes klipet, a lemezborító pedig Kókai Barnabás (Barber’s Art, The Southern Oracle) munkája.

Norbi részletesen mesélt az Informer beindításának ötletéről, az irányról és a tagság összeállásáról:

Az új zenekar ötlete először egy szólóprojekt formájában ötlött fel bennem még úgy 2019 nyara környékén. Akkor már kevesebbet dolgoztam, jutott egy kis szabadidő is, és elkezdett hiányozni a zene, leginkább a számok írása és a stúdiózás. Kevesen tudják rólam, de a SYO-ban én voltam felelős a hangszerelésért is a dalszövegek és ének mellett. Elkezdtem demózgatni, és akkor már a stúdiózásba is jobban beleástam magam, ezután egyre inkább elkapott az érzés, hogy ez egy zenekarban jobban működne (főleg, mert Simon a kollegám lett, és mindennap láttam a kis testét). Természetesen egyből a SYO alapformáció felélesztése jutott eszembe, de már akkor kikötöttem, hogy új nevet szeretnék az új projektnek.

Ádám (Szappanos Ádám basszer – a szerk.) időközben Bárdudvarnokra költözött, ami egy jó 2,5 óra autóút Kecskeméttől, és időközben apuka is lett, így ő érthető módon nem vállalta el a basszusgitáros posztot. Helyére egyből Kis Dávid jutott eszembe, akit a borbélyszalonomban vendégemként ismertem meg, nagyon jó fej srác, vicces, és zeneileg is közel állunk egymáshoz, tudtam, hogy a többieknek is szimpatikus lesz.

Sok hitvány demó és próbálkozás után kialakult egy metalcore/nu metal irány, amit a Sworn In, Dealer és Alpha Wolf bandák képviselnek a teljesség igénye nélkül. 2020 nyarán feldemóztam a nagylemezt, és ősszel elkezdtük összepróbálni a számokat.

Közben Luca (Héjjas Luca gitáros – a szerk.) is anyuka lett, elismerésre méltóan fordított időt a zenélésre az anyai teendők mellett, de a második gyerkőc híre miatt érthetően ő sem vállalta már tovább a zenélést. Így ismertük meg Szabó Kevint, akivel Dávid hozott össze minket. Szerencsére a kémia vele is egyből működött, sokat nem is kellett tökölnünk, hogy összerázódjunk mind a zenében, mind a magánéletben.

A stúdiózásra rettentő nagy hangsúlyt fektettünk: pre-production, próbafelvételek, újravettünk kb. mindent, így elég sokat csúsztunk a tervezetthez képest, de 2022 nyár elejére mindenképp szerettünk volna valami megjelenést. Ami egyébként majdnem meghiúsult, mivel egy német srác csinált volna nekünk egy vizuált, de annyira túlvállalta magát, hogy a július is kérdéses volt. Itt egyértelművé vált, hogy ha klipet kell csinálnunk, akkor Pete-tel fogunk dolgozni, aki S.O.S. ki is húzott minket a szarból. Konkrétan 20-án forgattuk le a klipet a kecskeméti Ápoló Klubban, ezúton is köszi a helpet! Egysnittes videóklipet már a SYO alatt is szerettem volna, és az Already Deadre passzol is ez a koncepció.

Nagyon büszke vagyok erre a kiadványra mint zeneszerző, mint producer, és a SYO-val ellentétben most tényleg lesz nagylemez :)

Az album megjelenési dátuma egyelőre kérdéses, de az biztos, hogy a srácok kora ősszel tervezik kiadni a címadó Dark Ceremony dalt. A megjelenést követően lesznek koncertek is, bár valószínűleg kevesebb, mint a SYO idején, de néhány 2023-as fesztivált mindenképp megcéloz a banda.

Mindehhez Norbi még annyit tesz hozzá:

Annak, hogy lekerültek a SYO dolgai a közösségi oldalakról és a YouTube-ról, túl sok apropója nincsen, nem akartunk az Informernek új fiókokat regisztrálni, viszont a meglévőket tiszta lappal akartuk kezdeni. Aki szeretne Show Your Otherside-ot hallgatni, az Spotify-on megtalálja :)