A Mastodon már 20 dalt megírt az új lemezre

Mastodon már javában dolgozik a nyolcadik albumán, a 2017-es Emperor of Sand folytatásán. Bill Kelliher gitáros egy friss podcastos interjúban mesélt a készülő anyagról, elmondta például, hogy a karantén előtt nagyjából 20 szám demóját vette fel a zenekar, most pedig folytatják a dalszerzést.

Arra a kérdésre, hogy mire számíthatunk a lemezen, Bill azt mondta:

Attól függ, hogy ki írja. Az Emperor of Sandnél anyám nagyon beteg volt az agydaganata miatt, amibe sajnos bele is halt, pont akkor, amikor én mélyen benne voltam a dalszerzésben. Így adtam ki magamból a démonjaimat, meg a riffeket azon a lemezen. Sokat segített a megírásában. És ennél a lemeznél is hasonló a helyzet. Írok, mint az őrült.

[Az új cucc] másmilyen, mint az Emperor of Sand, de az biztos, hogy van egy hangulata. Nem is tudom, hogyan írjam körül. Nem olyan sok a hang, mint [az Emperoron], inkább olyan Neurosis-módon súlyos. Egyszerűbbek a gitártémák, Brann pedig sokat [énekel]… Ő is fel szokta demózni az énekre vonatkozó ötleteit, mivel mindig vannak dallamai meg ilyesmik, és elég sokat felénekelt, demó gyanánt legalábbis. Ilyen az Asleep of the Deep stílusú vokálok, kicsit majdnem radioheadesek, nagyon dallamosak. Sok a vokálharmónia.

Így belegondolva, habár már van úgy 20-25 dalunk, de még mindig nem kaptuk meg Brenttől az összes dalát. És még mindig rengeteg időnk van, ami alatt a dolgok változhatnak, átalakulhatnak. Van, hogy egy héten írok száz riffet, de azokból csak egy igazán jó. Még pár éve küldtem pár dolgot Troynak, ő meg fogta magát és ráénekelt, és most küldte vissza, és nagyon meglepődtem. Jó értelemben. „Ember, ez nagyon para. Nagyon sötét, para és király.” Nem is számítottam arra, hogy bármit kezdeni fog ezzel [a dallal]. Szóval Troy is igyekszik jobban kivenni a részét.

Mindenkinek megvan a bandában a saját helye, a saját szerepe. Minden lemez egy kicsit más abból a szempontból, hogy hogyan írjuk, ki írja a dalok többségét, vagy kinek a dalai kerülnek fel a lemezre, meg ilyesmik.

Stúdiózásról, pláne megjelenésről egyelőre nincs szó, tehát 2021 előtt felesleges bármi eredményt várni a zenekartól. Azt viszont talán jogosan várhatjuk – pláne így, hogy Bill a Neurosist emlegeti támpontnak -, hogy Scott Kelly ezen az albumon is vendégeskedik majd.