Így szól az Amon Amarth dala egy kecske előadásában

Valószínűleg kevés népszerűbb állat van a metalosok körében, mint a kecske. És most nem csak arra gondolok, hogy néhány elmebeteg feláldozza csóró patást valami okkult elmeherpesz jegyében. Elég például arra a sztárrá vált, grindcore-koncerten résztvevő kecskére gondolni (aki már sajnos szintén nincs velünk), vagy bármi egyéb grafikára, ismertetőjegyre a műfajon belül. A svéd Amon Amarth most egy teljesen új szerepkörbe emelte a négylábú haszonállatot – ezzel lényegében teljesen ki is maxolva a kecskekultuszt.

Történt, hogy a viking metalosok múlt pénteken egy mekklepetés EP-t húztak elő a tarsolyukból, ami a tavalyi lemezük egyik dalának, a Heidrunnak három verzióját (két remix, egy élő), valamint a lemez előtti különálló szinglinek, a Put Your Back Into the Oarnak a Hellfesten előadott formáját tartalmazza. Eddig tiszta sor, nem igaz? Más bandák is csinálnak ilyet. Viszont a kislemez utolsó tétele, a Heidrun (Goat Remix) az igazi nagyágyú.

Ebben ugyanis minden, Johan Hegg által felhörgött szöveget különböző kecskehangok próbálnak visszaadni.

Nem egy mindennapi élmény a dal, bizonyos mennyiségű rum (vagy mit tudom én, mit isznak a vikingek) elfogyasztása után pedig már akár egyenesen szórakoztató is lehet. És hogy miért pont kecske, a nyilvánvaló kihagyhatatlan karakterén túl? Íme a válasz:

Heidrun egy érdekes mitológiai karakter. Ez egy kecske, ami a Valhalla tetején áll, és a nagy fa, Lärad leveleit lakmározza. A tejéből készül az a méz és mézsör, amit a valhallai harcosok fogyasztanak minden este.

Oké, akkor nincs rum. Van helyette viszont klip a dalhoz, mármint a „sima”, újrakevert verzióhoz. Abban sajnos nincsenek egyáltalán kecskék (leszámítva a bazi nagy címadót), ami egy orbitális elszalasztott ziccer marad a banda jegyzetfüzetében.