FANTOM / EVOKED CURSE / TERROR STRIKE: “Fantomania”

Tracklist:

Ide nem fér ki, lásd. lejjebb!

Hossz: 51:50

Kiadó: Native Pride Prod. / Metal Ör Die

Webcím: Ugrás a weboldalra

Fantom

01. Lidérces álom (2:51)
02. Lucifer, jelenj meg! (3:12)
03. 6 perccel a vég előtt (3:05)
04. Pusztulj el, Jehova! (3:45)
05. Öld meg Isten szolgáját! (3:47)

Evoked Curse

06. Intro (The Aethyr) (1:51)
07. Winds Of Holocaust (4:37)
08. Armies of Darkness (3:12)
09. Necrotrooper (2:04)
10. Lidérces álom (2:52)

Terror Strike

11. Intro (1:36)
12. El Golpe del Terror (3:46)
13. Donde esta la Bandera (3:20)
14. Muerte al Insano (3:06)
15. No Existe (2:48)
16. Exterminacion (3:09)
17. Lidérces álom (2:49)

Nem rég számoltam be egy közös Fantom és Angel Reaper tisztelgésről hazai és nemzetközi csapatok részéről (bővebb info róla itt), s megjelenés terén, már itt is a folytatás, mely most csak a misztikus nevű budapesti ős thrash-black legenda előtt nyílik meg, mint ég, s föld… részben önmaguk, részint feldolgozásoknak köszönhetően.


Az első 5 nóta a Fantom 87-es eddig kiadatlan felvételeit takarja, a kor és a próbatermi környezetnek köszönhetően a hangzást szokni kell (durván), 20 év lomha gólemje vágtat közel 17 percen keresztül, teljességében olyan hatást kelt így az egész, mintha korai Bathory-kat hallanék.

Őket követi a finn megint csak thrash-blackben utazó Evoked Curse (ők már a fentebb említett tributeon is több nótával tisztelegtek) számomra semmi meglepetést sem okoz, azt adja, amit eddig is; pattogós, károgós black metál, sok thrashhal és old school erővel csapkodva a néhol gyors, néhol középtempós ritmust. Ez elméletileg egy demójuk, de hogy melyik arra nem jöttem rá, a végén pedig a Lidérces álom című Fantom dallal zárnak… érdekesen hat a nyelv, nem igazán értem a szöveget, hogy ez most magyar vagy finn, de mindenesetre kellemes és minőségi feldolgozás (bár a szólók baromi gyengék), nem kevés régies ízzel átitatva.

Mivel a fantom 20 éve alkotott, így logikus, hogy olyan zenekaroknak jelentenek példakép értéket, akik maguk is régen kezdtek, vagy az old school stílust választották létük jelenvalóságának… így van ez a valparaísoi kis zenekarral is, a Terror Strike abszolút új banda, mely Chiléből uszítja ránk évek nyűtte, de annál energikusabb és haragosabb thrash metálját. Bár ahogy elhallgatom a nótákat, van ezekben egy jó adag crossover íz is (na de aki kicsit is vágja mi a helyzet a hajdani thrash metál csapotokkal, az azt is tudja, hogy minden kísérletezőbb, bátor, kevert anyag akkoriban crossovernek minősült, mint S.O.D., M.O.D. Ludichrist, korai R.D.P.). Tehát a Terror Strike is lerak egy demót, a 2006-os El Golpe del Terror anyagot. A hangzás régies, mégis feszes, a vokál viccesen rikácsoló (egy minimál R.D.P. van benne), a pergők gyorsak, a basszus, pedig tapadós… haha. A koncepció úgy teljes, hogy mindkét banda 1-1 demó és 1-1 Fantom feldolgozással zár, mindketten a Lidérces álommal, amit a chilei srácoknak sokkal jobban sikerült, bár a szöveget itt sem értem, de a zene feszesebb, összetettebb, és a szólók is remekbe szabottak, durván Celetic Frost és Infernäl Mäjesty érzésem támadt közben, haha!

Konklúzió: elég szánalmasnak érzem, hogy külföldön többen ismerik a Fantomot, mint itthon (ezt támasztja alá, a két nem éppen szomszédos zenekar tisztelgése is) és ez az anyag is elsősorban a határainkon kívül lesz keresett, mert ahogy mi elkattogunk sok külföldi kultikus csapaton, így ezt mások is megteszik a mi csapatainkkal. Nem győzöm hangsúlyozni, nem csak Tormentorunk volt…

(Fantom 8, Evoked Curse 7.5 , Terror Strike 8.5)

10/ 8

Az érdeklődők itt találhatják a rendeléssel kapcsolatos flyert.