Vastag grúvok, matek, funk és csajvokál – bemutatkozik a 58

A Nuskull régóta igyekszik a reflektorfénybe állítani a legígéretesebb fiatal és új hazai csapatokat, ma esti premierünk pedig egy újabb ilyen eset lesz. Ezúttal egy progresszív metalos csapat első anyagát mutatjuk be, ez a fővárosi 58 zenekar White című kislemeze. A háromtagú csapat (Vitéz Júlia – ének, basszus; Hegyes Dániel – gitár; Dósa-Bugner Botond – dob) egy éve állt össze, nevüket a megboldogult vágóhídi próbatermektől kölcsönözték, egyenesen a Soroksári út 58. cím alól.

A srácok jól hallhatóan nagyon szeretik a mélyre hangolt matekos riffeket, a csavaros dalszerkezeteket, a meghökkentő kiállásokat, kicsit talán a Jinjerhez is lehetne őket hasonlítani, már ha a Jinjer a deathcore helyett sokkal több Apey & the Pea-t meg funkot hallgatna. A most debütáló kislemez két dalát Gerő András Péter (eMOTIV aRTS) segítségével vették fel.

Botond, a dobos így mesélt a banda gyökereiről és célkizűzéseiről:

A zenekar története 2017 nyarára vezethető vissza. Julival már nagyon régóta akartunk progoskodni, de nem volt megfelelő harmadik ember. Aztán megtaláltuk Danit, együtt lementünk zenélni, és jó volt. Ennyi. Azóta is jó. A számok szerkezete egy sémára épül általában. Intro, zúzás, verse, refrén, toolos rész, valami prüntyögés, refrén, zúzás, vége. Ez a szerkezet jellemző a debütáló kislemezen megjelent számokra is, csak ezt még tetőzi az értelmetlen szöveg. A szövegek angolul íródnak, mert külföldön is gondolkozunk a későbbiek terén, és előreláthatólag a közeljövőben nem lesz magyar szövegünk.

Nem stresszelünk rá túlságosan a számírásra, csak ami jön, és jónak érezzük, azt megvalósítjuk és kész. Igazából legjobban 3-4 zenekarra lehet felosztani az inspirációforrását: Tool, Apey & the Pea, Twelve Foot Ninja, Dorje. De nem szeretjük beskatulyázni magunkat, mert folyamatosan új behatások érnek minket és különböző zenéket hallgatunk zömével. Egyetlen egy dolog van, ami közös mindannyiunkban, hogy szeretnénk igényesen csinálni azt, amit csinálunk, és új ízeket szándékozunk vinni a magyar zenei piacra.

A bandát a következő hetekben az alábbi bulikon lehet megnézni:

szept. 21 – Budapest, Trip hajó (+ The Tumor Called Marla)
szept. 22 – Kecskemét, Kilele Music Café
okt. 27 – Budapest, Trip hajó (Metal Halloween)