Key of Mythras & Daemonlord – B.B.H. split

Tracklist:

Key of Mythras
1. ...So Let It Be Done (7:11)
Daemonlord
2. The Sharpened Edge Of Ignorance (7:06)

Hossz: 14:17

Kiadó: Ashen Prod./ Nocturnal Empire

Webcím: Ugrás a weboldalra

Aki a lassan kibontakozó hosszú lemezek szerelmese, az messze kerülje el a grazi Key of Mithras és a gipuzkoai Daemonlord oldschool Black metál splitjét, mely nem csak terjedelemben de kiadásban is limitált (ez esetben 500 db – számozott 7"ep,). Természetesen egy-egy nóta is remek lehetőség arra, hogy betekintést kaphassunk a két formáció nem túl barátságos zenei világába. Testvériesen osztozkodnak a játékidőn; 7-7 percben, a borító sajnos a stílus erős kliséiről árulkodik, na de vessük magunkat a sátáni hadak útjába.

Mithrász (Mithras) az ókori indiai hitregékben a felkelő nap istene, később a perzsa vallásban egyre jobban előtérbe kerül, s a világosság istene, a perzsa vallás megváltója lesz, aki a jóság és az igazság küzdelmében a diadalmas vezér szerepét játssza.

Wikipédia


Kissé fura névválasztás talán egy Black metál bandának, mindenesetre az osztrák Key of Mythras indítja meg a csatát, mely kellemes meglepetés, lendületes, thrash metál fertőzte pakolós nótájával. A dallamokkal jól operálnak, s könnyedén csúsznak a kietlen sebességből a riffelgetős középtempóba. A hangzás stílusát tekintve nagyon is jó, minden hangszer jól halható, kásának nyoma sincs, Duncan hangja se fülsértő, jól illik a súlyos és kellemesebb részekhez is, változatos és erőteljes.

A spanyol Daemonlord ahogy neve is jelzi, valami nagyon kemény, nagyon sátáni dolog… részben illik is a zene ehhez, de minőségileg elmarad az osztrák testvérkéje mellett. Nagyon pakolós, ám mégis a megszokott sebesség fertőzte Black metál klisékbe ütközünk csakhamar, melyből ki sem keveredünk.

Természetesen értékeket itt is találunk, 2:50-től pl. egy jól felépített dallamot, mely aztán újból a gyorsaság mámorába csap át. 4:34-től pedig egy nagyon jó lelassulást hallhatunk, egy olyan igazi feelinges mélyen szálló oldschool témázgatás, lassan, sötétségtől súlyosan, ami a végére bármilyen meglepő is, sebességgel és lekeveréssel zár. Egnar hangja néhol idegesítő, a hangzásban, pedig sok minden elveszik.

Mindent együtt véve a Key of Mythras kevéske lemeze ellenére is sokkal jobb, élőbb, erőteljesebb és összerakottabb, mint spanyol társa.

10/ 8 (Key of Mythras — 9; Daemonlord — 7)

*Key of Mythras*
*Daemonlord*