Animus Mortis – Atrabilis (Residues From Verb & Flesh)

Tracklist:

1.Ambivalent Aura (02:37)
2.Hosannas From The Depths (05:15)
3.My Ashes Inside (04:38)
4.Dying Murmur (05:35)
5.Among The Phlegm Of God (04:14)
6.Ethereal Dimensions (03:48)
7.Splendour Ruins (04:36)
8.Thresholds Of Insanity (04:05)

Hossz: 34:48

Kiadó: Debemur Morti Productions

Webcím: Ugrás a weboldalra

Az Animus Mortis 2004-ben, a chilei Santiagóban született meg a gitáros N.Onfray elméjéből; akihez rövidesen csatlakozott Sidragath, a fagyos, ráspolyos károgás gazdája; s még abban az évben a duó nevével fémjelezve ki is jött egy demó Desolated Landscapes címmel. Röviddel ezután két új dalt adtak egy split lemezhez, melyen rajtuk kívül még két barbár chilei horda szerepelt, s elkezdtek komolyabban is mocorogni hazájukban. A demó hallatán szerződtette őket az underground szinten (el)ismert francia Debemur Morti Productions, s ők adták ki a Thresholds Of Insanity címre keresztelt anyagot, melyen az összes eddig megjelent daluk helyt kapott, így tiszta lappal vághattak neki a tényleges debütáló korongnak.


A kiadó nevéből már sejthető, hogy az Atrabilis 35 perce black metalt rejt; az időközben négy főre duzzadt banda származásából pedig valami kompromisszum-mentes, erősen sátánista beállítottságú állatias, brutális zajhordára asszociálhatnánk (dél-amerikában ugyanis szinte fortyog az underground extrém metal színtér, bár a minőség elég hullámzó), ám ez téves megállapítás lenne. A sejtelmesen indító, meditatív hangulatú Ambivalent Aura intrója után sorjázó dalok valamivel kimunkáltabbak annál, hogy ilyen szimplán determináljuk őket. A fagyos, metsző aurába burkolózó gyors, mizantróp őrlések inkább az északi csapatok korai munkásságával, a másodvonallal mutatnak fel hasonlóságot, példának okáért az Emperor legendás In The Nightside Eclipse lemezének hatása letagadhatatlan az Animus Mortis dalain, akárcsak a Darkthrone (mondjuk a Transilvanian Hunger album). Megemlíthető velük kapcsolatban egy jócskán leegyszerűsített Enslaved is, mivel a dél-amerikai mészárosok szigorúan és következetesen megmaradnak a stílus kőbe vésett határain belül; a kísérletezés, valamint a zenei határok mentén való kalandozás nem szerepel az arzenáljukban, miképp a szintetizátor-használat, s a női ének is ismeretlen eszközök számukra. Az obskurus, hátborzongató black metal hangulatot képesek visszaadni, a sötét harmóniákat mindvégig a gitár szolgáltatja, de természetesen nem mozognak a hatásként említett bandák szintjén. Kiemelendők a My Ashes Inside, vagy a Dying Murmur jól sikerült harmóniái, a műfajon belüli változatosság kapcsán megemlíthetném a kíméletlen Among the Phlegm Of God száguldását, thrashes csépelését, vagy akár a Thresholds Of Insanity lassabb középrészét, mely aztán a szokásos féktelen száguldásba torkollik, ám ettől függetlenül ez egy standard lemez.

Az Atrabilis nem több és nem kevesebb, mint egy korrekt, ha nem is kiemelkedő black metal album abban a formában, ahogy a norvég csapatok megálmodták anno. Bár a lemez hangzása nem kása, a rideg és gyűlöletes íz mégis kellően áthatja, „élvezhető” a megszólalás, s a zenei tartalmat tekintve sem kell nagyon szégyenkezniük.

6,5 / 10

Magyarországi forgalmazó a Lethal Conflict.
http://www.myspace.com/animusmortis