Feneketlen hullámsír – Új dalt adott ki a Heartlapse

A zseniális tavalyi lemezét követően úgy néz ki, hogy nem fogyott ki az új dalokból a budapesti Heartlapse, olyannyira nem, hogy már készül is a folytatás, aminek most ki is jött egy előfutára. A metalcore-zenekar a népvándorlás és annak következményei miatt már évek óta tartó áldatlan állapotra reflektáltal a Sea Graves című dallal, mely emléket állít a tengeren életüket vesztett embereknek. A srácok az alábbiakat fűzték a megjelenéshez:

2014 és 2021 között több mint 24 400 ember vesztette életét vagy tűnt el, amikor megpróbáltak átkelni a Földközi-tengeren. Sokan emberi jogaik megsértését szenvedték el – valószínűleg nagyobb és súlyosabb mértékben, mint az amúgy is riasztó becslések. (UNHCR, The UN Refugee Agency)

Miközben ez az elhallgatott tragédia újra és újra megismétlődik, minden nyugati országban tanúi vagyunk a konzervatív vagy szélsőjobboldali pártok felemelkedésének, az úgynevezett „keresztény értékek” védelmezőinek, akik a kialakult menekültválságra alapozva félelmet és gyűlöletet keltenek az emberekben saját politikai haszonszerzésük céljából. Ez dal azokról szól, akik egy szebb jövő reményében életüket vesztették, a nyomor és az erőszak elől menekülve.

A zenekar a következő hetekben az alábbi két koncerten lép fel:

július 15. – Budapest, Dürer Kert (+ Orion Dawn, Vodka for Kids, Ochra)
július 22. – Veszprém, Terem, Unlock Fest (+ Hanoi, Satelles, Vodka for Kids, Escalate, Fojtás)

Fotó: Müller-Róka Bertold