Magyar dokumentumfilm a vegán életmód és a hardcore/punk kapcsolatáról

Herbivore--636x289

Az Idioteq oldalán debütált Ofner Gergő legújabb kisfilmje, amely egy profi módon elkészített videón keresztül dolgoz fel egy manapság egyre több embert foglalkoztató témát. A topik nem más, mint a vegan életstílus, és az állatok jogainak védelme a hardcore/punk zenekarok körében. A film ötlete még egyetemi tanulmányai során vetődött fel, ám végleges formát csak a napokban öltött. A tizenegy perces dokumentumfilmben több hazai (Ghostchant, Diskobra, Exterminating Angel, Libido Wins), és egy külföldi (Doom) zenekar tagjait szólaltatja meg, a mozgalom kialakulásáról, illetve saját tapasztalataikról, véleményükről.
Hogy kisfilmjének témája miért pont ez lett, Gergő így nyilatkozott: „19 évig ettem húst, ezalatt mindig védtem a vegetáriánus életmódot élőket, akárhányszor csak vita kerekedett róla. Mindig is ez tűnt logikusnak, sehogy sem tudtam megmagyarázni magamnak, hogy miért lenne teljesen rendben a húsevés, de annyira viszont nem érdekelt, hogy én is váltsak. Úgysem tudok változtatni semmin, gondoltam. Aztán egy nap utána olvastam, és meglepődve láttam, hogy számbeli különbségeket érhetek el, ha kiszállok ebből az iparból. Azóta felértékelődött bennem ennek az életmódnak a jelentősége, látván, hogy a húsipar mennyi mindenre van hatással, és hogy én mikből vonom ki magamat ennek az egyáltalán nem radikális lépésnek a meghozásával. Magamtól soha sehol nem hozom fel ezt a témát, nekem a film az eszközöm, hogy foglalkozzak a számomra fontos témákkal.
Az alkotás másik központi témája a hazai hardcore/punk egy szelete, így megkérdeztük, mi a véleménye a színtérről: „Egyáltalán nem rossz. Látom, hogy mi volt régen, hogy mennyien többen voltak a koncerteken és hogy milyen bandák voltak, de én abba születtem bele, ami most van, és jól érzem magamat. Elég színes ma a színtér, sok szervező van akik különböző stílusú bandákat hoznak be az országba, emiatt lehetetlennek tartom, hogy olyan egység alakuljon ki, mint ami régen volt, de ez nem baj. Így mindenki megtalálhatja a neki valót. Változtatni persze mindig van mit, de ha mindenki arra hivatkozva vonná ki magát a színtérből, hogy régen jobb volt, akkor nem lett volna Revolution Summer sem.
Hogy készül-e újabb videó a hazai szcénáról, a következőket mondta: „Nem tudom, lehet. Már egy ideje jobban érdekel a kísérleti filmezés, de mindent tudok értékelni, ami mozgókép, úgyhogy nem zárom ki a lehetőséget. Koncerteket nagyon szeretek videózni, ezt biztos folytatni fogom.