Level Exit interjú

A fővárosi zajbrigád sokak számára ismert, de aki esetleg értetlenül áll a név előtt, annak itt a továbbképzés lehetősége. Könnyen betekintést nyerhet a zenekarba, oltásoktól, vicctől és komoly dolgoktól nem eltekingetve, kacsingatva a jövő felé, Balázzsal és Kogával… na de beszéljenek helyettem a sorok…

– Először mit is kell tudni a Level Exitről? Miért ez a nevetek?

Balázs: 2002-ben alakítottuk Kogával. Akkor még nem is volt zenekar. Csak két ember akik zenékről beszélgettek. A számok folyamatosan íródtak, de nem voltunk képesek őket előadni a további tagok hiánya miatt. Sok emberrel volt dolgunk, de sajnos zeneileg és néha emberileg sem illettünk össze velük, ezért is van az, hogy csak most kezdtünk el mozogni a zenei téren. Aztán az az időpont, amikor is konkrét értelemben zenekarról beszélhetünk, az kb 2004 környékétől számítható. Ez idő tájt ismertük meg kutyát, aki később magával hozta Mr. Egget. Ők mellesleg egy helyen dolgoznak, így jött az ismeretség.

Koga: A név (Level Exit) Gothár Péter Idő van c. film egyik jelenete alapján születetett, amikor egy halott nőt kitolnak a Péterfy S. kórház liftjéből, a prosectura szintjén. A miértjét ne kérdezd.

– Pár mondatban jellemezzétek mindegyiket, illetve a hétköznapi életben, ki hány éves és mi a foglalkozása?

Koga: A zenekar négy különböző tagból áll:

Dobos neve: kutya, aki a My First Knife és a Long Pig nevű formációkban aktívoskodik. Nagyon értelmes srác.

Basszusos neve: Mr. Egg. Nem játszik máshol. Ő egy nagyon depressziós tag.

Gitáros neve: Balázs. Nem játszik máshol.

Énekes neve: Koga, aki a névtelen zenekarból (anno Ravenshades) valamint a Koprofaagia nevű projektból ismerhető. Róla nem érdemes beszélni.
Mindannyian 20 évesek vagyunk, és szociológiát hallgatunk a Harvardon! Haha

– Haha, rendben! Volt zenei előképzettségetek? Zenélt vagy zenél bármelyiktök is a Level Exiten kívül más bandában?

Balázs: Ha jól tudom, kutya járt dobtanárhoz, én kb 3 évig jártam gitártanárhoz. Megtanultam akkordot bontani, kottát olvasni már nem igazán. A többiek „önerőből” tudnak zenélni, ha jól tudom . Amúgy az első zenekarom az Algor Mortis volt.

– Az Algor Mortisban zenéltél?

– Igen, osztálytársak voltunk.

– És milyen okokból kifolyólag léptél ki?

– Mert az én ízlésem teljesen más volt, mint a szöveg és zeneíró Gergőé. De jó haverok vagyunk, kölcsönösen szoktunk járni egymás koncertjeire, meg néha piálni.

 

/Kritikát itt olvashatsz a Circle of fire kislemezükről…/

 

– A Promo 06-ot hogy fogadta a közvélemény? Lesz vagy készülőben van valami új anyag?

Balázs: Többnyire jó kritikákat kaptunk, mind az ismerőseinktől mind az internetes portáloktól, szakújságíróktól. Egyetlen hely volt, ahol nagyon lehúztak. Nekik biztos nem tetszett az anyag, gondolom. Én ezt állapítottam meg.

Koga: Nem terjesztettük széles körben, de a visszajelzések pozitívak voltak, amik pedig nem, azok a kritikák akkora blődségek voltak, hogy szerintem azt sem tudták, mit is hallanak. Igazából valami kiadót szeretnénk találni ezzel a promóval, hisz lassacskán elkezdjük felvenni az új anyagot, és jó lenne, ha nem azzal kéne házalni, hanem lenne már egy biztos hely, ahol megjelenhet.

Balázs: Igen, jövőre szeretnénk egy nagylemezt.

– Van már rá kiadó vagy újból önerőből?

– Keressük.

– Lehetőségek?

– Nem nagyon próbálkoztunk, mert tényleg beleszarósak vagyunk, de legalább már 7 kiadónak elküldtük. Inkább kicsi de jó kapcsolatokkal rendelkező kiadót keresünk.

– Ki tervezte a borítóját és mi ez a nagy cipzár mánia?

Koga: A borítót M tervezte, akit a névtelen zenekarból (anno Ravenshades) valamint a Witchcraftból ismerhettek. Mivel ő ezt tanulja, megkértük, hogy tervezzen nekünk egy borítót. Szerintem jól sikeredett. Amúgy ezek csipeszek, és jobb ha nem tudod miért kerültek a borítóra. Haha

Balázs: Pont megfelelt nekünk, mert olyan elmosódott, és tulajdonképpen nem szimbolizálnak semmit. Mindenki azt lát benne, amit akar. Nem is akartunk olyasmi tervet, aminek valami konkrét szimbolikája vagy értelme van.

– Zenéteket hallgatva egyértelműen olyan nevek jutnak eszembe, mint Isis, Buzzov-en, Neurosis, Mastodon, Gojira, Godflesh vagy éppen Napalm Death. Ti milyen hatásokat ismertek? Mik a kedvenc műfajok és zenekarok?

Koga: Sok black, sok death, sok grind, sok thrash, sok más.

Balázs: Kutya alapjában véve death metálos és elkötelezett Meshuggah fan. Mr Eggnek is kb ugyanezek a kedvencei, de ő még emellett nagy Guns fanatikus. Slash az egyik kedvenc gitárosa. Az én ízlésem is nagyjából black-death vonaltól a könnyebb rock zenékig terjed. De ami alap az a Meshuggah és Mike Patton projektjei. Amúgy őket mindenki kedveli a zenekarból. Elég nehéz kérdés ez, mert sok zenét hallgatunk. Ami kiemelhető és jellemző azok kb ezek, de sokáig sorolhatnám az előadókat.

– Miről szólnak a dalok? Alapvetően ki hozza a témákat és a szövegeket? Milyen gyakorisággal koncerteztek és vannak a próbák?

Balázs: A gitártémákat általában én írom. Otthon felveszem a gépre valamilyen zeneszerkesztő programmal, és ezt eljuttatom a többiekhez wav vagy mp3 formátumban. Ha jók a témák, akkor eljátsszuk a próbateremben. Teszünk rá basszust, éneket, dobot. Ezt mindenki otthon próbálgatja át, hiszen ha már lemegyünk próbálni, már mindenki ismeri a nótát. Azt is mondhatnám, hogy mindannyian külön dolgozunk. A próbateremben szinte soha nem írunk dalt, az ötletek otthon születnek. Heti egyszer próbálunk.

Koga: A szövegek amolyan Bkv-reakciós szövegek. Életigenlők és vidámak. Amúgy sok értelmük nincs, inkább hangulatokat igyekeznek átadni. Évente 2-3 koncert szokott előfordulni, kisebb-nagyobb sikerrel, de azért mindig van legalább egy ember, aki megveregeti a vállunkat, hogy ‘jók vótatok, skacok’, és ettől hízik a máj.

Balázs: Na, azért idén már 5 koncertet nyomtunk! Ez eddig a csúcs!

– Milyen bandával koncerteznél a legszívesebben?

Balázs: Ó hát ez nem kérdés: Meshuggah!!!

– Mostanában kezdenek visszatérni az egykori thrash metál csapatok, a retro korát éljük. Kedvenc bandád Balzázs ilyen téren, vagy az egész thrash scene szempontjából?

– Cadaver (inc) – Discipline és Cadaver – Necrosis

– Nappal vagy éjszaka?

Balázs: Éjszaka.
Koga: Lehúzott redőny mögött nem érdekes.

– Napkelte vagy napnyugta?

Koga: Lehúzott redőny mögött nem érdekes.
Balázs: Napnyugta.

– Sör vagy bor?

Koga: Sör!
Balázs: A zenekar inkább sörös, de nem válogatunk. Én azért inkább töményet szoktam inni.

– Thrash vagy death metál?

Koga: Death-thrash.
Balázs: Death.

– HC vagy grindcore?

Balázs: Grind! HC-t nem nagyon hallgatunk.
Koga: Metallica.

– Noise vagy ipari?

Balázs: Inkább a zajos ipari kütyüket szeretem. Szeretnénk díszíteni velük a zenét.
Koga: Diagnose lebensgefahr.

– Noisecore vagy sludgecore?

Balázs: Azt se tudom, micsoda. Lényeg az, hogy torz legyen a gitár, oszt jóvan!!!! Hát nem?
Koga: Gallhammer.

– Ki tudtok emelni pár bandát, akikkel barátságban vagytok és érdemes róluk beszélni a magyar sceene esetében?

Koga: Nem.

Balázs: Van egy pár. Részben azért ismerjük őket, mert közös helyen próbálunk, vagy mert már koncerteztünk együtt. Ravenshades. Koga ott is tépi a hangszálait. Witchcraft, Harvester. Velük már koncerteztünk. Roncsipar. Vajsz már a próbánkat is meglátogatta. Long Pig, akik elcsábították kutyát. És persze a drágalátos My First Knife, akik szintén elcsábították kutyát! Piszkos egy banda.

Koga: Nomeg kirúgtak engem.

– Evezzünk egy kicsit filozofikusabb vizekre; a nagy kérdés, amit az emberek feltesznek, nem az, hogy mi a lét értelme, hanem az hogy mi haszna az egésznek, ti hogy látjátok ezt?

Koga: Uh uh! Na, Balázs, itt vedd elő a tudományodat!
– Részemről az életnek annyi értelme van, hogy megpróbálom úgy eltölteni az időt, hogy ne unatkozzak. Ez eddig sikerült. Mást eddig még nem igazán találtam. Ennyi a tudomány.

– Na, akkor egy idióta kérdés, mit üzentek a Nuskull olvasóinak?

Koga: Reggelizzetek mielőtt elmentek reggel otthonról, kerüljétek a zsíros, nehéz ételeket, és ne dohányozzatok!

Balázs: Töltsék kellemesen az estét! Frappánsabb nem jut eszembe! haha

– Köszönjük a kiselőadást, haha! És még egy, haha… Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}

Koga: Beraknám a sarokba, hadd rohadjon ott. Amúgy utálom az almát.

Balázs: Főznék belőle jó pálinkát! És azt innám, ha szomorú lennék.

– Köszönöm a válaszokat, remélem minél előbb látom élőben is a bandát, sok sikert/ erőt!

Balázs: Mi köszönjük!
Koga: Igen.

A Level Exit soha sem a szocializációjukról voltak híresek (így is meglepődtem hogy belementek az interjú lehetőségébe – nem rájuk vall), de nem is ezért szeretjük őket, Koga válaszairól gyakran jutott eszembe a gonosz kismalac lázongása, haha…