Lefújták az idei Download fesztivált

Nagy-Britannia legnagyobb fesztiválja, a Glastonbury után a metalos körökben legendás Download is bejelentette, hogy a koronavírus miatt elővigyázatosságból lefújják az idei rendezvényüket. A Donington Parkban tartott feszten június 12. és 14. között olyan zenekarok léptek volna fel, mint a KISS, az Iron Maiden, a System of a Down, a Deftones, a Korn és az Alter Bridge.

A Glastonbury szervezői a múlt heti közleményükben azt írták, hogy még ha júniusig rendeződik is az egészségügyi helyzet, akkor sem maradna elég idejük felépíteni a helyszínen egy bő százezer vendéget váró fesztivál infrastruktúráját, amihez többezer ember több hónapos munkája szükséges. A Download szervezői nem indokolták ilyen részletesen a lemondást, de valószínűleg ugyanez a helyzet náluk is. A jegyvásárlóknak mindkét feszt szervezői felajánlották, hogy visszaigényelhetik a pénzüket, vagy felhasználhatják a jegyüket a 2021-es rendezvényekhez.

Fontos még megjegyezni, hogy a Download headlinerei közül szinte mindenki (a Maiden kivételével) fellépne idén nyáron Budapesten is, azonban ha a nyugat-európai fesztiválok mostantól elkezdenek sorban kiesni, az könnyen ellehetetlenítheti a zenekarok teljes nyári turnéit. Szóval senki ne lepődjön meg, ha esetleg a következő hetekben a hazai promóterek bejelentik, hogy se a Systemet, se a Deftonest, se a Kornt nem látjuk itthon.

A hazai fesztiválok közül egyelőre sehonnan nem jeleztek semmilyen lemondást, de a körülményektől függően ez is bármikor változhat.