Subscribe – Stuck Progress To Moon

Tracklist:

01 – Parting Portentous
02 – The Devil Take The Hindmost
03 – Kiss and Kill Your Boyfriend
04 – Delirium I. – Blue Mescaline
05 – Delirium II. - The Tremens
06 – The Weight Of Oneness
07 – Journey
08 – USEheR Friendly
09 – Parable
10 – Roll&Rock
11 – The Humidor (butirometer)

Hossz: 47:15

Kiadó: EDGE Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A hazai Subscribe csapata igen elfoglalt volt idén. Nem csak hogy végigturnézták kis hazánkat, külföldön is olyan hatalmas bulikat adtak, hogy a Deftones, vagy a Clawfinger csapatának kellett lenyugtatniuk a ráadásra éhes subistákat. Ám a jóból sosem elég, így a közönség az igazi kultstátuszba emelkedett 2004-es Sanity Has Left The Building című lemez óta igen csak ki volt éhezve egy újabb korongra. Most végre elérkezett ez a pillanat is, amikor is a hazai underground éllovasai végre kiadták az új, Stuck Progress To Moon című lemezüket!

Kicsit gondban vagyok a stílusdefiníciót illetően, hiszen a kísérletezgetős első lemez után már megtalálták önmaguk stílusát, amibe ügyesen belekeverik a metál, a funk és a jazz legjobb elemeit, hol keményen, hol lágyan, elszállósan, néha már-már táncra hívogatóan! Ráadásul mindezt megfejelték egy jó adag magyar népi zenével, még izgalmasabbá téve ezt a komplex, ám tiszta és könnyen megszerethető lemezt! Hihetetlenül ütős, amikor egy döngető riff után beficcen egy jazz-es agymenés, vagy egy magyar mondóka, amire még a macskapöcse paprikát és barackpálinkát nyaló Pista bá is elégedetten emlegeti a kutyafáját.

A fiúk ezúttal is igen keményen odatették magukat mind zeneileg, mind dalszövegileg, így olyan mesterművek várnak ránk a lemez 45 perce alatt, mint a The Devil Take The Hindmost fedőnevű masszív metál aprítás, a bolondos, funkys megoldásokkal felvértezett USEheR Friendly, a fület gyönyörködtető dallamú The Weight Of Oneness, vagy a Subi koncertekre járóknak ismerős Kiss And Kill Your Boyfriend, illete a őrült ám zseniális zárótétel, a The Humidor. Ráadásul az angolul tudó hallgatóknak érdemes végigböngészni a mellékelt szövegkönyvet is (a többiek elégedjenek meg a színes képekkel), mert Csongor Bálint (énekes, médiasztár) igencsak komolyan vette a dalszövegírás feladatát, így az eddigieknél sokkal összetettebb, sokszínűbb és igényesebb rímeket remekelt.

Habár az előző lemezük is igen ígéretes volt, nem hittem volna, hogy hazai csapattól ilyen színvonalas, teljes egészében vállalható lemezt hallok, üresjáratok nélkül. Ráadásul 2000 pengőért nem csak a lemezt kapjuk meg, hanem egy DVD-t is, mivel a lemez DualDisc (kétoldalú DVD lemez) formájában kerül a boltokba, így (újra) átélhetjük a tavalyi A38-as koncert frenetikus hangulatát! Mindenféle ferdítés, csúsztatás nélkül állíthatom, hogy az idei év egyik legjobb lemezét hozták össze a srácok. Ha ez az anyag nem bizonyítja kis hazánk létjogosultságát a nemzetközi élvonalban, akkor semmi. Nem gyakran osztogatok ilyen pontszámot, de most nyugodt szívvel mondhatom, hogy:

10/10.

Megveszed. Meghallgatod. Megszereted. Ilyen egyszerű.

http://www.subscribe.hu
http://www.myspace.com/subscribe

(A további miértekről és hogyanokról a hamarosan megjelenő interjúban olvashattok!)