A szép híred én viszem tovább – Káchy-lemezpremier

Van az úgy, hogy egy zenekar megalakul, munkához lát, aztán még azelőtt szétszéled, hogy bármi nagy dolgot lerakott volna az asztalra. Pontosan ez történt a budapesti Káchy triójával, akik ennek ellenére úgy döntöttek, kár lenne a fiókban hagyni a debütáló lemezüket, ha már megírták és fel is vették. Így hát ma nálunk mutatkozik be a Görcs című anyag teljes egészében. A prog metalosok, azon belül is főleg a Toolosok és az Isten Háta Mögött hívei jó eséllyel kajálni fogják.

A formáció tagjai Bornemisza Lőrinc (ének, bőgő), Hegyes Dániel (gitár, ének) és Bugner-Carvalho Botond (dob) – utóbbi kettő korábban az 58 nevű zenekarban progoskodott együtt, akkor még egy fokkal djentesebb irányban, ami a Görcs dalaiból már hiányzik, vannak helyette fejlecsavarós stoneres és groove-os témák, megmaradt viszont a matekozás iránti rajongás. A magyar szövegek előadásmódja (még rappelés is van!) meg aztán végképp IHM-esíti az összhatást. Ami ugye sose baj.

A srácok amúgy szépen el is mesélik a Káchy történetét elejétől a végéig:

A projekt 2021 januárjában zenekarnak indult és 2021 szeptemberéig zenekarként is működött, raktuk össze a koncertanyagot, hogy a klubszezonban robbanthassunk. Bármiféle műfaji megkötés nélkül kezdtünk el együtt dolgozni, jóbarátok vagyunk és szerettünk volna csinálni egy zenekart. A név a Munkácsy Mihály utca nevéből jön, ahol az idő nagy részében együtt lógtunk és zenéltünk. A lemezt egyben vettük fel a nyári elvonuló táborunkban, 2021 augusztusában Barcson, Daniék gyerekszobájában.

Az anyagot több részre lehet szedni megírás és mondanivaló szempontjából, mert alapból 2 EP-t szerettünk volna kiadni egymás után. Az első 4 dalt egy hónap alatt írtuk közvetlen a megalakulásunk után (a számok visszafele sorrendben kiadják, hogy szervizomgörcszavar), azután 2 hónap szünet volt az együttes életében, amikor szövegeken dolgoztunk. Ezt követően a Dilemmát kezdtük el írni és fejeztük be a nyári alkotótáborunkig, a tábor szüleménye pedig a Ketyeg, aminek a megírása után döntöttünk úgy, hogy ezeket a dalokat fel lehet húzni egy koncepció mentén, és másnap felvettük a lemezt faltól falig. Tudatos zeneírás nélkül, 100 százalékban az érzéseinkre támaszkodva írtuk meg a lemezt, ezért is nincs benne szünet, hanem csak ledaráljuk, mint egy dalt. Az első 4 szám a fiatal felnőtt élet függőségeiről szól, míg a Dilemma inkább a felnövés problémáit pedzegeti, a Ketyeg pedig lezárja az egészet egy számunkra fontos személy elvesztésével, aki ezekben a korszakokban mindig mellettünk állt és támogatott végig.

A lemez felvételét követően sajnos másfele sodort minket a szél és hálószobaprojektté vált a zenekar. Közel egy évig dolgoztunk ezután a lemezen, amit most hallotok.

Koncertek – ahogy a fentiekből már kiderülhetett – sajnos nem lesznek, viszont alább lehet pörgetni a Görcs tételeit orrvérzésig.