Közös lemezt ad ki a Full of Hell és a Nothing, itt az első dal

Az amerikai Full of Hell közismert arról, hogy szívesen készít más zenekarokkal közös anyagokat: eddig összesen hét ilyen lemezt hoztak össze különböző előadókkal, az eredmény pedig mindig érdekes és izgalmas volt, köszönhetően a stílusok keveredésének. December elsején a Closed Casket Activities gondozásában érkezik a legújabb ilyen adag, When No Birds Sang címmel, ezúttal a szintén amcsi shoegazerek, a Nothing társaságában.

Domenic „Nicky” Palermo, a Nothing énekes-gitárosa így kommentálta a közös munkát:

A Full of Hellt és a Nothingot ugyanolyan műfajfóbia jellemzi. Már minden létező stílusba besoroltak minket, de mindketten egyszerűen lélekzúzó anyagokat készítünk. […] Soha nem csináltunk ehhez [a lemezhez] hasonlót. Hatalmas a kontraszt, mivel két teljesen ellentétse dolgot fogunk összerakni és működésre bírni. Áthidaljuk a szakadékot.

Dylan Walker, a Full of Hell frontembere hozzátette:

Túlvagyunk azon, hogy egy műfajra korlátozzuk magunkat. Nincsenek szabályok, de egyértelműen van identitás. Nem számít, mit csinál a Nothing, felismerem, hogy ők azok. Félúton találkozunk, ahol buja és szép a táj, de egyben szomorú és csúnya is, ha alaposan megnézzük. Kölcsönös tiszteletből döntöttünk úgy, hogy nekivágunk.

A két zenekar közösen írta meg a lemezt a Full of Hell szülővárosában, a marylandi Ocean Cityben, a felvételek pedig Will Putney (Fit for an Autopsy, Better Lovers stb.) stúdiójában zajlottak. Az organikus együttműködés nagy szerepet játszott az anyag elkészültében, Palermo erről így nyilatkozott:

Nagyon boldog voltam, hogy ott lehettem egy helyiségben [a többiekkel], nemcsak az interneten dobálhattuk egymásnak oda-vissza a szarjainkat. Sokkal nehezebb dolgom van olyankor, amikor nem bámulok bele a fegyver csövébe. Az, hogy egy szobában voltam ezekkel a srácokkal, mindent valóságossá tett.

Előzetesként lentebb már meghallgatható a kollaboráció utolsó tétele, a Spend the Grace. A számhoz készült videót Mike Martinez és Tyler Way készítette, akik így kommentálták a klippel kapcsolatos elképzeléseiket:

Ahogy vég nélkül próbálunk eligazodni a valóság mélységes bonyolultságában, gyakran szembesülünk egy jelentős kihívással: a nyelv korlátaival. Azokban a döntő pillanatokban azonban, amikor egy egyén egy olyan választás előtt áll, hogy saját maga dönt az útjáról, vagy enged a külső hatásoknak, felkínálkozhat egy figyelemre méltó lehetőség. Egy röpke pillanat alatt bekövetkezhet a felszabadulás, és miközben a lények egy bizonyos világban léteznek, magukba szívhatják egy másik világ lényegét is.

A számlista az alábbi lesz:

1. Rose Tinted World
2. Like Stars in the Firmament
3. Forewer Well
4. Wild Blue
5. When No Birds Sang
6. Spend the Grace