“Úgy ahogy a zenekarunk formálódott felállásában, úgy alakult át a zenénk is.” – beszélgettünk az Inhale Me zenekarral!

Mint ahogy a premieres cikkben említettük, itt az ideje, hogy megjelenjen az Inhale Me legújabb EP-je teljes egészében, aminek megkoronázásaként egy interjút is szeretnénk nektek megjelentetni, amit nem régen készítettünk a fiúkkal. A zenekar nyárra aktivizálta magát a tavalyi koncertdömpingjük utáni pihenőjük végeztével. Zajlik az élet körülöttük, hisz az új EP mellett egy igencsak szép kezdeményezés mögé álltak be, a Sea Shepherd Hungary támogatói lettek, ezzel is példát mutatva az itthoni színtér résztvevőinek. Természetesen erről, az új EP-ről (amit lentebb meghallgathattok), és még egyéb érdekes témákról kérdezgettük őket, jó olvasgatást kívánunk!

10608210_542021365928631_7566248805559670488_o

Az Inhale Me facebook elérhetősége

Sziasztok, srácok! Nem mondhatjuk, hogy túl sokszor szerepeltetek volna a NuSkull hasábjain az elmúlt évben, ezért kérlek, kicsit meséljetek arról mi történt veletek az elmúlt egy évben! Koncertezés szempontjából elég aktívak voltatok, hogyan fogadott titeket akár a pesti, akár a vidéki közönség?

Brúnó: Szia, Gábor! Idén tavasszal hagytuk abba a koncertezést, mivel minden erőnkkel azon voltunk, hogy ez az EP a legjobb formájában lásson napvilágot. Mind a pesti és a vidéki közönség nagyon hálás és lelkes volt a zenénk iránt, így minden buli után elégedetten hagytuk el a színpadot. Vidéki koncertek közül a szekszárdi bulit emelnénk ki, ahol a Brokenthread, Hanoi, a Brooks és a Rebel For Life társaságában léptünk fel, ahol Reich Zoli vendéglátását és szervezését élvezhettük. Pesten pedig külön megtiszteltetés ért minket, mikor a Vanna és a Climates előtt léphettünk fel a Show Your Otherside-dal a KVLT BP-ben, mivel a Vanna az egyik kedvencünkké vált az utolsó lemezükkel.

Rengeteg negatív kritikát kaptatok az első, elég kiforratlan anyagotok miatt, de most mégis itt vagytok a harmadik kiadványotokkal, a zenekar az ereje teljében van és egy erős kislemezt raktatok le nekünk. Hogyan sikerült felállni az első pofonokból, miből merítettetek erőt a folytatásra?

Dávid (nevet): A negatív kritika enyhe kifejezés, amit az első kislemezünkre kaptunk, viszont nagyon jó tanulópénz volt. Mindig tudtuk, hogy mit akarunk csinálni, de kellet ez az 1-2 pofon ahhoz, hogy ez az irány kialakuljon. Igazából az első EP-t mondhatjuk egy demo anyagnak is, de magunk irányába.

Eddie: Tulajdonképpen a negatív kritikákból ki tudtuk szűrni a lényeget, hogy ez az anyag kiforratlan és még formálódnunk kell. Ennek egyik következménye volt az énekes leváltása, és kezdtük szinte „újra” újult erővel. Ezzel az erővel vágtunk bele a tavaly áprilisi Gauntlets munkálataiba.

Dávid: Úgy ahogy a zenekarunk formálódott felállásában, úgy alakult át a zenénk is.

11807571_667965410000892_9161715325306415125_o

Azt hiszem túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy igen fontos mérföldkőhöz jutott el az Inhale Me, hisz ma jelent meg teljes egészében az új EP-tek, amin egy egészen új irányba indult el a zenekar. Kezdjük is itt, szeretnénk egy kicsit többet tudni az új kiadványról! Mikor kezdtétek el írni a dalokat és hogyan zajlott a számírás, ki(k) a fő dalszerző(k) nálatok?

Brúnó: Az első szám, ami elkészült a kislemezre még 2013 decemberében íródott, bár akkor még nem tudtuk, hogy helye lesz a következő kislemezen… mindemellett igaz az is, hogy azt sem tudtuk, hogy kislemezünk lesz (nevet). Azóta folyamatosan gyűltek a dalkezdemények és ötletek, majd tavaly augusztusban az egyik koncertünk után közvetlenül leutaztunk Dávidék nyaralójába 3 napra, ahol összeraktuk a számok instrumentális részeinek zömét. A témák nagy részét Eddie és Zsolt hozta, majd mindannyian hozzáadtuk a magunk részét. Az énektémákat meg Dáviddal karöltve raktuk össze időközben és külön megjegyezném, hogy mindegyik szám szövegét más írta, ezúttal Dani egyik verse is feldolgozásra került.

Térjünk ki egy kicsit a fentebb említett új irányra, amely egy egészen más arcát mutatja a zenekarnak, jóval sötétebb tónusú dalokkal operáltok. Minek köszönhetjük ezt a változást, milyen hatások értek titeket az EP készítése és az új hangzás kialakítása közben?Mennyiben változott a munka a stúdióváltás következtében, mennyit tett hozzá Tóth Gabika a Ghostship Recordingsból?

Dávid: Talán úgy mondanám, hogy érzelem-központúbbak lettek a dalok, nem állíthatom azt, hogy nincs mindegyik anyagunk mögött egy koncepció, viszont ez a zenekar adott hangulata alapján változik. Mind éljük az életünket, a zenében más dolgok lettek fontosak számunkra, így ez sem egy koncept anyag, talán ami igazán fontos és el akartunk érni az az, hogy hangulatot teremtsünk. Sokkal inkább hangulatokat. Ez egy hullámzó anyag mind témájában, mind zeneileg. Fázisok vannak, három részre tagoljuk. Az első a Colourless Flags, a második a TIWIA a harmadik pedig az Old Grave New Dead. Ez a három teljes értékű dal címe is a kislemezen és ezek mellé társul egy kis kiegészítés és a lemez végén a bónusz szám azoknak lesz elérhető, akik támogatni akarják majd a zenekart a kislemez megvásárlásával. Ez egy nagyon különleges kísérleti dolog részünkről, egy magyar népdalt dolgoztunk fel népzenészek és egy akusztikus gitár segítségével. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Tóth Zsombor barátunknak a segítségért.

Eddie: Tudtuk, hogy az új anyagnak más a hangulata és más irány felé kacsingat, mint a Gauntlets, ezért akartunk próbálkozni új stúdióval. A felvételeket egy részét a Madách Imre Színházban készítettük több kevesebb sikerrel. Mivel saját naivitásunkból adódóan voltak hangszerek, amiket rosszul vettünk fel így újra kellett venni házilag, majd Gabi segítségével közelítettük meg azt a naturális hangzást, amit kiszemeltünk magunknak a Colourless kapcsán.

11933386_1218771794803568_8179512507418053418_nAz EP borítóján felfedezhetünk magyar népies motívumokat is. Ki tervezte az artwork-öt és mi volt a koncepció?

Dávid: Alapvetően szerettünk volna egy magyar motívumot az EP-re. Ez kimerül mind az utolsó, bónusz számban, mind a Colourless borítójában és Eddie az Old Grave New Dead végére is próbált egy kis magyaros hatást belevinni. Végül ez az ötlet Tanos Tamással, az Vnstoppable-el ért révbe.

Egy bónusszal is készültetek azoknak, akik támogatni szeretnék a zenekart, ez egy magyar népdalfeldolgozás képében valósult meg. Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen dalt dolgozzatok fel és mennyire volt nehéz átírni a ti hangzásotokra?

Brúnó: Az Old Grave New Dead végén lévő tiszta gitár téma inspirált minket elsősorban, hogy kapcsoljunk a kislemezhez magyar motívumokat és Dávid hozta fel ezt az ötletet, majd Eddie hangszerelte át akusztikus gitárra, és végül Tóth Zsombor hangjával dolgoztuk fel ezt a moldovai keservest. Mivel ez nekünk is új próbálkozás volt, ezért mi is eleinte szkeptikusak voltunk ezzel a dallal, de összességében elégedettek vagyunk vele.

Az előző nagylemezetek óta nem csak a zenétekre, hanem a koncertjeitekre is nagy hangsúlyt fektettek, aki volt már valamelyik bulitokon, az konkrét és jó értelemben megtervezett színpadképpel találkozhat. Mi a kiállásotok alapja, mit szeretnétek kifejezni a „színpadi külsőtökkel”?

Brúnó: Abszolút jól látod ezt a dolgot, kicsit többet szeretnénk adni egy egyszerű koncertnél, nyílván határainkon belül. Úgy látjuk, hogy a hazai zenekarok nagy része nem foglalkozik ezzel kérdéssel, ami nem feltétlenül baj, de mi magunktól többet várunk el és szerettünk volna erre is adni. Először csak az, hogy mindenki sötét ruhában legyen, ha lehet feketében és utána kezdtünk el ebben a hanyag eleganciában gondolkodni. Ezzel akartunk igazodni a Colourless koncepciójához, ez annyira magunkévá vált, hogy ezt szeretnénk a jövőben is megtartani.

Nem is olyan rég csatlakoztatok a Sea Shepherd Hungary mozgalomhoz támogatóként. Meséljetek egy kicsit erről! Miért pont ehhez a szervezethez csatlakoztatok és hogyan kerültetek be? Terveztek még hasonló megmozdulások mögé beállni a jövőben?

Dávid: Ennek talán én vagyok a zenekarban a legnagyobb szószólója. Már korábban is terveztem olyan megmozdulásokat, amelyek az underground szintérre épülnének és fognák össze azt a környezet- és az állatvédelemben. Menhelyekre szerettem volna látogatásokat szervezni a zenekarral karöltve, hiszen ebben minden bandatag a társam és ez a terv még nem is szállt sírba. Azonban mindig is szívügyem volt a Sea Shepherd munkája és az az ügy, amit ők képviselnek. Felvettem a kapcsolatot a magyar csapattal és megbeszéltük, hogy amiben tudunk, segítjük őket abban, hogy ez minél több emberhez eljuthasson. Pénteken voltunk egy demonstráción ezzel kapcsolatban, illetve a magyar csapat el fog járni a koncertjeinkre, ahol lehet majd tőlük kérdezni a téma kapcsán és előadásokat fognak tartani.

11143709_658450410952392_8891895618149068858_o

Szerintetek milyen a hazai underground színtér és ti hol helyeznétek el magatokat benne?

Eddie: A hazai underground olyan, mint egy óceán mindig vannak új hullámok, új trendek, amiket bandák meglovagolnak és mindig változó a hangulata és a közönsége is a koncerteknek. Talán én azt a bájt hiányolom a mostani bulikból, amiket évekkel ezelőtt megszerettem. Nem gondolom azt, hogy létezik egy hierarchia és ezért nem tudom elhelyezni magunkat. Őszintén szólva nem is akarom. Egy korábbi interjúban is beszéltünk arról, hogy mi nem hasonlítjuk magunkat más bandákhoz, igazából mindig is azt csináltuk, amit mi öten jónak láttunk és ez így is fog folytatódni. Meghalljuk a kritikákat és igyekszünk ezeket a javunkra fordítani.

11900060_1046948765324572_1025476352117573288_nMik a terveitek a jövőre nézve? Nem áll tőletek távol a klipek készítése, lesz esetleg az EP valamelyik dalához? Koncertezés illetve az EP promóciója szempontjából mire számíthatunk tőletek?

Brúnó: Szeretnénk újra minél több koncertre eljutni és minél több emberhez eljuttatni a zenénket. Mindemellett szerveződik egy európai turné is, amiben Béres András is segít nekünk az FLB bandából. Minden dalhoz forgattunk egy kisvideót, nem nevezném ezeket klipnek, inkább aláfestésnek a zene alá, egyelőre nem tervezünk klipet forgatni bármely számhoz.

Kis zeneajánló tőletek: miket hallgattok mostanában, mik a kedvenc lemezeitek idén? Hazai zenekart is ajánlhattok!

EddieThe Devil Wears Prada – Space EP, Trivium – The Crusade, The Offspring

DávidRefused – Freedom, Kvelertak – Kvelertak, Gallows – Desolation Sounds

BrúnóVanna – VOID, Brand New –The Devil and God are Raging Inside Me, Gojira – From Mars to Sirius, Thy Art Is Murder – Holy War

DaniLeprous – The Congregation, Der Weg Einer Freiheit – Stellar, makrohang – MAXREBO

ZsoltEighteen Visions – Self Titled, Motionless In White – Reincarnate, Born of Osiris – The Discovery

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk!

INHALE ME – COLOURLESS EP