A halálról suttogó fák – Absuloth-klippremier

Az utóbbi pár évben a rengeteg hasonszőrű zenekar miatt eléggé elcsépeltté vált a magyar nyelvű modern metal skatulya, ugyanakkor vannak még zenekarok, akik nem csak egy újabb AWS akarnak lenni, hanem ennél egyedibb elképzeléseik is vannak. Ilyen a miskolci Absuloth, akik ma itt a NuSkullon mutatják be első számukat, a hatperces, mélyre hangolt, progos és djentes jegyektől sem mentes Suttogót.

A zenekar 2019 végén kezdett formálódni Miskolcon, de csak 2021-re nyerte el a mai nevét és felállását, ők is inkább ezt tekintik kiindulópontnak. Idén tavasszal – akkor még bármilyen hivatalosan megjelent felvétel nélkül – megnyerték a Hangfoglaló Program országos tehetségkutatójának Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elődöntőjét, továbbjutva az októberi országos döntőbe.

A zenekar ezt meséli a debütáló számról:

Izmos vállalás egy 6 perces dallal debütálni az interneten a mai „3 perc verze-refrén” trendek mellett, viszont a legfontosabb szerintünk az önazonosság. Kezdetben minden dalt angolul írtunk, viszont kifejezőbbnek és érthetőbbnek gondoltuk a magyar nyelvet, így váltottunk, ami visszatekintve nem volt könnyű feladat. „Vicces”, hogy a dal először egy elképzelt poszt-vietnámi háborús helyszínen játszódott, ahol random begolyózott veteránok – akik mellesleg még azt hiszik, tartanak a harcok – random turistákat vadásznak le; van is némi átfedés a munkacímmel, mely eredetileg a Trees Whispering Death (A fák a halált suttogják) volt.

És a hozzá készült klipről:

A klipet 2023 február elején, Miskolc egy kertvárosi részén forgattuk, ahol végigpörögni a több mint 5 órás, erdőben játszódó felvételeket a 0 fok környéki hidegben habkönnyű feladat volt. :) Fun fact, hogy a fekete részekhez nem béreltünk stúdiót; egyikünk szüleinek a padlását dekoráltuk ki 25 méter fekete vászonnal és sok-sok szöggel, meg nem elhanyagolható mennyiségű plafonról lógó, szigszalaggal rögzített gazzal.

A dal keverését és maszterelését Stefán Tamás (AWS, Meristem) intézte, a klip vágása és utómunkázása pedig Halmai Levente (Halmai Media) nevéhez köthető.

A folytatásban a zenekar várhatóan még több single megjelenéssel fog hallatni magáról, lemezről egyelőre nincs szó.