Blind Myself interjú

Az idei évben nagy lépésre szánta el magát a Blind Myself. Legújabb, Budapest, 7 fok, eső című lemezük magyar nyelvű dalszövegek tolmácsolásában jelent meg márciusban. A december 4-én megrendezett békéscsabai koncert alkalmával én pedig úgy gondoltam, hogy itt az ideje elcsevegnem Tóth Gergővel, a zenekar frontemberével. Az ilyenkor szokásos évértékelés mellett az album fogadtatásáról, összeesküvés elméletekről és még sok egyéb érdekességről is szó esett.


Rögtön az elején hadd kérdezzem meg, hogy hiszel-e a Télapóban, Gergő?

Peeeeersze, hogy hiszek. Egyszer még voltam is Mikulás. A szomszéd srácnak már elég nagyok voltak a gyerekei és kiszúrták, hogy ő a Mikulás. Aztán egyszer megkért, hogy én öltözzek be. Ennek aztán az lett a vége, hogy konkrétan úgy megijedtek a gyerekek, hogy remegett a szájuk, haha.

Így az év végén, itt az idő összegezni 2009-et. Te hogyan értékelnéd az idei esztendőt a Blind Myself szemszögéből?

Lehet banálisan fog hangzani, de az idei volt a legjobb nyarunk. Egyrészről nagyon jó az új zenekar és nagyon össze… (hatásszünet) melegedtünk, haha. Tök jó volt minden buli, hála Istennek nagyon jó helyeken voltunk, jó időben. Jól sikerült a bulik 99%-a.

Legjobb koncertet ki tudnál emelni?

Hori: A SZIN az nagyon jó volt. Ott nagyon jól teljesítettünk szerintem.

…olyan érzésem van, mint '98-ban, amikor az eredeti Blind felállás indult és nagyon jó barátok voltunk, akartunk valamit együtt. Aztán szép lassan szétforgácsolódott a csapat. Majd jöttek a Tibiék… A Szalkai Tibi és a Szabó Laci is tulajdonképpen csúnyán szólva session arcok voltak, mert az elejétől megmondták, hogy nekik a The Idoru a fontosabb, tehát ők csak úgy elvállalták ezt a melót. Aztán el kellett válnunk egymástól, amikor nem bírták már a két zenekart együtt csinálni, majd jöttek az új tagok. Én már nem feltétlenül barátokat kerestem a zenekarba, hanem olyan embereket akik tudják, hogy mit kell csinálni, hogyan kell csinálni. Nagyon fontos volt, hogy működjön a dolog. Tényleg történjen valami és ne csak a haverság vigye előre a zenekart, hanem tényleg dolgozzunk együtt, és ebből lett aztán egy olyan barátság, mint annak idején. Tök jó, hogy mindenki optimizmust sugároz, mindenki pozitív, mindenki tesz valamit a zenekarért. Nagyon lelkesek vagyunk, és mindig jól sikerülnek a koncertek, még ha rossz a szituáció, akkor is. Szóval ilyen szempontból nekem ez egy nagyon szuper év volt.
De persze ez az az év, amikor minden rosszul megy mindenkinek, még a legnagyobb zenekaroknál is visszaesés tapasztalható a koncerteken, nehéz az országban, nehéz az embereknek. Mi megpróbálunk idomulni ehhez a dologhoz és alkalmazkodni ehhez a szituációhoz. Mi mindig is zenélni szerettünk és nem a pénz vezérelt bennünket, ugyanúgy elmegyünk mindenhova és imádunk játszani.

Milyenek a visszajelzések az új lemezről?

Kihoztuk a lemezt magyarul. Persze paráztunk, hogy mit fognak szólni az emberek, de… Idő kell mindenhez. A Worst-Case Scenario és az Ancient Scream Therapy idején is láttam, hogy adott esetben 2 év is szükséges lehet ahhoz, hogy valami működjön. A Budapest, 7 fok, esőnek is kell az idő, nyilván lesznek még új videóklippek is, amik segítik ennek az egésznek a menetét, de most két éven belül semmiképp sem látom értelmét új lemezt csinálni, mert ezt is meg kell, hogy emésszék az emberek. Persze jópáran mondták, hogy a Palika így meg úgy és sokan ezen problémáztak, de engem ez nem érdekel, mert nagyon jól éreztem magam a szövegíráskor és szerintem nagyon jó szövegeket csináltunk. Nem olyanok, mint az IHM szövegek, és a következő lemez is nyilván más lesz, még nem tudom milyen lesz, de a magyar mellett mindenképpen szeretnénk kitartani.

Tehát a következő lemezt is magyarul akarod felénekelni?

Mindenféleképpen. Hacsak nem lesz annyi koncertünk külföldön, hogy ne legyen értelme. De nem lesz. Sajnos.

És mi a helyzet az angol verzióval?

Az most készül. Jakab Zolival együtt csinálom, most majd nyilván meg fogom kapni, hogy Bridge To Solace-osak a szövegek… Az a helyzet, hogy ő még jobban tud beszélni angolul mint én, nagyon sok szófordulatot vág, amit én nem feltétlenül és együtt így átváltoztatjuk a szövegeket. De úgy igazából túlzottan nem fog változni semmi sem, csak nyilván angolul lesz. Tehát aki valami teljesen mást vár, az csalódni fog.

Mégis hogyan készülnek ezek a szövegek? Nekiálltok lefordítani az egészet egy az egybe, vagy azért kicsit újra is értelmezitek a dalokat?

Persze, valamit újra kell értelmezni, ami egy olyan magyar mondáson alapul, ami nem lefordítható, de például, a Nem megy a hegyhez című számot lényegében majdnem tükörbe le lehetett fordítani.

Olvastam például a honlapotokon, hogy a
Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekértnek megtartjátok a címét.

Az marad, igen. De csak a címe. Nyilván ami ilyen nagyon magyaros szófordulaton alapszik azt ki kell cserélni egy hasonlóan nagyon jó angol szófordulatra. Ott van például a Pomogácsok. Az egy nagyon nehéz feladat lesz. Ez a szám az összeesküvés elméletekről szól, ráadásul a mostani magyar politikai dolgokat előtérbe helyezve és ezt nyilván internacionálissá kell tenni és megtalálni, hogy mi az ami az angol nyelvterületen így pörgeti az embereket, mi a mumusuk úgymond.

Például lehetne Minorites! Csak hogy a legutóbbi South Park részt idézzem… :)
Hogy álltok a Pomogácsok klipjével?

Alakul. Szerintem januárba ki fog jönni és aztán egy új Gróf Balázs klip is lesz a Jó szándék kövei című számra, ami az angol verzióhoz fog készülni. Vannak még egyéb klipterveim is. Én nagyon fontosnak tartom a vizuális megjelenést, mert sokan akik eljönnek a koncertre igazából csak a klipes számokkal találkoznak.

Van esetleg kedvenc videóklip, amit tudnál mondani?

Rengeteg klipet nézek már csak a műsor (Headbangers Ball) miatt is ugye. Röhögni fogsz, de most a legutóbbi amit láttam a Péterfy Borinak a klipje, Bűvös Vadász. Olyan az egész mintha egy régi vhs szalagra rögzítették volna. Nagyon jó ötletek vannak benne.

Az idei lemezmegjelenések közül mi az amit győztesként hoznál ki metal kategóriában?

Én nagyon nagy Slayer fan vagyok és nagyon bejött nekem a World Painted Blood, annak ellenére, hogy azért vannak fenntartásaim bizonyos számokkal. Az Alice in Chains lemez is nagyon jó, meg a koncertet is nagyon élveztem. A Mastodon album is tetszett, bár őket akárhányszor láttam élőben, egyszer sem működött igazán a buli.

Most ebből a nagy reunion hullámból van olyan zenekar, ami lázba hozott Téged?

A Faith No More speciel azért hozott lázba, mert az Alice In Chains-hez hasonlóan, a 90-es évek elején nagyon sokat hallgattam ezeket a zenekarokat. Emlékszem, hogy a katonaságban kaszáltam a füvet és hallgattam az Epic-et meg a régi FNM slágereket. De nyilván ezek a reunion dolgok a pénzről szólnak. Viszont a Faith No More olyan volt, mintha az az x év nem is lett volna, annyira perfekt bulit adtak, Mike Patton pedig egyszerűen félelmetes jó. Ha a koncerteket vesszük, akkor ez volt szerintem az év bulija, pedig én aztán régen mondtam ilyet, hogy „legjobb buli”.

Mi a helyzet a szilveszterrel? Van valami nagy terv, esetleg játszatok valahol?

A szilvesztert évek óta nagyon utálom, ha nem játszunk, akkor ilyenkor kerülöm az embereket lehetőség szerint. Most is itt vagyunk egy buliban, jövő héten is megyünk, illetve elmegyek megnézni más zenekarokat is minden héten, a koncertek az életem folyamatos részét képezik. És akkor van az évben egy nap, amikor minden idióta várja, hogy végre szilveszterkor berúghasson, vagy épp először iszik életében, mert most végre megengedik a szülei, és akkor hulla részegre piálják magukat, össze-vissza hánynak, rámdobálják a petárdát. Engem kifejezetten idegesít a szilveszter. A kutyámmal is mindig próbálok úgy sétálni, hogy lehetőség szerint elkerülöm az embereket, mert mindenki mindenhol csak dobálja a petárdákat. Szilveszterkor a legjobb otthon lenni és aludni. Úgyhogy én abszolút nem járok el bulizni azon a napon, viszont megteszem az év majd’ összes hetében.

Még így a végén a h1n1-ről hadd kérdezzelek meg, főleg, mivel én nagy rajongója vagyok az összeesküvés elméleteknek.

Na, te akkor egy Pomogács rajongó vagy ezek szerint. :)

Mi a véleményed ezzel kapcsolatban? Oltsunk vagy ne?

Én beoltattam magam. Egy ideig nem akartam, de aztán egy debreceni koncertünk után ott aludtunk egyik ismerősünk házában és az édesanyja az ÁNTSZ-nél dolgozik. Ő így jobban elmagyarázta, hogy tulajdonképpen miről is van szó. Nagyon sok ember beoltatta magát és semmi bajuk nem lett, én is beoltattam magam már több mint két hete, és semmi bajom nincs. Persze nyilván a gyógyszeriparnak ez most nagyon jól jön, de ugyanakkor én azt gondolom, hogy az emberek valahogy mindig mindenben az összeesküvést keresik. Nem lehet azt elképzelni, hogy tényleg van egy h1n1 és tényleg figyelmeztetni akarnak minket erre?
Néha izgalmas hinni ezekben az összeesküvés elméletekben, de magam is tapasztalom azt, hogy rólam is születnek összeesküvés elméletek…

Például?

Ilyen, hogy Gergő biztosan valami toronyházban lakik ott egyedül és rohadtul milliomos vagyok.
De még visszatérve a hinire, nekem az a kedvencem, amikor valaki azt mondta, hogy az oltásban benne van egy chip és azzal fognak majd irányítani… azért ilyenkor már fogom a fejem.

Végezetül a jövőbeni zenekari tervekről mesélj még néhány szóban légy szíves!

Minél több koncertet szeretnénk itthon. Januárban lesz egy ingyenes 15 éves jubileumi koncertünk a Dürerben a Neck Sprain, a Nasmith, a One Reason To Kiss és a Zyon zenekarok társaságában. Jövőre tavasszal pedig egy Fish! Blind közös turnéban gondolkodunk..

És ezt a párosítást mennyire gondoljátok működőképesnek?

Lehet, hogy jó lesz, lehet, hogy nem. Eredetileg a Watch My Dyingal akartunk menni, de ők pihenni szeretnének, a Neck Sprain pedig lemezt akar csinálni, a Fish! viszont nagyon benne volt, amikor Krisztiánnal elkezdtem beszélni erről. Ez már régi ötletem volt, hogy mi lenne két eltérő stílusú zenekart összeereszteni.

Már csak az a kérdés, hogy a hazai publikum mindezt mennyire fogja tolerálni.

Jó lenne, ha nyitottak lennének alapvetően. A magyar közönségnek egyetlen dolgot kéne szem előtt tartania úgy általában szerintem, mégpedig, hogy azért kell szupportálni a zenekarokat mert már minden ingyen van. Mi is feltettük a lemezeinket a netre. Az a lényeg, hogy tudatosuljon bennük, hogy ha már a zene ingyen van, a legtöbbet azzal segítenek a zenekaroknak, ha eljönnek és megveszik a belépőt, ami ráadásul azért nem egy olyan félelmetes összeg egy magyar bandára. Manapság már egy ebéd alkalmával több pénzt költesz el. Ha már egy McDonald's menüt fel tud áldozni valaki egy koncertért, az már sokat segített a zenekaroknak. Az otthoni, vagy a kocsmai sörözések helyett ki kell mozdulni, eljönni egy bulira és akkor már biztos, hogy egyrészt valamilyen élmény éri őket, ugyanakkor tettek is valamit ezért az egészért.

www.blindmyself.com/
www.myspace.com/blindmyself