Balaton Sound: sikeres zárás

Jövőre is vár a Balaton Sound!

Nagy sikert könyvelhet el az első Balaton Sound fesztivál, mely új értelmet adott a „balatoni nyár” fogalmának. A magyar tengeri napfelkelte és a Sound hangulata a nemzetközi sztárokat is lenyűgözte, és közülük sokan elvegyültek a bulizó tömegben. Az idén első alkalommal rendezett négynapos fesztiválra, a kánikulának és az idehaza egyedülállónak számító programnak köszönhetően, a várakozásokon felüli volt az érdeklődést. Szombat estig 23 ezren vettek részt az eseményen, a vasárnap esti Beastie Boys koncert látogatóival együtt az összlátogatószám bizonyára jócskán meghaladja a korábban várt 30 ezres számot.

Nagy találkozások, új barátságok, közös bulizás és a Balatonkenese felőli pirkadat: a Balaton Sound sztárjai és vendégei remekül érezték magukat Zamárdiban.

A Basement Jaxx zenekar tagjai, alig érkeztek meg a Zamárdi szabadstrandra, egyből egy régi ismerős koncertjére igyekeztek: a színpadon az európai reggae-szintér egyik legnagyobb mai sztárja, a francia a Patrice játszott éppen. A sármos sztár a magyar lányokat is lenyűgözte, Patrice a koncert után egy száz méteres távot húsz perc alatt tudott csak megtenni rajongói gyűrűjében.

A Brand New Heavies énekesnőjét is meglepetés várta a Balaton Soundon, hiszen kedvence, a Kruder & Dorfmeister páros nagyszínpados fellépését láthatta itt Zamárdiban. Az énekesnő régóta rajongója a bécsi duónak, de csak itt ismerte meg személyesen őket — a fesztivál sajtóirodájának munkatársa közbenjárásával. Kruderék egy nappal a fellépésük előtt érkeztek a Soundra, Dorfmeister születésnapját ünnepelve rögvest buliztak is egyet hajnalig, s a Balaton parton várták a Kenese felől érkező napfelkeltét. Bár az osztrák páros idén csak néhány fellépést vállalt, a Balaton Soundon Dorfmeister egy extra fellépésre is kapható volt, s beugrott az orvosi tiltásra koncertjét lemondó Jose Padilla helyére. Ennek alkalmából azt is megígérte, hogy „Padilla” autógrammot is szívesen ad mindenkinek. A különleges fellépésért mindössze két palack balaton-vidéki chardonnay bort kért a szervezőktől, Padilla pedig e-mailben tett ígéretet: a 2008-as Balaton Soundon garantáltan velünk lesz.

Az Oi-VA-Voi tagjait lenyűgözte a Balaton parti fesztivál és addig nem nyugodtak, míg a szervezők nem szereztek nekik Balaton Sound feliratú pólót, amit aztán büszkén viseltek ittlétük alatt.

Közel tíz éve vár a hazai közönség arra, hogy a Beastie Boys újra színpadra lépjen idehaza. A várva várt koncert még csak lapzártánk után kezdődik, a Fiúk azonban már kora délelőtt magukévá tették a Balaton Sound szabadstrandját, és a rajongóikkal együtt lubickolnak a tóban. Bár a csapat saját szakácsot és konyhát hozott magával a koncertre, a zenekar tagjai a Balaton Sound ételkínálatába is belekóstoltak, nagy megelégedéssel.

A Balaton Sound leghangosabb helyszínének a három napon át nyitva tartó Aréna bizonyult. Itt a kora reggeli órákig világsztárok adták egymásnak a lemezjátszót. Hernan Cattaneo, Ferry Corsten, Roget Sanchez és még sokan mások teltház előtt léptek fel az 1500 m2-es arénában.

A Fesztivál legnépszerűbb helyszíne az impozáns szabadtéri Terasz volt, ahol a nap 24 órájában változatos programok várták a nagyérdeműt. A vízparti függőágyakból és kényelmes kanapékról jazzkoncertek és unikális produkciók mellett Adam Freeland és Dj Storm is fellépett, a legnagyobb sikert azonban a francia Nouvelle Vague és az osztrák Bauchklang koncertje aratta. Lapzártánk után ugyanerre a helyszínre várják Tigát, a kanadai szupersztárt.

Bár a programok zöme elsősorban a fiatalokat célozta meg, napközben és az esti koncerteken egyaránt nagy számban vettek részt családok, gyerekek és idősebbek egyaránt.

A Balaton Sound szervezői számára nagy sikert jelent a várakozáson felüli nézőszám, illetve a közönségtől, fellépőktől, szponzoroktól érkező rendkívül pozitív visszajelzés. Mint ismeretes, a szervezők hagyományteremtő szándékkal hozták létre az első Balaton Sound fesztivált. Zamárdi vezetése és a szervezők örömmel jelentik: 2008-ban újra várják vendégeiket a Balaton legszebb partján, a Balaton Sound fesztiválon.