A Dvne új dala az átalakulás végső forrása

El tudom képzelni, ahogy a Metal Blade-nél ráförmedtek a Dvne srácaira, hogy

Na fiúk, most megy a tudjukmi a mozikban, szóval munkára, szaporán! Nem hagyhatjuk veszni a hype-ot!

A skót progos sludge/poszt-metal bandának amúgy nem sok köze van a fűszerszippantós, óriáskukacos sci-fihez, annál több egy másik tudományos-fantasztikus regényhez, Dan Simmons 1989-es Hyperion c. művéhez. Meg persze a Dark Souls videojátékhoz, meg a Berserk mangához.

De most nem azért vagyunk itt, hogy kitárgyaljuk, mi inspirálta a srácokat, fontosabb hírek is vannak annál: április 19-én jön a zenekar harmadik nagylemeze Voidkind címmel, az első ízelítő pedig már be is futott róla, ez a Pleroma. Hogy megtudjuk, mit is jelent a kifejezés – amiről a cikk megírásáig még nekem se volt halvány fogalmam sem -, át is adjuk a szót Victor Vicart énekesnek:

A Plērōma egy olyan fogalom, amely megjelent a gnoszticizmusban, a görög filozófiában és a zsidó-keresztény vallásokban is. A gnoszticizmusban azt a spirituális univerzumot jelenti, amely Isten, valamint az isteni erők és kisugárzások összességének lakhelye. Emellett az átalakulás végső forrása is.

A dal az album narratívájának kulcsfontosságú mozzanata, ahol a vallásos követők istenségük esszenciáját fogyasztják, és az éber létezés új érzéséhez jutnak el. Ez az átalakulásuk első lépése.

Szóval magyarról magyarra fordítva nagyon sok elszállt taktus és természetfeletti atmoszféra jellemzi majd az anyagot.

Extrán jó hír még, hogy a hazai rajongók is átadhatják magukat ennek az élménynek – ráadásul első alkalommal! -, egészen pontosan június 5-én a Dürer Kert kistermében, ahol a Dvne a német Monosphere társaságában varázsolja majd el az egybegyűlteket. Infók és jegyek az eseménynél.