Joey Jordison örökösei beperelték a Slipknotot, állításuk szerint a banda nyerészkedett volt dobosuk halálán

Nem zárt könnyű évet a Slipknot: dacára annak, hogy szinte töretlen a sikerük, és konstans headliner pozíciókat húznak be minden fesztiválon, a népszerű maszkos brigád idén két tagjától is megvált, először a billentyűs/sampleres Craig Jonestól, két hónapja pedig Jay Weinberg dobostól (mindkét „kirúgást” úgy beállítva, mintha mi sem történt volna). Mindezek tetejébe az év legvégén a TMZ kiszúrta, hogy Joey Jordison örökösei még nyáron beperelték a zenekart, amiért az állítólagosan nyerészkedni próbált a néhai dobos 2021-ben bekövetkezett halálán.

Aki ismeri a banda történetét, az tudhatja, hogy Jordison a halálakor már régóta nem volt tagja a Slipknotnak, egészen pontosan 2013-ban szakították meg vele a kapcsolatot, nagyjából hasonló módon, mint a fent említett két újdonsült extaggal. Jordison családjának keresete azt kifogásolja, hogy a zenekar állítólagosan kihasználta Joey halálát legutóbbi lemezük, a The End, So Far eladásainak növeléséhez.

Ezt részletesebben taglalva külön megnevezik Corey Taylor énekest és M. Shawn Crahant, a „bohócot” (tehát a banda két agyát), miszerint megpróbálták Jordison halálát beleintegrálni a promóciós folyamatokba, és úgy eladni a lemezt, mint egyfajta tisztelgést volt társuk előtt. A Jordison hagyatékát felügyelő cég (Steamroller, LLC) továbbá azt állítja, hogy Taylor és Crahan hazudtak arról, hogy kapcsolatba léptek volna Joey családjával, a zenész halálát követően. A kereset továbbá kitér arra is, hogy Joey elbocsátása e-mailen keresztül történt, és úgy lett előadva, mintha Jordison épp kialakuló betegsége (akut transzverzális myelitis) miatt történt volna. Mint azt Joey és a tábora is hangoztatta az évek során, ő soha nem hagyta volna ott magától a Slipknotot, hacsak nem teszik ki a zenekarból.

A beadványban a Slipknottal szembeni egyéb sérelmek is szerepelnek, beleértve követeléseket legalább 22, Jordisonhoz tartozó tárgyra vonatkozóan, amelyek állítólag nem kerültek az örökösökhöz a zenész halála után. A kereset szerint a tárgyak visszaküldéséről megállapodás született, ennek viszont a zenekar képviselői csak részben tettek eleget. A tárgyak nagy része azóta a zenekar utazó fesztiváljának, a Knotfestnek a kiállításain bukkant fel, további nyereséget hozva a Slipknotnak Jordison halálából.

A maszkosok azóta kérelmet nyújtottak be a kereset elutasítására. Mindezek ellenére nem úgy tűnik, hogy visszább vettek volna a tempóból, jövő év végén egy rövidke Európa-kanyarral ünneplik meg debütlemezük negyed évszázados jubileumát – amin egyébként Joey is dobolt. Ezenkívül a banda énekese, Corey Taylor is körbejárja az öreg kontinenst új lemezével, a szeptemberben megjelent CMF2-val, és ez a túra már minket is elér: egészen pontosan 2024. június 5-én lesz a zenész első önálló hazai fellépése, a Barba Negrában.