Zora – U.V.A. (EP)

Tracklist:

1. Smashed Out of Control (3:43)
2. Tsantsa (2:40)
3. A-Narcos War (3:33)
4. Fresh Flesh (2:38)
5. Violating Code (3:21)
6. Main Frame Collapse (5:23)

Hossz: 21:22

Kiadó: Malicious Intent Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Az olasz illetőségű Zora halál brigáddal kapcsolatban több dolgot sem értek, hogy miért egy 2005-ös EP-jüket küldték el, mikor nem rég jelent meg az első nagylemezük, hogy miért írott a CD, ha a borító eredeti (nem édes mindegy, ha már egyszer a PKG-et kifizették), s végül miért van mindenhol brutal death metálnak beharangozva a 3 tagot számláló kissé post-Giger ihletésű zenekar? 2003-ban alakultak, Calabrialban, és még abban az évben megjelent az első demójuk, aztán az U.V.A. (melyről most olvasol, mely az Undiscplined Violent Aggression címet takarja), majd egy split a szintén olasz Sickening-gel, végül a már fentebb említett első nagylemez, a Gore.


Mivel kislemez, így szokásosan a 15 és 25 perc között mozog ez az anyag is. Azt kell, hogy mondjam, egyszerre csalódtam pozitívan és negatívan; hiszen arra számítottam, hogy valami hallgathatatlan valóban brutális death metál lesz, ehelyett mély és riffelgető korongot ismertem meg, mely nem szélsebes, de nem is lagymatag sima death metált kaptam. Ami idegesítő, hogy ők totálisan dallamtalanok, kemények, és nagyon betegek… ennek fele részben igaz. A szövegek valóban súlyosan deviánsak, keménynek is kemény a zene, de a dallamtalanság abszolúte bukó. Alapvetően kihallható riffekre épülő, egyszerű, puritán death metál, melyben akad szépszámmal régi Cannibal Corpse szerű groovos húzás és szóló. A záró nóta, pedig egy feldolgozás a Schizo-tól, a Main Frame Collapse kezdése populáris ipari dolog, ennyivel Pain vagy Static-X, hangulatos és impozáns szólók, súlyos ritmusokat ütő dobok, itt-ott death metál… tehát azért érezni az interpretáció bomlott elméjét is. A Zora legnagyobb baja, hogy keményebbnek mutatja magát, mint ami. Ez nem feltétlen probléma, és a brutális death metál műfaji meghatározása részben szubjektív, de csak 10 olyan bandát tudok felsorolni egyből, ami ugyanebben a műfajban arat, és vagy 10x keményebb, durvább, és persze brutálisabb…

Ha nem ástam volna magam bele a death metálba közel 13 éve, akkor talán mutatna újdonságot az olasz csapat, de így csak egy pontos és középszintű halál banda, melyben akadnak remek részek és lerágott csontok egyaránt. Az utolsó dala pár hallgatás után súlyosan belém ivódott, de ez még édeskevés a kiemelkedéshez (bár kétségtelenül színes pont a sötétségben…)

70%

ZoRa MySpaCe