Jon Nödtveidt eltávozott!

Pár napja már keringett a világhálón a hír, amit a hétvégén hivatalosan is megerősítettek: Jon Nödtveidt, a legendás svéd Dissection vezetője öngyilkos lett. Nödtveidt az északi black/death színtér egyik meghatározó alakja volt. Zenekarával a 90-es években mindössze két lemezt készített el, a The Somberlain (1993)-t és a minden tekintetben zseniális Storm Of The Lights Bane (1995)-t, rajta a dallamos black utolérhetetlen klasszikusával, a Where Dead Angels Lie című nótával. 1998-ban, mindössze 23 évesen gyilkosság vádjával 8 év börtönbüntetésre ítélték, és csak 2003-ban szabadult. Ezt követően végigcsinált új tagokkal kipótolt zenekarával egy Európa-turnét, és 2006 májusában kiadta a már letartóztatásakor is majdnem kész Reinkaos-t, amit sokan már fanyalogva fogadtak. Egy rövid, néhány állomásos turné után bejelentette a Dissection feloszlását.
Jon halálának híre mindenkit váratlanul ért, hiszen depressziónak nyomát sem mutatta, és az utóbbi idők koncertjeit látva bárkinek feltűnhetett, hogy elemében van, élvezi, hogy újra szabad. Öngyilkosságának hátterében valószínűleg közismert sátánizmusa, hite állhat, így ennek fényében ironikusan hangozna, ha azt mondanánk, nyugodjon békében.
Emlékét zseniális nagylemezei és a Rebirth Of Dissection című, közelmúltban megjelent DVD őrzi. Sajnálatra semmi okunk, Jon Nödtveidt immár a sötét istenek birodalmában él tovább, Quorthon, Dead, és Euronymus társaságában.

For the glory of the Dark Gods and the Wrathful Chaos!