Nuskull Karácsony: Life In Your Way – Waking Giants

Tracklist:

01. Reach To The End
02. Worthwhile
03. We Don't Believe
04. Making Waves
05. The Shame
06. Salty Grave
07. Help! The Arm Of The Mighty
08. Threads Of Sincerity
09. The Beauty Of Grace
10. Judas
11. Beneath It All

Hossz: 41:21

Megjelenés: 2007. március 6.

Kiadó: Solid State Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Talán az utóbbi idők egyik legnagyszerűbb visszatérését hallhattuk a Life In Your Way-től a tavalyi évben, hiszen a Kingdoms három részre szeletelt stíluskavalkádja a connecticuti banda legszebb éveiből merített ihletet, mindenféle izzadtságszag nélkül. A kissé hányatott sorsú csapat ennek ellenére sem képes mindmáig arra az áttörésre, amin a legtöbb régi Solid State Records banda már túl van. Ezt talán a kicsit nehezen emészthető, réteges dalszerkezeteknek köszönhetik, amelyek azonban olyan profizmust és érzelmi töltetet sugároznak magukból, hogy "rájuk unni" egyszerűen lehetetlen. A Solid State-es debüt talán ezeken túl is az egyik legmeghatározóbb kiadvány volt a banda életében, amelyet talán majd az utókor fog méltó helyére emelni.

Korán megvillantotta tehetségét a banda, hiszen a Solace-al közösen elkészített splitjük után az All These Things Tie Me Down már előrevetítette a The Sun Rises…-on teljesen kibontakozó dallamos hardcore csodát, amely nyers hangzása ellenére is az Indianola Records egyik zászlóshajójává tette a csapatot. Bár ezután széthullani látszott a Life In Your Way, a Kellam testvérek kézben tartották a dolgokat és két új gitárossal felvértezve megírták az Ignite & Rebuildet, ami hasonlóan magas színvonalat képviselt, mint elődje. Az Indianola ezután becsődölt, így villámgyorsasággal csapott le rájuk a Solid State Records, hogy a már akkoriban is gyengélkedő rosterje egy kis vérfrissítést kapjon. A kiadó egy hatalmas promókampánnyal készítette elő 2007-ben az együttes legújabb nagylemezét, a Waking Giants-et, amely mindmáig a rajongók kedvenc kiadványa.

Ezt persze részben tényleg köszönhető annak, hogy ahol csak lehetett, az emberek arcába nyomták a lemezt a promóért felelős személyek, így azok is tudomást szereztek róluk, akik amúgy csak a “mainstream” közegben mozognak (már ha lehet ennél stílusnál ilyenről beszélni). Ugyan a kiadós reklám kevés lett volna, ha a lemez meg hulladék (bár vannak bandák, akiknek ez is megy), ám erről itt szó sincs. A Waking Giants megtartotta a dallamos hardcore-ra jellemző komplex zeneiséget, ám a nagyobb létszámú közönség igényeit szem előtt tartva egy kicsivel populárisabb irány felé vették útjukat. Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a fő dallamot hozó gitár hangzásban egy kicsit előrébb lett tolva és többet dolgozik, mint valaha, de a James Allen által hozott dallamos énektémák sem ragadnak meg azon a szinten, hogy egyszerű kiegészítő szerepet vállaljanak. Igazi együtténeklős refréneket hallhatunk a legtöbb esetben, amelyek a gitárokhoz hasonlóan szétcsattannak a szenvedélytől és az érzelmektől. A kiváló összhang nem csak itt, hanem a lemez egységes hangulatában is kiütközik, hiszen a korábbi kiadványokhoz hasonlóan itt is összetartó, egymásra erősen építő dalokról van szó. A fantasztikus dalírói véna remek példája a végig feszes tempójú We Don’t Believe, vagy a lemez legnagyobb slágerének számító Making Waves, amelyet a megszokottól eltérően egy lassabb, éneklős rész vezet fel. Igazi hardcore himnusszá nőtte ki magát a Salty Graves is, amely a lassú építkezés után a szám felénél kitörve igazi katarzisba torkollik. Különlegesség még, hogy az Ignite & Rebuilden hallható Threads Of Sincerity is új köntöst kapott, amely ugyan újdonságot nem hoz a korábbiak ismeretében, de se nem lóg ki a lemez egységéből, se nem töri ketté az albumot egy kritikus ponton.

A korai hardcore elemekből építkező, modern csomagolásba bújtatott Waking Giants talán megosztóra sikerült a néhol egyszerűbbre sikerült dallamvezetésével, de ez több ember számára tette lehetővé, hogy belemerülve a banda munkásságába új kedvencet avasson. A kicsivel dallamközpontúbb zeneiség ellenére is egy kifejezetten összetett és réteges albummal van dolgunk, amely még a Solid State Records fénykorában is bőven megállta volna a helyét. Talán ezt az egyensúlyt hiányolták a legtöbben a visszatérő lemezükről, a Kingdomsról, amely jóval “arcbamászósabb” lett, és még hamarabb emészthető album lett. Az eddigi pályafutásukat tekintve attól sem kell félnünk, hogy a további aktív éveik alatt valamiféle borzalom kerülne ki a kezeik közül, hiszen a Life In Your Way azon biztos pontok közé tartozik a mai keményzene világában, akikbe bátran vethetjük a bizalmunkat, ha egy kis minőségi hardcore-ra éheznénk.