Cemetery Skyline: bemutatkozik a legújabb északi goth szupergrupp

2024-ben közhely, hogy a szupergruppok korát éljük, de azért így sincs kifejezetten sok az olyan projektekből, aminek tényleg minden egyes tagja valami fontos és jelentős bandából érkezik. De itt egy üdítő kivétel: a Cemetery Skyline, amiben az északi extrém metal színtérhez köthető arcok álltak össze, hogy itt egy gótikusabb vonalon mozogjanak, amit ők csak úgy hívnak: „nordic gothic”.

A projekt értelmi szerzője Markus Vanhala finn gitáros (Insomnium, Omnium Gatherum stb.), aki egész Skandináviából toborozta össze maga mellé a zenekar tagjait. A teljes felállás:

  • Mikael Stanne (Dark Tranquillity, The Halo Effect) – ének
  • Markus Vanhala (Insomnium, Omnium Gatherum) – gitár
  • Santeri Kallio (Amorphis) – billentyűk
  • Victor Brandt (Dimmu Borgir, ex-Entombed) – basszusgitár
  • Vesa Ranta (ex-Sentenced) – dob

A zenekar debütáló dala a Violent Storm címre hallgat, és amellett, hogy érezhető benne a tagok anyazenekarainak hatása (jó, a Dimmu’ meg az Insomnium azért aligha), van egy saját karaktere, meg mellé átkozottul fülbemászó is. Mármint tipikusan az az egymás után négyszer meghallgatós fajta dal. A klipjét pedig Göteborgban, egy temetőben forgatták, mert hát annál gótabb helyszín úgysem létezik széles e világon.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a banda tervez-e lemezt kiadni és mikor, az viszont biztos, hogy az első koncertjük júliusban lesz a finnországi John Smith Rock Festivalon.