Wolf – The Black Flame

Tracklist:

01. I Will Kill Again
02. At the Graveyard
03. Black Magic
04. The Bite
05. Make Friends with Your Nightmares
06. Demon
07. The Dead
08. Seize the Night
09. Steelwinged savage Reaper
10. Children of the Black Flame

Hossz: 47:33

Kiadó: Century Media Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Mindenféle elfogultság nélkül kezdhettem neki a Wolf vadonatúj lemezéről szóló recenziónak, hiszen a zenekar neve mindezidáig teljesen ismeretlen volt a számomra. Ami bizonyossá vált számomra, hogy profik, hiszen a Century Media áll mögöttük, és előző lemezüknek Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain) volt a producere. A The Black Fame immár a negyedik a sorban, 1995-ös megalakulásuk óta. Turnéztak a Saxon-nal, és jelenleg az ex-Dissection dobos Kellgren is tagja a zenekarnak. Ilyen előzmények után felmerül, hogy egy zenekar tényleg jó-e, vagy csak jó a marketing, és a kiadónál valakinek véletlenül megtetszett.
Tudom, tudom, itt senki sem kövez meg senkit, még ha azt is mondja, hogy Jehova, de én az utóbbi lehetőségre voksolok. Ez a lemez ugyanis egy tisztességes iparosmunka, zenészeink pedig magyaros tájszólással élve jómunkásemberek.
Tulajdonképpen nem lenne rossz, igazán jó, húzós riffeket hoztak a gitárosok, és ha kell, zúznak is, majd szépen szólóznak, de valami mégsem stimmel. Az ének talán? No, az is ismerős valahonnan. Ahogy haladok előre a hol gyorsabb, hol lassabb, de mindenképpen döngölős nótákon (I Will Kill Again, At The Graveyard, Black Magic), fokozatosan egy zenekar, és még inkább egy név kezd a szemem előtt villogni, jó nagy, színes betűkkel. Igen, nos, itt minden az elejétől a végéig, az elsőtől az utolsó hangig a Mercyful Fate-et és King Diamond-ot juttatja eszembe. És itt is a legnagyobb hiba, ugyanis a probléma az, hogy az ő nyomukba senki sem érhet. Niklas Stälvind hiába próbál amolyan Diamond-osan énekelni, nem sikerül neki igazán. És a legnagyobb gond, hogy az egész mégis a dán legendára emlékeztet, az elejétől a végéig. Tulajdonképpen mindegyik dallam, riff ismerős nekem valamelyik Mercyful Fate/ King Diamond lemezről.
De hogy ne csak a rosszat emlegessük: el kell ismerni, hogy a zenészek tökéletesen urai hangszerüknek, Niklas pedig, bár nem olyan, mint az eredeti, mindenképpen egy remek heavy metal torok, a lemez pedig, ha eltekintünk az „apróbb” hasonlóságoktól, egy igazán jó kis anyag, a műfaj kedvelőinek biztosan tetszeni fog. Persze, akik ismerik a fentebb emlegetett dán úriember és zenekarának munkásságát, nem maradnak le semmiről, ha most tovább lapoznak.
A végső konklúzió nehézkes, végül egyezzünk ki: 7/10.