Generációk harca – Új dal érkezett a Heartlapse-től

A budapesti Heartlapse a tavalyi lemezét követően nyáron már kiadott egy friss dalt, és most megérkezett a modern metalcore-zenekar második száma a következő anyagról. A Black Paintings című dal továbbra is mélyebb témákat boncolgat, jelen esetben a generációk közötti ellentéteket, azok hatásait és következményeit, illetve a számhoz készült klip a klímaváltozás húsbavágó tényére is reflektál. A dal felvételeit a zenekar készítette a saját próbatermében, a keverést Egyed Péter dobos végezte, a maszter pedig Dexter (Supersize Recording) munkája. A videót ezúttal is a zenekar énekese, Luca Broglia rendezte.

A zenekar ezt meséli a szám inspirációforrásairól:

A dalt Francisco Goya festménygyűjteménye, a híres „Pinturas negras” ihlette, ami élete késői szakaszához köthető. Ez a festménysorozat a mai napig kitűnik brutalitásával, sötét hangulatával, valamint az ábrázolt témák aktualitásával.

A dalszöveget a „Saturn Devouring His Son” című festmény inspirálta, mely témája elsősorban az apák és faik között ősi küzdelem, továbbá harc a régi és új generációk között. Jay Scott Morgant idézve: „Apaként nemcsak attól félünk, hogy elpusztítjuk fiainkat – haragból, féltékenységből, félelemből, olykor kétségbeesett szeretetből, vagy akár ezernyi apróbb bűn miatt –, hanem attól is, hogy titokban még örömünket is leljük benne. Szeretnénk megvédeni őket a szörnyektől, amelyek rémálmaikban élnek, csakhogy a szörnyek arcai között olykor önmagunkat véljük felfedezni.”

A klipforgatásról:

A videó inkább ironikus és groteszk; melyhez hozzáadtunk egy kis horrort, valamint a „remek” színészi készségünket is! A halászok ötlete Luca énekesünktől származik, aki a Garda-tó partjánál nőtt fel és rengeteg történetet hallott a tó mélyén élő szörnyekről. A halászok és a tó legendája köré szőtt történet lehetővé tette számunkra a metaforikus ábrázolását azoknak az áldozatoknak, amelyeket napjaink emberének kell meghoznia ahhoz, hogy átvészelje ezeket a nehéz időket és tisztességes életet élhessen. Továbbá a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárás által okozott jelenségek egyfajta keretet adnak a videóban megjelenített képeknek, mivel az elmúlt nyár a múlt század legmelegebb és legaszályosabb nyara volt, emiatt a Garda-tó vízszintje (csakúgy, mint sok más tó esetében) soha nem látott mértékben lecsökkent. A videó elkészítése több szempontból is próbatételt jelentett, kezdve a víz alatti felvételektől egészen a „táncos jelenetekig”, amelyek bár egyszerűek, mégis nagy kihívást jelentettek számunkra, akik „kiváló” koordinációs készségekkel rendelkezünk. További poén, hogy az áldozat, akit meggyilkolnak és a tóba „dobnak”, az az egykori gitárosunk, Dávid, aki operatőrként is sokat segített nekünk a forgatás alatt.

A Heartlapse év végi terveiről:

Az év hátralevő részében elvonulunk kicsit, hogy befejezzük az új anyagunk rögzítését, de előtte adunk még egy utolsó koncertet az Anchorless Bodies barátaink lemezbemutató buliján. Az új lemezüket mindenkinek ajánljuk, a bulira pedig szeretettel várunk benneteket!

Az említett Anchorless Bodies-koncert, ahol a Heartlapse is fellép, november 12-én, szombaton lesz a Dürer Kertben. A további fellépők a Hypocrites Breed és a Black Particles, minden további infót az eseménynél megtalálsz.