BEMUTATJUK: stoner döngölés a SWAMP-től

Nagy öröm új, ambiciózus és különleges bandákat megismerni és bemutatni nektek, így a BEMUTATJUK rovat ezen fejezetében is egy frissen alakult zenekart hozunk elétek, akik saját bevallásuk szerint „fülbemászó refrénekkel tarkított koszos, mocskos déli dagonyát” játszanak. Stone. Sludge. Metal. Fogadjátok szeretettel a budapesti székhelyű SWAMP formációt és a gitárosukkal, Bereczki Zoltánnal készített mini interjúnkat! A cikk végén megtaláljátok a bemutatkozó anyagot, tessék csak pörgetni!

Szia Zoli! Tegyük fel gyorsan a tipikus sablonkérdéseket: Mikor alakult a zenekar? Kik a húsok/tagok, akik a hangszerek mögött állnak? Honnan- hogyan verődött össze ez a társulat? Szóval kérlek fess nagyvonalakban egy képet elénk a SWAMP-ról/ről amit majd kitölt színnel is a zenei anyag!

Sziasztok! Teljesen friss formáció a SWAMP, idén nyáron alakultunk! Én és a basszeros, Szabó Sanyi korábban játszottunk már együtt egy Inner Din nevű extrém metal bandában úgy 10 évvel ezelőtt. Az első számú bandám, a psy indie-t játszó Tea Road mellett folyamatosan demóztam fel a stúdiómban metal riffeket is és mivel tavaly Sanyi is felköltözött Pestre, elkezdem gatyába rázni és dalformátumba rakni ezeket az ötleteket és Sanyi is hozta hozzájuk a saját súlyos riffjeit.
Ekkor került képbe a Tea Road gitáros Giba Nándi! Mivel mindannyian hatalmas Crowbar és Down rajongók vagyunk, ezért az irány egyértelmű volt: mocskos déli stoner muzsika. Időközben a szintén Tea Road-ban doboló, mellesleg Clutch- és Truckfighters rajongó Viktor is szépen-lassan betársult a történetbe és elkezdtünk ebben a felállásban próbálni és az ötletek elkezdtek komplett dalokká összeállni.
Már csak két paránk maradt: énekest találni és egy kellően paraszt nevet választani magunknak. Így került képbe tavasszal a Pygmalion énekese, Kovács Gergő, aki egyébként azóta már a Sunset-et is erősíti. Gergő korábban Viktorral még egy skapunk zenekarban nyomult, innen az ismeretség és Gergő egyik Düreres fellépése után dumáltunk először, hogy lenne-e kedve énekelni nálunk. Pár héttel később lejött az egyik próbánkra és pillanatok alatt készre gyúrtunk egy dalt, ami egyébként a most is hallható ‘No More of You’.

Esetetekben akkor nem zöldfülű, „éppen az első gitáromon tanulom az akkordokat” csapatról beszélhetünk. Az előzetes ismeretség és munka gondolom akkor megkönnyítette a dalszerzési munkálatokat. Hogy megy ez, kinek mennyi beleszólása van az alkotási fázisba?

Az a vicc, hogy Gergő hangja teljesen más volt, mint amit mi ebbe a zenébe elképzeltünk, ugyanakkor hihetetlenül érezte, hogy mitől működhet a dal és már az első próbán belepofázott a gitár és dobtémákba, ami (utólag visszatekintve) a lehető legjobbat tette a zenével. Aztán a nyár úgy telt el, hogy mi, hangszeresek formáltuk a riffeket, Nándi és én megtáltosodtunk, fostuk magunkból az ötleteket, Viktor is készre csiszolta a dobtémákat és szépen összeállt a most megjelenő 3 dal zenei alapja, amire Gergővel szinte az utolsó pillanatban raktuk össze az énektémákat.

Ez iszonyat király! Szóval stoner, metal „dagonya” ahogy megnevezted nekem a stílust, amiben nyomultok. Milyen bandák formálták az ízléseteket, kiket tudnál mondani, akik hatással voltak rád-rátok?

A Down és a Crowbar az egyértelműen legnagyobb hatások, emellett Pantera, Clutch, Lamb of God és hasonszőrű aljas zenék.

Miközben az interjúkérdéseken gondolkodtam többször végigcsapattam az említett három tételes alkotásotokat. Bevallom a stílus nem feltétlenül az „enyém”, vagyis nagyon kevés zenekar és lemez van ebben a műfajban számomra, ami úgy igazán földhöz vág – ja oké a Queens Of The Stone Age-et nagyon szeretem, de az nem teljesen ilyen. A lényeg, hogy nagyon élveztem/élvezem a debüt anyagotokat és szerintem sokan zabálni fogják! Úgy tudom határozott céllal és koncepcióval állt össze ez a hármas. Hogy is van ez?

Ez az első anyagunk, kifejezetten az A38-as Talentométer tehetségkutatóra raktuk össze ezt a 3 dalt, mivel szeretnénk a Hajón megmérettetni magunkat, egy reményeink szerint masszív színpadi produkcióval. A felvételek és az utómunkálatok a saját stúdiómban, a Digital Sludge Studio-ban készültek, ahonnan korábban rengeteg Tea Road demo, illetve profi stúdióban felvett dalok pre-mixei készültek, de most ez az első teljesen önálló munkám: a felvételtől kezdve, az editáláson át, a mix és masteringig most minden itt készült. Nagyon büszkék vagyunk a végeredményre, úgy érzem, megérte a rengeteg munka és kísérletezés. A megjelenés óta eltelt egy hétben érkezett rengeteg pozitív kritika minket is meglepett, a hétközbeni próbára teljesen feldobva mentünk le. Alig várjuk, hogy a többi dalt is rögzítsük és összeálljon egy ütős koncertműsor.

Hát hajrá a koncertezéssel, igyekszünk ott lenni mi is a bulijaitokon! Videoklip?

Vannak konkrét videoklip ötleteink, de nem szeretnénk elsietni, most inkább arra koncentrálunk, hogy élőben maradandó koncertélményt nyújtsunk. A korábbi zenekarainkból adódóan mindenkinek van évekre visszamenő koncerttapasztalata, de minden formáció mást hoz ki az emberből, reméljük jelen esetben a lehető legnagyobb állatot!

Utolsó kérdésem a jövőbeli tervekkel kapcsolatos. Mire számíthatunk, mit szeretnétek ti is, van-e valami a fejekben vagy majd alakul, ahogy alakul?

Januárra van már lebookolva koncertünk két igen súlyos zenekarral, de folyamatosan szervezzük a bulikat jövő évre. Erre az évre egyértelműen egy 5-6 számos teljes EP megjelentetése a célt, amit szeretnénk Karácsonyra a fa alá tenni. Gyakorlatilag a dalok meg vannak írva, az elkövetkezendő pár hétben készre gyúrjuk őket, hogy időben elkezdődhessenek a tényleges felvételek és a lehető legtöbb idő jusson a koncertekre felkészülni.

Köszönjük szépen a bő és tartalmas válaszokat, sok sikert kívánunk és várjuk a fejleményeket, híreket felőletek!

Nektek pedig nincs más dolgotok, mint végighallgatni az említett felvételeket a zenekar bandcamp oldalán, vagy a lent látható youtube elérhetőségen és az infókért kövessétek őket itt!