17 év után új dallal jelentkezett a Drowningman

Aki valamennyire is jártas a ’90-es évek végi, 2000-es évek eleji amerikai mathcore/hardcore-hullámban, annak biztosan ismerősen csenghet a Drowningman neve. Noha a ’96-ban, Vermont államban alapított, hányatott sorsú csapat csak hét évet volt aktív (az első felvonásban), de ez idő alatt kiadott két nagylemezt, több single-t és splitet, valamint egy válogatást is. A kezdetekben a nagy nevű Hydra Head Recordshoz igazoló csapat olyan bandákkal került egy légtérbe, mint a Converge vagy a Cave In, és olyan zenekarokkal léphetett egy színpadra, mint az Earth Crisis, a Glassjaw, a Darkest Hour vagy a The Dillinger Escape Plan – ez utóbbival közös splitet is kiadtak. A 2002-es szétszéledésüket követően 2004-ben újra összeálltak egy új album és pár turné erejéig, valamint 2014-ben is adtak három koncertet, aztán megint elcsitult körülöttük a zaj.

Egészen mostanáig, ugyanis 2021-ben a csapat a hamvaiból feltámadva beizzított minden létező közösségi felületet és bejelentette, hogy új dalok íródnak. Augusztusban letudták a visszatérő koncertet, ezt követte egy nem teljesen új tétel, a Needle and Thread (Like Pulling Out Stitches With a Fork), ami sokaknak újdonságként hatott, mivel eredetileg még ’99-ben írták a ‘Dillingerrel közös splitre (amire végül nem is került fel), és eddig csak egy Boston környéki válogatáslemezen volt elérhető.

Ezután viszont végképp ráfeküdtek az új dalokra, január 1-jén pedig meg is jelent egy új demó, a Navigating Grief and Loss in a Pre-Apocalyptic Landscape – a fiúk továbbra is igazodnak a tőlük megszokott furcsa és nyakatekert címekhez. A csapat bandcampjén már be is lehet szerezni a trekket (a korábbi fióklakóval egyetemben).

A zenekar márciusban vonul stúdióba, hogy Steve Evetts producerrel (The Dillinger Escape Plan, Poison the Well, Every Time I Die) felvegye a negyedik nagylemezét, aminek az előrendelése heteken belül indul. Addig idelent mutatjuk a két friss megjelenést: