Last Word: négy év után új dallal jelentkezett a Baroness

Nagyjából egy örökkévalóságnak tűnhet, pedig csak négy év telt el azóta, hogy a Baroness legutoljára friss anyaggal jelentkezett. A zenekar rajongói most végre fellélegezhetnek, ugyanis szeptember 15-én érkezik a banda hatodik lemeze, a Stone. Kis érdekesség, hogy ez a négyes első olyan anyaga, ami nem egy szín nevét viseli címéül.

Az új kiadvány majdhogynem teljes egészében a zenekar által készült, elzárva, kint a vadonban, egy erdei faházban. A felvételek után Joe Barresi (Kyuss, Tool, Queens of the Stone Age stb.) felelt a keverésért, a masztert pedig Bob Ludwig (Led Zeppelin, Nirvana, Daft Punk stb.) intézte. Magáról a folyamatról és a lemez egészéről a zenekar énekes-gitáros-mindenese, John Baizley így vélekedett:

Nem szeretjük ismételni magunkat. Az egész banda fő mozgatórugója, hogy merjünk bevállalósak lenni. Amikor fiatal voltam, a zene lényege az volt, hogy merjünk különbözni, ne ugyanazt csináljuk, ne hallgassunk a szülőkre, és ne tartsuk be a szabályokat. Ez most lehet, hogy így nagyon bénán hangzik, de működik a gyakorlatban. Földhöz vág a tudat, hogy az ember a hatodik lemezéhez ér a karrierjében, és már lépést kell tartania a kitaposott ösvényével, mintsem folyton innovatívnak lennie. Így hát még inkább rámentünk a folyamatos innovációra, hogy meglássuk, hova visz minket. Szerintem ez a lemez jól tükrözi ezt a folyamatot. A Stone sokkal élőbb, sokkal közvetlenebb lett.

Természetesen a bejelentés mellé megérkezett az első hanganyag is a több mint hatperces Last Word képében.

Bár ez sajna nem érint minket (hacsak nem a tengerentúlról olvasol), de a zenekar emellett még lefixált egy észak-amerikai turnét az őszre, és nem is a dátumok száma az igazán agyeldobós, hanem inkább a vendégek névsora. Csak hogy párat említsek – mert az összeset tényleg lehetetlen lenne felsorolni: Jesus Piece, Portrayal of Guilt, Primitive Man, KEN Mode, Chat Pile, Vile Creature, Imperial Triumphant és még tényleg rengeteg, iszonyat prominens banda. Mit van mit tenni, nekünk marad a pityergés, meg az új dal, amit idelentre be is szórtunk a többi lemezinfóval:

1. Embers
2. Last Word
3. Beneath the Rose
4. Choir
5. The Dirge
6. Anodyne
7. Shine
8. Magnolia
9. Under the Wheel
10. Bloom