EAT, SLEEP AND BLINK! – tizenöt éves lett a Take Off Your Pants And Jacket

Tracklist:

blink-182-travis-barker-tom-delonge-separation

1999-ben a Jerry Finn produceri tevékenysége alatt készült Enema of the State hatalmas sikert hozott a bandának, az olyan dalok, mint a pop-punk himnusz “What’s My Age Again?”, az “All The Small Things” vagy a kissé depresszív “Adam’s Song” a rádiók játszási listáinak élére lökték a zenekart. A zenecsatornák éjjel-nappal játszották a blink-182 klipjeit, s szinte hónapok alatt egy rendkívül értékes brand lett a srácok nevéből. A sikert egy live album követte, a The Mark, Tom, and Travis Show (The Enema Strikes Back!) 2000. novemberében, majd 2001. június 12-én megjelent cikkünk tárgya, a Take Off Your Pants And Jacket.

A fiúk három hetet töltöttek el a San Diego-i próbatermükben a tételek elkészítésével, amely újra Jerry Finn apáskodása alatt készült természetesen, aki a zenekar legsikeresebb lemezeit producerelte. A felvételek így az ő keze alatt a Signature Sounds Recordings stúdióban zajlottak három hónapon keresztül, ahol a srácok tovább folytatták a kísérletezgetéseiket a ritmikai szekciók variálásától a különböző rögzítési metódusok tárházán át a hangzásuk polírozottá csiszolásáig. Az alapvető koncepció természetesen az Enema of the Statehez hasonló volt, mindössze annyi volt a cél, hogy egy valamivel konzerváltabb és „keményebb” albumot hozzanak össze. A lemez címe megint egy érdekes történet. Eredetileg az album címe If You See Kay volt, de ezt megváltoztatták Genital Benre, amely egy utalás volt egy Walt Morey-novellára, végül a gitártechnikusuk, Larry szolgáltatta a legjobb megoldást. Amikor a Big Bearen snowboardozott, az egyik barátja úgy felborult, hogy tiszta víz lett, s azt mondta neki, hogy: „Dude, take off your pants and jacket!” – ezután hívta fel Markot, aki ugyancsak megmosolyogva a dolgot, úgy döntött, hogy ez lesz a legjobb cím a lemez számára. Egyébiránt a borító is egy külön rejtély, s ennek a jelentésnek tulajdonították rajta a jeleket, pontosabban a három kört, ahol a „take off”-ot a repülő, a pants-et és a jacketet értelemszerűen a nadrág és a kabát jelenti.

blink-182Az album ilyen előkészületek mellett 2001. nyarán, pontosabban ma 15 éve, azaz 2001. június 12-én jelent meg, s az első héten eladott 350.000 példányával a Billboard 200-as lista első helyén nyitott, köszönhetően a “The Rock Show” című slágernek is, amely akkorra már ellepte a rádiókat és a zenecsatornákat. Azóta több mint tizennégymillió darabot értékesítettek belőle világszerte, s olyan slágerekkel dúsította a blink-182 koncerek set-listjét, mint a “First Date”, a” Stay Together for the Kids”, az “Anthem Part II”, vagy a “Reckless Abandon”. A Take Off Your Pants And Jacket érdekessége, hogy négyféle formában jelent meg, volt a sima bónusz trackek nélküli változat, valamint volt három különböző:  – piros (Time to Break Up, Mother’s Day), sárga (What Went Wrong, Fuck a Dog), valamint zöld (Don’t Tell Me It’s Over, When You Fucked Grandpa) – verzió, amelyeket egyenként két-két különböző bónusz dallal rendelkeztek. Így a gyűjtőknek remek lehetőségük akadt ezzel is a gyűjtemény „színesebbé” tételére. Ezeken a limitált példányszámú megjelenéseken még volt egy nagyon fontos érdekesség, a “Please Take Me Home” című szám végén volt egy pontosan 182 másodperces csendesség a lemez végén. Természetesen a ‘Take Off is megélt explicit verziókat, például ennek hatására lett átnevezve ezeken a verziókon a “Happy Holidays, You Bastard”, simán “Happy Holidays”-re. A dalcsokor további darabjai közül az “Everytime I Look For You” újfent az American Pie 2 híres nyitójelenetéhez szolgál aláfestést, az “Anthem Part II” a 2006-os s Stick It című filmben hallható, de az Atticus: …Dragging the Lake, valamint a Vol 2. válogatás kiadványokon is szerepeltek számok, többek között a “Time to Break Up”, valamint a “Don’t Tell Me That It’s Over”. Egyébként Mark és Tom létrehozott egy olyan ismeretlen ruhamárkát, amely az Atticus nevet kapta, valamint Travis is birtokol egy olyan kicsi márkát, mint a Famous Stars And Straps… A banda történetének egyik legjobb és legtöbbet játszott albuma lett, és a pop-punk műfajában az egyik legtöbbet megnevezett hivatkozási alap a Take Off Your Pants And Jacket. A zenekar július elsején fogja kiadná legújabb nagylemezét, a Californiát, amelyről hallani olyan pletykákat, hogy közelíti a ‘Take Off hangzásvilágát. Kíváncsian várjuk! Addig is, hallgassátok meg velünk újra ezt a klasszikust!

BLINK 182 – TAKE OFF YOUR PANTS AND JACKET