Sistered – New Sky

Tracklist:

1. Shut Your Eyes
2. God Save the Child Brides
3. New Sky
4. Layer of the Empire
5. Talkin Shit From Outer Space
6. Story of the Witch
7. Midnight Renegade
8. Blood Red Fog

Hossz: 40:51

Megjelenés: 2011. március 26.

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Bár a 2011 tavaszán megjelent New Sky a pittsburghi Sistered debütáló albuma, a banda négytagú legénysége már több éves, másfél évnyi pihenőkkel megszakított viharos történetre tekinthet vissza együtt - talán ez az oka annak, hogy a saját maguk által felvett és megjelentetett lemez meglepően összeszedett és tudatos felépítésű. A letisztult, nyers, mégis egységes hangzás John Dziuban gitáros hangmérnöki és produceri munkájának gyümölcse és a négy zenész közti összehangolt együttműködést és közös munkát dicséri.

Egyértelműen a banda javára írható az is, hogy pontosan ráéreztek mind a lemez, mind az egyes számok ideális hosszára. A kemény munka eredménye a 41 percnyi játszási időt tökéletesen és pillanatnyi unalom nélkül kitöltő kompakt, főleg hardcore punkból és thrash metalból építkező anyag lett. Jesse Meredith énekes elmondása szerint a lemez megírásánál eleve kifejezett szempont volt az elitista metál attitűd kiküszöbölése és egyértelműen crossover albumot terveztek, elsősorban saját hangzásviláguk megteremtése, de már csak az unalom elkerülése végett is. A 8 számos LP tökéletes felütéssel kezdődik, ahogy a Shut Your Eyes sludge-dzsal átmosott gitármenetei és punkos groove-ja egyfajta felvezetést biztosít a soron következő God Save the Children Brides-hoz. A második szám lendülete már egyenesen beszippantja az embert, old-school hardcore punkja és az ezzel együtt járó thrash-es felhangok pedig az album dallamvilágának legjobban eltalált leképzését adják 3 percben. Meredith és Dzubian vokálja egyébként hallhatóan együtt a legerősebb, mind az üvöltő-vonító, mind a tompítottabb változatban pont megfelelő mértékben támogatják meg egymást a riffekben túlsúlyos lemez egészén. Cary Belback basszus- és Josh Egan dobjátéka pedig mindehhez olyan alapot biztosít, aminek köszönhetően a New Sky akár a Torche első két albumával is érezhetően rokonítható.

A lemez címadó dala egyben a legradikálisabb váltást vezeti be, hiszen a New Sky keretét egy elnyújtott, poszt-rock érzetű instrumentális rész adja, míg a szám közepén ugyanaz a zúzás az uralkodó, amit az első két dalban is tapasztalhattunk. A Layer of the Empire, ami kétségkívül az egyik csúcspont az albumon, egy egyre súlyosabb és tempósabb riffekkel megnyomott hősköltemény, ami egyszerre játszik rá mind a sludge és thrash, mind a punkos hangzásra, utóbbit ismételten a Meredith-Dziuban kettős énekével. Ennek erős ellenpólusa viszont a Talkin Shit from Out of Space, ami talán a leggyengébb próbálkozás a lemezen. Az egészen a heavy metal gyökereihez visszanyúló instrumentális szám nem csak hogy az egyetlen, ami túl hosszúra sikeredett, de meglehetősen mérsékelten is szórakoztató, bár ennek oka lehet egyfajta célzott irónia, ha a címet is figyelembe vesszük. Szerencsére a Story of the Witch visszatereli a Sistered által már remekül megásott mederbe a lemezt és bár a közel 3 percnyi gitárvezetés a végén fade-out-nak kicsit túlzás, azonban jól megágyazott kontrasztnak bizonyul a rákövetkező Midnight Renegade-hez képest. A mindössze másfél percnyi, black metalba oltott őrjöngés éppen felrázza az embert így a végére, mire a Blood Red Fog eposzi doom-ja le is zárja az LP-t. A hibátlanul felépített szám gyenge pontja Meredith éneke, ami Dziuban back-upja nélkül és a punkos ordítást elhagyva kissé megroggyan. Ennek ellenére, a New Sky hiányérzet nélküli, kerek egészet alkot, és bár első lemezként nem üt akkorát, hogy élvonalba repítse a Sisteredet, mindenképpen 2011 egyik legkiemelkedőbb zenei anyaga.

8/10