Inseason – Code of Fate EP

Tracklist:

01. The Secret Code Of Fate – 3:28
02. Dreamscape – 4:17
03. Good Night Charles – 3:21
04. Delete Yourself – 2:52

Hossz: 13:58

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Engedjétek meg, hogy a bevezetőben idézzem a banda saját szavait: „Az inseason egy ipari metal project, mely saját műfajának kialakítását célozza meg a metalban, feldolgozott témái és hangzása tekintetében egyaránt. Masszívan riffközpontú, súly, durvuló anyag, mely nagymértékben von be pszichotikus női vokálokat, samplereket és digitális effekteket, beleértve magát a dob elemet is, mely így egészként egyetlen óriási hajtómű ritmusaiban nyilvánul meg. Az inseason hajtóművében.” — írja magáról a 2003 őszén alakult, különböző csapatokat megjárt (Meothys, Dark Clouds, Anxious) zenészek által alapított banda. Van is benn igazság, jó vastag, groovy témák adják a dalok gerincét, melyek elvisznek a harmadik évezred földalatti koncerttermeibe. Na de ne siessünk ennyire előre!
Még az alakulás évében összerántott a négyes egy demot, Crying Idols címmel, ami organikusabb muzikális anyagot rejtett, Nevermore, Arch Enemy-vonalú deathes zúzdát, mély hörgéssel, melyben ráerősített az Enemy-hasonlóságra, hogy a brutális vokáltémák jelen esetben is egy ifjú hölgy torkából fakadnak. Köhler Ági ma a magnetit nevet használja, de nem csak ez az egyetlen változás; a zene is durván eltávolodott a kezdeti vonaltól, a futurisztikus, kibernetikus őrlés felé, de a brutális, medvéket megszégyenítő öblös hörgés maradt.


Hosszas kísérletek eredménye ez a négy dalt tartalmazó második anyag, s a módosított irányvonal erősen érződik a gitártémákon is, a fent említett két nagy név hatásai eltűntek, most leginkább halványan a Static-X-re, illetve Rob Zombie-ra hajazó energikus, pumpáló, modern és súly riffek hallhatók eté gitáros kezeiből, vastag basszus alapok sonar-tól, melyek alá beágyazott zajok trance-szerű ritmikája adja meg együtt az ipari lüktetést a számoknak. Elmondható, hogy gitárilag kevesebb, de jó témákból építkezik az EP mind a négy dala, általában három-négy téma, riff variálódik, s ez a stílus követelményeiből fakadó monotonitásra segít rá nagyban. Mintha egy mesterséges endorfinokkal mutánssá torzított, a cirkuszi, horrorisztikus felhangokat teljesen mellőző, ridegebb, kietlenebb, s gonoszabb Zombie-t hallanál, gyomorból jövő hörgéssel.
A címadó The Secret Code Of Fate középtempósan, energikus előadással párosulva indítja be a turbo sequencereket, szinte ugyanazt a pár témát variálja gitárilag, de robosztus monstrummá áll össze kongó basszus löketekkel. Magnetit a változatosságot elősegítendő, boszorkányos vicsorgást is alkalmaz, suttogásai alá csúsztatott samplerekkel hatásosan dermeszti meg a szíved, de alkalmazhatná a színesítést nagyobb gyakorisággal is, a többi szerzeményben is oly fokon, mint eme nyitó számban.
A Dreamscape karcoló, (engem a trance stílusra emlékeztető) elektro hangokkal indít, és egy húzós, modern groove-al, a ritmikus dübörgést a vége felé felcseréli egy halványan törzsi jellegű leállás, egy morbid szólóval. Elvetemülten megszaggatva, digitális zajokkal terhelve tér vissza a refrénhez, s menetel a nihilbe a záró ismétléssel. Modern riffekkel kívánunk Charles-nak jó éjt, techno zajokkal parasonic tolmácsolásában, bólogatós, enyhe középtempóban. A záró Delete Yourself már dominánsan épít parasonic digitális effektjeire, jungle alapokkal dühöng, programozott dobokkal, ritmikus hörgéssel vetítve modern, mégis kietlen atmoszférát a harmadik évezredbe, ”fajtánk azon legkiválóbb perverzeinek, akik szintén szeretik gépek legédesebb rémálmait álmodni”.

Az anyag előnye a rövidsége, mivel a három dal — bár kerek, jól összerakott kompozíció – a közel azonos tempó okán egy kicsit egybefolyik, érzésem szerint, ha a sebességet változatosabbra veszik, igazi vadállat is születhet akár. A zenészek játéka pontos, de valahol el is várható egy ilyen gépezetben, hogy az alkotóelemek tökéletesen összecsiszolódva mozogjanak. Az egyéniség csírájában jelen van a zenében, s kis odafigyeléssel igazán felbődülhet az a bizonyos inseason hajtómű. Tervezik egy nagylemez elkészítését is, melyen az előrejelzések szerint megszaporodnak a loop-ok, én kiváncsian várom, mivel ez egy erős anyag a magyar undergroundból.

http://www.inseason.ws/
Explorerrel:
http://www.inseason.ws/inseason.html