Bleed From Within – Uprising

Tracklist:

01. III
02. Colony
03. It Lives In Me
04. Nothing, No One, Nowhere
05. Escape Yourself
06. Strive
07. I Am Oblivion
08. Speechless
09. Our Divide
10. Uprising
11. The War Around Us
12. Leech
13. Devotion

Műfaj: Deathcore

Támpont: Suffokate, I Declare War

Hossz: 50:39

Megjelenés: 2013. március 25.

Kiadó: Century Media

Webcím: Ugrás a weboldalra

Néha nagyon nehéz bevezetést írni. Vannak olyan esetek, amikor az ember semmilyen olyan aspektust nem talál, ami alapján egy zenekart, az eddigi munkásságát, a velük szemben fennálló elvárásokat be lehetne mutatni. Így volt ez a Bleed From Withinnel is, egészen addig, amíg meg nem akadt a szemem a kiadó nevén. Century Media? Kész a koncepció. Hogyan kerül egy nagyszívűen is középszerűnek nevezhető deathcore banda egy multihoz, még ha britek is? Ott van (volt) a Burning Skies vagy a Trigger the Bloodshed, ők megérdemelték volna (jó, utóbbi nem biztos, hogy rosszul járt a Metal Blade-del), de a BFW sosem a sokszínűségéről volt híres, bár az biztos, hogy a menedzsmentjük nagyon tud, mert rengeteg turnén látni őket előzenekarként. De akkor is, Century Media? Na, mindegy.

Az értetlenkedés okát leginkább az adja, hogy az ötösfogat eddigi munkásságát egy félvállról odavetett „sótlan”-nal lehetne legjobban jellemezni. Picit olyanok, mint a metalcore-nak a Heaven Shall Burn. Oké, ott vannak, tudnak is zenélni, ez nyilvánvaló, de hosszú távon borzalmasan egysíkú, amit művelnek. Eddigi két albumuk ezt könnyedén bizonyítja, jó pillanatok akadnak rajtuk, de nem az igazi egyik sem. Ezen próbálnak változtatni az Uprisinggal és bizony ez sikerül is nekik: az alapvető megoldása a problémának az volt, hogy találtak egy zenekart, akiknek a stílusát átvehetik, és ez nem más, mint a Suffokate. Röviden: maximum középtempóra gyorsuló dalok, rengeteg breakdown, rengeteg dallamos kiállás. Ez leírva eléggé reménytelen kombónak hangzik, de a Suffokate-nél működik, és úgy néz ki, hogy itt is. Nem, az Uprising nem tartja fenn a maga háromnegyed órájának egészére az ember figyelmét, nem is értem miért próbálkoztak vele (a Tony Danza Tapdance Extravaganza csinálta ezt jól tavaly, az ő korongjuk egyórás volt, de ott ki is töltötték az űrt értelmesen). Ez tehát mindenképpen negatívum. De valami mégis van itt, ami miatt hallgattatják magukat a dalok, valami olyan „profizmus”, aminek eddig a csíráját sem nagyon lehetett hallani a Bleed From Withinnél. De most ez kijött, hallani a tételeken, hogy sokat foglalkoztak velük, rendesen fel vannak építve, nem csak összedobáltak pár breakdownt, és néhány helyre aláböfögtek pár lágyabb részt. Ezért pedig hatalmas gratula, ezért megérte négy évet dolgozni.

Nagyon kellemes meglepetés lett tehát ez a kiadvány, talán az év eddigi legnagyobbja (és mellesleg deathcore szempontból talán az első értékelhető – a BMTH-t ne számoljuk már ide). Emellett kifogástalanul szól, főleg az dicsérendő, hogy nem álltak be a sorba, és nem adtak djentes ízt a gitároknak (khm, Suffokate, khm), és ennek ellenére is iszonyatosan megüt. De persze ilyen szempontból nem is kellett aggódni, a Century Medianál biztos van arra pénz, hogy ne a szomszéd producertanonc keverje az ilyeneket. És ha már a CM: sikerült belenyúlni a jóba. Ha valaki tavaly év végén azzal jön, hogy a Bleed From Within lesz 2013-ban a deathcore első nagy(obb) dobása, minimum kinevettem volna, de 10*45 perc után simán jó választás volt. Bár a nem túl eredeti alapötlet miatt nem kúszhatnak annyira magasra a skálán, de a legtöbbet hozták ki a helyzetből.

7.5/10