Az Emptiness Booking és a Chromechoes Promotion bemutatja: Banner Pilot a Dürer Kertben!

2015. április 26. @ Budapest, Dürer Kert
Kapunyitás: 20:00 || Belépő: 1.800 HUF (elővétel nincs!)
A koncert facebook eseménye:
BANNER PILOT (USA), FAKE SHAKES, THE VERNAL

A Nuskull Magazin tovább folytatja az Emptiness Booking idei szezonjának a boncolgatását, amelynek során ezúttal a booking társaság (illetve Bucsai Ádám, Budai Gábor és Vincze Csabi jóvoltából) egy igazán remek potenciállal rendelkező punk bulit tudunk kellőképpen beharangozni. Nem kisebb név, mint a fankedvenc, egyenletesen erős életművel rendelkező Banner Pilot fog megérkezni a Dürerbe, a hazai szupportot pedig a Makeshift Promise lemondása ellenére is erős kortárs bandák fogják képviselni: érkezik a frissnek mondható Vernal és a nemrégiben EU turnén járt Fake Shakes is.

BANNER PILOT (USA)

10389679_10152111584736921_6336259331060898678_nMondanunk sem kell, hogy a kortárs modern pop-punk hullámot megelőző minneapolis-i „rekedtes” pop-punk nagyon közel áll a szívünkhöz; ráadásul a Minnesota állambéli karcos hangzás már sokkal korábbról ered, nagyjából a 70-es évek poppunk bölcsőjében (Ramones) alakult egy bizonyos The Replacements nevű rockbanda, akik alapjában határozták meg a helyi punkbandák fejlődési irányát, mind rifftechnikailag, mind pedig vokál szempontjából rengeteg merítési lehetőséget adtak a későbbi lokális szcéna számára. A minneapolis-i pop-punk hangzása viszont punk attitűdjében bevonzotta a Descendents, illetve az emóba forduló Jawbreaker zenei világát is (erről mindjárt). A műfaji alág egyik legfontosabb képviselője a Dillinger Four volt (illetve még most is azok), akik kb. az ezredfordulókor tették véglegesen a hangzás alapjait a helyére, ennek a kultúrkörnek a bölcsőjéből született végül meg a buli headliner zenekara, a Banner Pilot, illetve a műfaj talán legismertebb bandája, az Off With Their HEads, a Dear Landlord, illetve ebben dörömböl a The Fake Boys is. A műfaj alapvetően nagyon erős érzelmi kibontakozásra), néha szomorkodásra (Jawbreaker emo vonala), illetve agóniára épít. Reszelős, rekedtes, nagyon erős férfias orgánumú vokálokkal futhatunk össze, illetve zeneileg bátran túldallamosított punk rock panelhaddal, amiben kulcsfontosságú szerepet kap olykor az énekhez igazított erőteljesebb hangzás, ami néhol bátran zajosabb a kelleténél. A buli főszereplője, a 2005-ben alakult Banner Pilot egy igazi slágerzenekar, négy lemezük egyenletesen erős teljesítményű, amelyek közül nehéz eldönteni, hogy a 2009-es Collapser, vagy a 2011-es Heart Beats Pacific-e a jobb, mindenesetre a tavaly megjelent (és minden bizonnyal a vasárnapi bulin is erősen megtámogatott) Souvenir is egy nagyon jó kis korong lett. Ebből az anekdotából is jól látszik, hogy a csapat 2009-es Fat Wreckhez való szerződése hozta meg az átütő underground sikert a zenekar száméra, Fat Mike égisze alatt rengeteget fejlődött zenekar, akik 2010-ben már a Groezrockra is eljutottak. A zenekar a kortárs hullám bandáihoz hasonlóan remekül játszik élőben (az énekes Nate néha beugrott/beugrik az Off With Their Heads-be is játszani élőben), igazi szőrös és dallamos punk rock az, amit ők kínálnak, így ha teheted és egy baromi jó pop-punk/punk rock bulira akarsz lemenni, akkor ne habozz és nézd meg, plusz „táncold” is ki magad a Banner Pilot buliján!

FAKE SHAKES

A zenekar facebook elérhetősége.

A fővárosi Fake Shakes fogja az est „reszelős” hangját megadni, a budapesti fiúk alapvetően garázshangzású punkban nyomulnak, de ugyancsak virgonckodnak a pop-punk ködös Albionjában is. Ez a hangzás alapvetően a 80-as évek Amerikájában kezdte szárnypróbálgatásait, a ködös Albiont azért is hoztuk csak úgy fel, mert a britek még olyan szerencsések (főleg a japánok és a kanadaiak mellett), hogy ennek kulturális szcénája van, és volt tér az idő folyamán fejlődni is. Mindazonáltal ez a pop-punkal maszatolós hangzás már ott volt 90-as években, lásd Jawbreaker, a koszos megszólalás pedig a nagy pörgés mellett már a Lifetime sajátja is volt, jenki barátaink pedig a Kid Dynamite-tal is sikeresen a csúcsra vitték, hogy is lehet zajosan, nem polírozottan, de királyul hozni ezt a zenei kibontakozást. A fiúk biztosan király bulit fognak nyomni, épp nemrégiben, most februárban nyomták ki a Burning Things című EP-jüket, ami nagyon király lett, ráadásul a Hightower oldalán megjárták Európát, ez a tapasztalat pedig kincset fog érni egy Banner Pilot előtt is.

VERNAL

A zenekar facebook elérhetősége.

Az esztergomi fiúk az egyik legizgalmasabb újonc a hazai underground térképen, plusz ők fogják képviselni a bulin az emo faktort, ha lehet ezt így mondani, ugyanis a srácok amellett, hogy a pop-punkos áthallást képviselik, bizony serényen merítenek az emo revivalból, meg az olyan tengerentúli punk bandákból, akik gazdagon merítenek az emóból, főként a harmadik wave-ből, meg a revivalból. Tavalyi bemutatós cikkünkben már részleteztük a fiúkat, akik tavaly jöttek egy bemutatkozó demóval Living Like A Ghost címmel, amin egy kellően nagy potenciállal rendelkező emo stílusgyakorlatot hallhatunk. A Vernal kedvencei között meg tényleg olyanok vannak, mint a Title FIght, a Citizen, a The World is a Beautiful Place & I am No Longer Afraid to Die, a Turnover vagy a Seaheaven. A fiúk szettjét így mindenképpen érdemes lesz meglesni (a háromállomásos tavaszi turnéjuk és az öt fősre „hízásuk” miatt is), kb. a jelenlegi magyar színtér egyik legegyedibb színfoltjáról beszélünk.