Darktempered – …from hell 2006

Tracklist:

01. I'm True (3:19)
02. Left-Straight of Christ (1:23)
03. New messiah (3:17)
04. Bitch Party (2:25)
05. I Murder (2:19)
06. Flag of hate [Kreator Cover] (3:11)

Hossz: 15:54

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

A Darktempered (eredetileg SatanicART, mostani nevükre csak tavaly decemberben keresztelkedett át a csapat) múltja durván egy éves (se), ennek ellenére egy minőségi promót raktak le a nagy magyar zenei underground asztalára, mely nem is olyan meglepő. Hiszen a miskolci négyesben olyan arcok zenélnek, mint pl. gitárok terén Klein Péter, aki megfordult olyan nagynevű formációkban is, mint a Frost, vagy a Bornholm, Neural Booster, és aktívan penget a Dead Monuments illetve The Quintessence lélekszakadásban… aki még nagy névnek számít némileg a zenekarban az Mester Róbert, aki a ritmusokat tördeli szénné (The Quintessence, ex-Wisdom of the Stars, Nervekiller, ex-Neural Booster). A névválasztás, logó, kabalafigura és a dalok szöveg és zenei koncepciója, mind arra utal, hogy semmi pózerkedés, nem kevés dac és irónia, paródia vegyes minőségi keveréke ez a majdnem 16 perc.


Már a kezdő számcím és a szöveg előtte, illetve a zenei felhozatal is, mind egyfajta posztmodern Manowar ízzel rendelkeznek, mely azért rendesen szájba lett baszva egy nagy adag mizantróp black érzés hozammal/ világgal. Minden hangszer a helyén, Banka Roland vokálja nem gyengén zilált, urbánus és pagan egyszerre, haha, a dobok széttechnikázottak és törten sulykolóak, a gitárok pedig mindent odaraknak, ahol annak helye van. Komplex nóta, mely jó ki és leállásokkal kecsegtet, melyben a sebesség és a súlyos váltások, mind jól igazodnak a nagy egészhez.
A Left-Straight of Christ durván lázadó, pakolós, death/ grind ízekkel kecsegtető gyűlölet szérum, nekem néhol beugrott némi Extreme Noise Terror, csak itt a crust és punk szegek helyett, black kalapács veri be az utolsó kenetet az égbe emelkedő fejfára.
Azt ezt követő New messiah lépegetős kezdése azonban, már előrébb hozza az ENT-et, sőt, ebben egy kevés réges-régi M.O.D. (Spandex Enormity track a 84-es U.S.A. For M.O.D.-ról) is vegyülni igyekszik a feketére festett fémmel, súlyos és durva nóta egy kicsit punkos dallammal megspékelve, ahogy könnyen ugrik be róla a SatyriconFuel For Hatred kezdő témája is, a Volcano nagy sikere. A közepe fele egy nagyon jó leállással, ahol a dobok mintha jazzbe váltanának, a vokál pedig csak ridegen ordít, kicsit HC küllemet kölcsönözve az amúgy is pakolós, és modernebb death/ black metálra jellemző témáknak, ez a legjobb track az anyagról!
A paródia jól körített metál hatásai, a Bitch Partyról kétségtelenül az első Evildead borító ugrott be, az Annihilation of Civilization fürdőgatyás oltása; nukleárisan fertőzött tengerpart fürdőzői. Haha, csak itt mindez inkább mészárlás, nem is gyengén pakolósan, sújtás, sújtás…. A death, a black, grindcore és némi crossover thrash kevereg itt bomlasztóan (ez utóbbi főleg a kórusban), rombolóan, jó aláfestő effektekkel és hangulattal.

Az I Murder megintcsak egy kis Manowar féle faszkodós paródia, a Slayer hasította pszichopatha gyilkolással körítve, maga a dal leginkább grind és black keverék erős refrénnel, s a közepétől egy újabb csipetnyi M.O.D. vagy S.O.D. elemmel, majd megy tovább a penge, nem kímélve… hell yeah! Haha!
A nem mindennapi stílus kavalkádot végül a Flag of hate-tel zárják, mely egy korai elfelejtett Kreator dal (1986-os címadó EPről) feldolgozása, mondanom se kell; nem gyengén gyorsabban és súlyosabban csapnak a lovak közé, egy kicsit talán poénra véve a figurát itt is. Ez amúgy a legnagyobbat adja az anyagnak, egyediévé válnak a szokatlan megoldások, s a stílus parodisztikus elemeinek használatával, miközben megtartják szárnyaló durvaságukat, nem kegyelmezve egyetlen kibaszott angyalnak sem…


Mind a hangszerek használata, mind hangszereltsége megüti azt a szintet, melyben kivetni valót nem találni, persze némileg beleszarósak a srácok, na de ez a feeling kell is az abszurd poénjaikhoz, de legalább így nincs izzadság szaga. Persze mindezt sokkal kegyetlenebbül és vérbemenően komolyan is előadhatták volna, de nem hinném, hogy egy fokkal is jobb lenne, sőt! Csak beállnának a klisé adta határok közé, és a true, mint pózer őszinteség jelenne meg, a mostani valóban őszinte összképpel szemben.

10/ 9 (Mészégető zene, lyukas gödrökkel)

A slim tokos 16 perces promó anyag 600 HUF + pkgért képezheti a tulajdonodat, conntactolás, etc;

Klein Péter
Miskolc 3529, Perczel Mór 4. 2/1.
darkages@freemail.hu