Feloszlik az Óriás, még két búcsúkoncert van hátra

Az elmúlt évek eseménytelenségének tükrében nem különösebben meglepő, de attól még nem kevésbé lelombozó hír, hogy az Óriás zenekar bejelentette feloszlását. Az alternatív rocktrió két koncerttel búcsúzik el a 18 évig kitartó közönségétől, az első az idei Fishing On Orfűn lesz, a másik ősszel Budapesten.

Az Óriást 2006 elején alapította Egyedi Péter énekes/gitáros (MMAMT, ex-Isten Háta Mögött) és Örményi Ákos basszusgitáros, miután korábbi zenekaruk, az Annabarbi feloszlott. 2007 óta ők ketten és Nagy Dávid dobos (Quimby, Grand Mexican Warlock, ex-Supernem stb.) alkották a zenekar kreatív magját, ami az évek alatt néha további zenészekkel, billentyűsokkel, koncertgitárosokkal is kiegészült. Az Óriás összesen négy nagylemezt és egy rakás kisebb anyagot (EP-t, szinglit) adott ki, de a legnagyobb ismertségre nem is a saját cuccaikkal tettek szert, hanem azzal, amikor

2015-ben az MR2 Akusztik rádióműsorban viccből feldolgozták az Ossian Pokolnál hangosabb című dalának részeg halandzsa verzióját, a Márhívót, amit aztán az Ossian menedzsmentje válaszképp tűzzel-vassal próbált eltüntetni a Föld színéről – nyilván sikertelenül, hiszen az internet sosem felejt.

Emellett underground körökben elég kultikussá vált a Ganxsta Zolee-féle Rossz vérből készült átiratuk is, amiben Pálinkás Tamás (Nagyúr, ex-Isten Háta Mögött stb.) featelt, illetve ezeknél kisebb hullámokat keltett, pedig legalább annyira elementáris erejű volt az is, amit a néhai Zámbó Jimmy Még nem veszíthetek című himnuszával műveltek az egyik Kettőnégy Gumizsiráf díjátadón.

A zenekar legutóbbi albuma a 2017-es Minden villany ég volt, az utolsó friss megjelenésük pedig ennek az anyagnak egy B-oldalas száma, a Viszonthallásra (2018), ami tulajdonképp egészen stílszerű kilépőnek tekinthető, még úgy is, hogy utána még további hat évig működött a zenekar hellyel-közzel. Szintén 2018-ban pár különleges végigjátszós bulival ünnepelték meg a debütlemezük, a Jön. 10. születésnapját, a covid után viszont már kizárólag a Fishing On Orfű alkalmából álltak össze koncertezni évente egyszer.

Innen aztán adja magát, hogy az egyik idei búcsú is Orfűn lesz, június 28-án, a fővárosi búcsúkoncert pedig az Akvárium nagytermében szeptember 14-én, ennek vendégei a Turbo és a Cataflamingo.

Utóbbi buli eseményében egy nagyon szép búcsúüzenetet is hagyott a zenekar:

Zavarba ejtő belegondolni, hogy az Óriás alakulásakor 180 Ft volt egy kiló kenyér, 170 egy liter tej, 20 egy tojás, 270 egy liter benzin, 460 egy csomag Szofi és 99 a Nemzeti Sport (forrás: KSH). Hajszálaink száma sokszorosa, ráncaink száma töredéke volt akkor a mostaninak. Na de ne keseregjünk, hiszen annyi minden szép dolog történt, amíg itt a háttérben tönkrement a világ.

Számokban kifejezve:

  • 18 év
  • összesen 6 tag
  • 5 nagylemez, 3 EP
  • 12 klip
  • 1 díj (ha jól számoljuk, igen, hát ez nem túl sok)
  • pár túl jól sikerült feldolgozás
  • rengeteg koncert, kilométer, decibel, nevetés, varázslat, cukiság
  • felnőtté válás
  • és ebből kifolyólag: 3 feleség, 4 és fél gyerek

Szóval a világ változik, és mi nem csupán emberi, de művészi értelemben is változtunk vele. Így nemrég úgy döntöttünk, hogy lezárjuk az Óriás-sztorit, életünk egyik legszebb történetét, mert ti is és mi is megérdemeljük, hogy az ilyen fontos dolgok méltó módon lezárattassanak. És ha már lezárattatnak, hát ünnepeltessenek is meg szépen, illendően! Így az Akvában mindenki ott lesz, aki fontos volt az Óriás életében – őket nevesítjük is hamarosan. És külön öröm, hogy a búcsúzás ünneplésére csatlakozik hozzánk régi harcostársunk, a magyar pszichedelikus rock netovábbja, a fantasztikus Turbo. Vicces, hogy így lesz keretes a szerkezetünk, hiszen az Óriás bemutatkozó koncertjén, 2006. július 22-én is együtt játszottunk velük.

Alább meg a banda történetének néhány fontosabb videója: