Rivals In The Fall: dalpremier és interjú

Mivel én is szeretem a meglepetéseket, kiváltképp örömmel fogadtam, hogy a Rivals In The Fall bátran és sikeresen bolygatta meg a tavalyi év utolsó két napját azzal, hogy szinte a semmiből előbukkanva megosztottak egy dalt I am Robot címmel, ami azóta nemcsak több mint ezer lájkot vont maga után a Facebookon, hanem egy fellépést is majd a Death By Stereo ingyenes koncertjén. Hőseink azonban elég titokzatosan építik fel az imázsukat, így ha mindent feloldani nem is sikerült, azért egy kicsit mégis közelebb tudtuk hozni a bandát hozzánk, földi halandókhoz. Ja, és az EP-ről egy új dal is nálunk debütál, szóval fogadjátok szeretettel.

Sziasztok! Ugyan még nem tudjuk, kik is alkotják a zenekart, mégis egyetlen megosztott dalt követően már több mint ezer lájkot kaptatok a Facebookon. Tudatosan szerveztétek így, vagy a szél vitte a híreteket?

Nagyon örülünk, hogy már ennyien lájkoltak minket a Facebookon! Egy új zenekarnak annyiban van előnye (a sok hátrány mellett) a többiekkel szemben, hogy nincsen semmiféle elvárás iránta. Szóval, úgy döntöttünk, hogy egyetlen egy dallal indítunk. Egy dallal és semmi mással.

A háttérben meghúzódó titokzatosságot mikor oldjátok fel? Annyit már tudunk (azt leszámítva, hogy mind Autobotok és Álcák vagytok), hogy Sosa, az egykori Falcongate-tag is köztetek van, de mi a helyzet a többiekkel?

Sosa: Zolival, aki nem csak a My Small Community-nek, hanem 2009 óta a Falcongate-nek is a dobosa, alakítottam a Rivals in the Fallt. A többi tagról a közeljövőben majd többet elárulhatunk. Csak annyit említenék meg, hogy lesznek magyar és osztrák tagok is.

A bemutatkozásban egy három EP-re bontott trilógiáról beszéltek, ami engem némiképp a Thrice által bemutatott The Alchemy Index koncepciójára emlékeztet. Inspirált titeket ez a felosztás, vagy az ötlet így is önmagatoktól jött?

Sosa: Igazából az Artist in the Ambulance óta nem követem Thrice-t, de rajtuk kívül csinált más zenekar is hasonló koncepció albumot ilyen formátumban, például a Forever the Sickest Kids is. Számunkra a filmzenék nagyon inspirálóak, és mivel három személyről szól ez a történet, így egy trilógia mellett döntöttünk. Ez a felosztás mindig nyerő szerintem.

Számírás szempontjából persze a 3 EP-s megoldás nagy szabadságot nyújt. Izgalmasabb, már csak azért is, mert három nyitódalt kell írnunk – ez eleve inspiráló. Ezenkívül, mivel 5-7 dal fér csupán egy kislemezre, ez ösztönöz arra, hogy nagyon tudatosan válogassuk ki a számokat, a tölteléket mellőzve. Számomra a legmegnyerőbb azonban mégis az, hogy nincsenek korlátok. Nem kell megfelelni. Mivel ez egy többrészes sztori, így a második résznek teljesen más lehet a hangulata, más zenei megoldásokkal. Én már most várom a harmadik reszt! :-) Szerintünk ez lesz a legizgalmasabb fejezete a trilógiának, egy nem várt fordulat zeneileg és a történetben egyaránt, de én elfogult vagyok, így a véleményem kevésbé mérvadó.

Szerintetek ez a kiadási forma járhatóbb út, mintha nagylemezként prezentálnátok?

Sosa: Nekünk ez a megoldás volt kézenfekvő. Én továbbra is szeretek albumokat hallgatni. Sőt, számomra az a preferált formátum. A végén ez is egy album lesz, csupán három részre bontva. És másfél év múlva akár 17-20 dalt is megírhatunk.

Zoli: Természetesen két dolog miatt is kislemezekben gondolkodunk. Először is, így hosszabb ideig is fent tudjuk tartani a közönség figyelmét, mivel viszonylag sűrűn követné egymást a tervezett három fejezet, másrészt pedig, ahogy Sosa is említette, a nagyobb függetlenség lehetősége is döntő szempont volt számunkra.

Az I am Robot már letölthető az oldalatokról: a többi dallal is ez lesz a helyzet?

Tervek szerint igen. Az első EP egészen biztosan ingyen letölthető lesz!

Ugyanebben a dalban vendégszerepel Pete (ex-Seattle Sky, Fuwdo, Till We Drop) is – más dalokban is felbukkannak majd közreműködő előadók?

Sosa: Igen, több vendégzenészre lehet számítani. Pete itt-ott még fel fog bukkanni. Ő mostanság elég sok produkcióban szerepel, nagyon lelkes típus, és szerintem ezt sokan félreértik. Csupán egy pozitív személyiség a színpadon, és a színfalak mögött egyaránt. Én egy nagyon tehetséges zenésznek tartom. Sok közös pontunk van. Mivel ő kanadai magyar, én meg osztrák magyar vagyok, így kb. ugyanannyit szenvedünk a magyar nyelvvel.

Rivals in the Fall – Doug the Head by Rivals in the Fall

Az új dal Doug the Head címre hallgat. Miről szól ez a tétel, és hogyan illeszkedik be a koncepcióba?

Sosa: A Doug the Head a harmadik szám a lemezen. Douglas a sztorinak az egyik főhőse.

Zoli: Vagy lehet, hogy ő a gonosz? Ki tudja. Majd kiderül.

Várhatóan mikorra készül el az első EP, az eddigieken túl mit érdemes róla tudni, valamint milyen terveitek vannak a közeljövőre vonatkozóan?

Jelenleg még folyamatban vannak a felvételek az Artist Factory Stúdióban. Február végére tervezzük az első részt, amelyik a “The Tale of J.B Douglas” címet viseli majd. Az első koncertek június elejére várhatók. Valamint úgy néz ki, hogy június 27-én játszunk egy ingyenes bulin a Dürer Kertben a Death By Stereo, a Till We Drop, az Aetrigan és a Wasted Struggle társaságában. Sok szeretettel várunk mindenkit a koncerten és a Facebook-oldalunkon egyaránt!:-)