„A kritika, a gúny, a figyelemfelhívás mindig is a része volt a punkzenének” – Counter Clockwise-interjú

A tavaly megjelent első nagylemezt követően a napokban új anyaggal jelentkezett a Counter Clockwise. A fővárosi skatepunk-banda ezúttal egy háromdalos kislemezzel megy tovább a tőlük megszokott társadalomkritikus, politizálós vonalon. A Téves üzenet dalainak mindegyike kapott egy-egy mozgóképet is, ezeket alább rögtön lehet is nézni. A lemezbemutató koncert október 27-én lesz a Dürer Kert középső termében. A megjelenés kapcsán szegeztünk a srácokhoz pár kérdést, amelyekre Magyari Péter dobos és Barczi András basszusgitáros válaszoltak.


Saját magatok vettétek fel az új kislemez hangszeres részeit. Miért döntöttetek így? Hogy zajlottak a munkálatok? Bejött annyira a dolog, hogy a jövőben is így fogtok dolgozni?

Petya: Mindig is érdekelt minket, hogy milyen minőségben lehet DIY hanganyagot felvenni. Szépen, apránként elkezdtünk a dobokhoz mikrofonokat beszerezni, így lassan elérkeztünk arra a pontra, hogy a megfelelő minőségű mikrofonparkkal rendelkezünk. Az eredménnyel teljesen elégedettek vagyunk, így bátran mondhatjuk, hogy igen, a továbbiakban is így fogunk dolgozni.

Bandi: Gitárfronton átálltunk a modellezős erősítőre, így a lehetőségek tárháza nyílt meg előttünk a hangzás tekintetében. Tudtuk, hogy mit akarunk kihozni, és végre a lehetőség is a kezünkben volt, így kísérletezhettünk is anélkül, hogy az óránkat kellett nézegetnünk. Azért a felvételek így is húzósan zajlottak, de én is úgy gondolom, hogy a továbbiakban is hasonlóan fogunk rögzíteni!

Mikor történtek, illetve mennyi időt vettek igénybe a felvételek?

Bandi: A gitár- és basszusgitár-felvételek 3 este alatt megvoltak, a kisebb utómunkák viszont eléggé megnyújtották a folyamatot, hiszen nem vagyunk (még!) profi stúdiósok, hangmérnökök, hangtechnikusok. Mivel mi is munka mellett vállaltuk a felvételeket, esténként hazaérve szerkesztettük a sávokat, így kicsit hosszabb is lett, mint terveztük.

Petya: A gitárok után a dobok következtek augusztus végén, amit a próbatermünkben vettünk fel, és rendkívül meleg volt!!! Egy este alatt ezzel a rögzítéssel is végeztünk. Az énekeket már újra a Grenma Stúdióban vettük fel Matyi vezénylésével, akinek ezúton is köszi a tanácsokat is az otthoni felvételezést illetően!

Ahogy tőletek már megszokhattuk, erős vizuális megjelenéssel nyomatékosítjátok a mondanivalótokat, a most megjelent három friss dal ennek megfelelően mozgóképes megjelenést is kapott. Mesélnétek erről egy keveset? Ki csinálta, mi volt a koncepció, zökkenőmentesek voltak a munkálatok?

Petya: Bálint és Bandi készítette a videókat. A befejező munkálatok a pécsi koncertünk után történtek, ők Kacsáéknál (Dirty Dawn) dolgoztak, míg Tomival mi Pécsváradon söröztünk a leányvásáron!

Bandi: A két szövegvideónál az volt a koncepció, hogy hangulatában adja vissza a mondandót. Bálint jelezte, hogy neki kifejezetten van ötlete az „Ugyanaz a nóta” című dalunkra (aminek a címén most is gondolkodnom kellett, mert még főleg a munkacímeik vannak meg), így ebbe ő vágott bele. A „15 perc hírnév” viszont forgatott videó lett, ezúton is köszönet a gödöllői Trafó Clubnak a helyszínért. Ebbe az image videóba tettünk némi szimbolikát, de próbáltuk kiforgatni. Ha valaki nem értené egyből és érdekli, akkor javasoljuk, hogy nézze meg a Mechanikus Narancs (Clockwork Orange) című filmet, vagy olvassa el a könyvet! Mi nagyon szeretjük. Ja, és köszi Bolyki Marcinak (Magnet Media), hogy jött és kamerázott.

A társadalomkritika eddig is elég erősen része volt a Counter Clockwise munkásságának, ám most mintha egyre jobban elkezdtetek volna politizálni is. Marad ez a vonal, vagy csak ennyire elegetek van mostanában a hazai helyzetből, és ezek az érzések inspiráltak a dalok megírásakor?

Petya: Nem gondolom, hogy kizárólag a hazai helyzettel lenne probléma…

Bandi: Igen-igen, ahogy Petya mondja, és mivel itt élünk, megkerülhetetlen számunkra. Túl sok a demokráciaellenes intézkedés, az autokrata törekvés szerte a világban, és nyilván magyar nyelvű, és magyar nyelven éneklő zenekarként a saját környezetünkre reagálunk erősebben. A kritika, a gúny, a figyelemfelhívás mindig is a része volt a punk zenének, ezt a fáklyát mi is tovább visszük.

Már a Petőfi-feldolgozásnál is látszott, hogy oldaltól függetlenül mindenkibe beleszálltok a politikai palettán, ez most sem változott. Szerintetek milyen lehetőségek vannak az itthoni politikai polgárháború mérséklésére (megszüntetésére), illetve a világot is elemésztő eszmék térnyerésének megakadályozására?

Bandi: Talán épp lassan itt lenne az ideje valamilyen forradalomnak, polgárháb…

Petya: Semmilyen típusú fegyverkezést és háborúzást nem támogatunk, ezt szögezzük le. Emberek halálából senki se legyen milliárdos, viszont nem óhajtjuk tétlenül nézni az önkényuralmi egypártrendszerek kialakulását. Mi pedig a véleményünket nem rejtjük véka alá, és ezzel próbáljuk a közönségünket kritikus gondolkodásra sarkallni, hogy ne a Lokál újságok agymosó cikkeiből kapják a szellemi táplálékot. Nini, épp begurult egy fekete Volga a házunk elé! :D

Legutóbb a jelenlegi zenei piacról beszélgettünk általánosságban, most kicsiben kérdeznék rá ugyanerre a témára: mit gondoltok, milyen célok mentén érdemes mennie manapság egy punkzenekarnak, és erre milyen lehetőségek vannak itthon, akár a Counter Clockwise esetében?

Petya: Divat alapján senki ne induljon el. De ha mégis így gondolja, akkor csináljon egy tribute zenekart és maradjon otthon. Egyébként bőven vannak olyan ügyek, amik mellett ki lehet állni, és ha ezt valaki magáénak érzi, akkor már is van oka hangszert ragadni, vagy tulajdonképpen még ezer más módon reagálni.

Bandi: A célokat mindenki magnak állítsa be, ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. De emellett megfelelő mennyiségű önkritika és kitartás. Zenekari összhang, hogy ugyanaz legyen a vezérgondolat akár dalokat, akár szövegeket illetően, szólásszabadság, tehát ha valami van a torokban, azt el lehessen mondani, ne fogja vissza senki magát. Számtalan lehetőség van állami támogatásokra is, más kérdés, hogy mi lecsúsztunk erről, mert ahogy Tak Peti szervezőnk mondta: vastag slejmmel köpjük a rendszert, nehogy már tőlük kérjünk rá pénzt! Majd talán egy másik zenekarral! :D

Épp egy több állomásos turnén vagytok. Hogy mennek eddig a koncertek, illetve mire lehet számítani a 27-ei budapesti EP-bemutató bulin?

Petya: Volt, hogy a megbeszélt kisbusz helyett egy Renault Twingo várt minket az autókölcsönzőnél, haha! De egy-egy ilyen esetet leszámítva minden rendben megy. Remek zenekarokkal osztjuk a színpadot, például Bajnoq (akik amúgy szintén most jöttek ki kislemezzel, csekk!), Mirror, Tiansen, Dirty Dawn stb…

Bandi: A düreres bemutatón mindenképp eljátszuk az egész EP-t, de olyan irgalmatlan nagy dolgokkal nem készülünk. Se tüzijáték, se asszonykórus. Inkább csak simán gyertek le, tépjük le a falakat, hőbörögjünk közösen egy jót! Ja, amúgy van valami új szervezési módszer terjedőben, ezért elég korán leparancsolnak minket a deszkákról… De erről majd a következő interjúban!

Mik a tervek az év hátralevő részére, illetve a közeljövőre?

Bandi: Idén lesz még a bemutatóval együtt hat bulink, ezekre rendszeresen próbálunk, hogy benne legyen a kézben a sztori. A jövő évben pedig, akármilyen újként is hathat ez az információ, szeretnénk hasonlóképp tenni. Van némi külhonba vágyódásunk is, de ez még tényleg csak gondolati síkon létezik.

Petya: A „Téves üzenet” EP-nk megjelenésével ismét bővült a repertoárunk, így szeretnénk a korongot megjáratni mind élőben, mind online felületen. Szeretnénk a jövő nyáron több fesztiválon jelen lenni, és akár koncertezni is rajtuk! :D Idén nyáron meglepően jól sült el a Rockmaraton, és szeretnénk ilyen élményből többet!

Fotók: Nyolcas Műhely / Bodnár Dávid / Portréka / AdioFrank / Portréka