“Már közel egy évtizede zenélünk együtt Pete-tel, így már abból, ahogy tartja a gitárt, tudom, hogy mit fog játszani. ” – interjú Újhelyi Endrével, a videóklippel debütáló Seven Seas gitárosával

November végén felrázta a hazai undergroundot a bejelentés, hogy Pete és Endre a már sajnos feloszlott Till We Dropból új zenekarral jelentkezik, ráadásul hozzájuk becsatlakozott Maczák Márk (ex-Leander Rising, ex-The Southern Oracle, jelenleg pl. Amigod, Watch My Dying stb.) és Pap Ati is az Our Youth-ból. Így alakult meg a Seven Seas, amely a mai napon jelentette meg Way Back When című első dalát és a hozzá készült videóklipet, amelyet Pete rendezett, de Porkoláb Norbert (Bad Moon Films) végig ott segédkezett a felvételeknél. Mivel ma volt a dal premiere, ezért elbeszélgettünk a zenekar gitárosával, Újhelyi Endrével, hogy egy bemutatkozó interjú keretében tudhassátok meg, hogy mit is várhatunk a Seven Seas-től, plusz körbebarangoltunk minden tudnivalót a ma megjelent Way Back Whenről is. Ráadásul a zenekar elkotyogta azt az aprócska információt is, hogy 2016 elején megérkezik a Seven Seas debütáló nagylemeze is, de ezen túlmenően további érdekességeket is megtudhattok, ha elolvassátok az exkluzív interjúnkat – és ne feledkezzetek meg arról sem, hogy meghallgassátok a számot az interjú végén!

Sziasztok, srácok! Talán nem mondunk nagyot azzal, hogy derült égből villámcsapás volt a Seven Seas berobbanása, valamint a bejelentésetek, hogy ilyen hamar be is mutatjátok az első dalotokat/videótokat! Meséljetek kicsit az alakulás történetéről és körülményeiről, hogyan vetült fel a zenekar ötlete és mikor került ötletcserélgetésből zenekari státuszba a projekt?

Endre: Sziasztok! A Till We Drop szétválása után külföldre költöztem egy ideig, és úgy éreztem, hogy már nem fogok zenélni semmi komolyabb projektben, mert bevallom, egy apró törést okozott nekem a zenekar feloszlása, de közben Pete-tel folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és ő mindig küldözgette az aktuális zenéket, amiket írt, amikkel inspirálódott. Így miután hazajöttem, rögtön össze is ültünk, mint a régi hőskorban, és ahogy jammelni kezdtünk, mintha az eltelt 1 év csak 1 hét lett volna, és ugyanonnan folytattunk mindent. Hánytuk az ötleteket, amikor csak időnk engedte, zenéltünk, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy van egy halom majdnem kész számunk. Mindketten ugyanazt akartuk, koncertezni. Márkkal már előtte is folyamatosan kapcsolatban volt Pete, így a múltját és tudását tekintve is egyértelmű volt, hogy ő az a dobos, akivel együtt fogunk zenélni. Nagyon alázatos és szorgalmas zenész. Atival jó barátok vagyunk sok-sok éve, sőt, egyszer még ki is segített minket egy turnén, így mikor említettük neki a dolgot, hogy szükségünk lenne egy bőgősre, rögtön igent mondott.

A zenekar nagyobb részét ismerve (ex-Till We Drop, Our Youth) egy “könnyedebb” vonalra számíthat tőletek a hallgató, ehhez képest nektek milyen elképzeléseitek vannak zeneileg? Köthető lesz a Seven Seas bármely korábbi/jelenlegi zenekarotokhoz?

Endre: A legjobb az egész Seven Seas-ben, hogy zeneileg nem határoltuk be magunkat, nem szabtunk határokat. Azt játsszuk, ami kijön belőlünk, amikor kezünkbe vesszük a gityót. Nem mondanám, hogy egy kalap alá lehet majd hozni a bandát a fent említettekkel, de elképzelhető, hogy lesznek majd hasonlóságok, legalábbis hangulatilag.

Tudatosan tartottátok titokban a zenekar létezését? A kezdetektől úgy terveztétek, hogy nem kürtölitek világgá a projekt létezését, ameddig nem tudtok dallal bemutatkozni?

Endre: Nem volt tudatosan eltitkolva a zenekar, egyszerűen csak nem lett volna értelme emberek elé állni addig, amíg nem tudunk valami kézzel foghatót felmutatni.

Novemberben az alakulásotokkal már be is mutattátok a zenekar logóját, esetleg van a névválasztás mögött utalás, bármilyen tartalom?

Endre: A logónk és a bemutatkozó design Barna Joci barátunk keze munkáját dicséri, akivel már rengeteget dolgoztunk együtt előtte is. Eredetileg a Way Back Whennek seven_seas.mp3 volt a munkacíme, mert éppen az Indonéziában felvett tengeres videóimat néztük közben, és arra a hangulatra flesseltünk rá Pete-tel, mikor megírtuk. Ezt annyit néztük iTunes-ban, hogy egyszer kipróbáltuk, hogy nézne ki megfordítva és BUMM!

Úgy hallottuk, hogy szinte egy egész nagylemeznyi anyagotok van már, 2016 elején számíthatunk tőletek ezekből a számokból egy kislemeznyi dalcsokorra? Mik a terveitek?

Endre: Már közel egy évtizede zenélünk együtt Pete-tel, így már abból, ahogy tartja a gitárt, tudom, hogy mit fog játszani. Jó, ez persze túlzás, de a lényeg, hogy teljes összhangban tudunk zenét írni, főleg, hogy minden technikai feltétel adott a gördülékeny demózáshoz, mivel egy kisebb stúdiót rendezett be időközben magánál. Szerencsére termékeny időszakban vagyunk mindannyian, így amint lehet, felveszünk mindent, és egy nagylemezt fogunk majd kiadni jövő év első felében. Azt szeretnénk, ha minél előbb hallhatnák az emberek a teljes anyagot, amit eddig megszültünk. Legyen elég Seven Seas egy Kőbányától Újpestig való metrózáshoz is.

Mivel sok kész dalotok van, ezért adódik a kérdés: miért ezt választottátok, hogy bemutatkozzatok és megmutassátok a hangotok? Ez a dal kifejezi, hogy mire számíthatunk majd tőletek vagy lesznek meglepetéseitek?

Endre: Ez volt az első szám, amit együtt írtunk, miután hazajöttem külföldről, így talán ez kívánkozott ki a legjobban, de persze próbáltunk egy olyan dalt választani a zászlóvivőnek, ami azért valamelyest tükrözi, hogy mire is lehet számítani tőlünk. Persze, vannak kilengések, ha a Way Back When-t vesszük aranyközépútnak, de minden számunkat egy hangulat szülte, így reméljük ez ráragad majd a hallgatóra is.

Ki a fõ dalszerző az új formációban? Az lehetett olvasni, hogy az első ötletek Pete-től származnak, ezeket bontottátok ki vagy összeültetek mindannyian és írtátok meg a dalokat együtt nulláról?

Endre: Valóban Pete-nek már elég sok felvétele volt, amikor először leültünk együtt zenélni. Ezek közül van olyan, amit az utolsó félhangig átemeltünk a Seven Seas-be, de olyan is, ami már nem fért bele a közös halmazba. Bevallom, én személy szerint nagyon kritikus vagyok, ha más által írt részeket kell játszanom, így előfordul az, hogy már csak azért változtatok meg egy-egy hangot, mert csak így tudom magaménak érezni a dolgot… A zeneírás úgy zajlott, hogy Pete-tel megírtunk ketten egy számot, amit Márknak és Atinak elküldtünk neten, majd feljátszva a saját témáikat végleges formába gyúrtuk őket, és mentünk velük stúdióba, ahol Somogyvári Dani producer barátunk olyan szintre húzta a dolgot, amihez még egy a miénknél is tapasztaltabb fül kellett. Úgy néz ki végre megtaláltuk a helyet, ahol folyamatosan tudunk majd élőben is együtt zenélni, így a többi számnak már közösen varrjuk fel a ráncait.

The story begins December 3First off, big thumbs up to all of you who have taken the time to like our page and read through our lengthy first post, THANK YOU! Secondly, we are super excited for the release of our debut single next week, and in light of this release, we’ve prepared a little “docuteaser” showcasing our past, present, and future goals as musicians. We hope that you will feel a little bit inspired to go out and do something after watching this video. Please share this with whoever, and have a great thanksgiving! :)Music by Sigur Ros – Saeglopur

Szerző: SEVEN SEAS, 2015. november 26.

 

Pete rendezői és videoklip-készítői tehetségét ismerve nem volt meglepő, hogy az első videótok is az ő irányításával készült el. Ráadásul a DIY vonalat nagyon erősen kívánjátok követni, ez pontosan mit takar? Valóban minden saját kezűleg készült el az első dal esetében is? Magatok vettétek fel és kevertétek is a számot?

Endre: Furán is vette volna ki magát a dolog, ha Pete pont a saját zenekarának nem készít videoklipet. Porkoláb Norbert barátunk végig ott volt a felvételeknél, így az ő segítségével vettük fel az anyagot. A DIY hozzáállás nagyon fontos egy jól működő zenekar szempontjából, hogy amihez értesz, azt kamatoztatni tudd a bandában, hogy minél kevesebb külső segítséget kelljen igénybe venned, ami főleg a kezdetben magas anyagi kiadásokon tud könnyíteni, néha meglepően sokat. Szerencsére nálunk mindenki a maximumot hozza, de sok baráti segítséget és támogatást kapunk, ami megkönnyíti az indulást.

Hol forgattátok az első klipetek? Hogyhogy egyből mozgóképre vittétek az első dalt?

Endre: Mindenképpen videóval szerettük volna kihozni az első számot, mert fontosnak tartjuk, hogy vizuális képet is kapjanak az emberek a zenekarról, és a hangulatot is jobban át tudod adni egy klippel. Szerencsénk volt, mert meg tudtuk szerezni a Dürlin nagytermét egy napra egy barátunkon keresztül, ahol teljes zenekaros snitteket vettünk fel, de mivel később változott az elképzelésünk és feleslegesnek éreztük, ezeket teljesen kihagytuk, így egy belvárosi fotóstúdióban vettük fel a videóban is látott jeleneteket.

A hirtelen megérkezéseteket a hazai térképre kb. mikor fogjátok élő fellépéssel továbbvinni? 2016 elején számíthatunk már Seven Seas koncertekre, vagy egyelőre még fel akarok venni 1-2 dalt?

Endre: Abban biztosak vagyunk, hogy az első koncert előtt, még ki fogunk hozni számokat, de hogy maga a buli mikorra várható, azt még nem tudjuk. Amint a produkció színpadra vágyik, nem álljuk útját, de persze ez sok komponensű vegyület. Azért tudjátok, hogy mi vagyunk a legjobban bezsongva.

Őszintén sok sikert kívánunk a továbbiakban, és egyben köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltatok!

Endre: Köszönjük a lehetőséget nektek, és reméljük mihamarabb bejelenthetjük a következő lépésünket. Legyetek résen!

SEVEN SEAS – WAY BACK WHEN