Anchorless Bodies – The Remedy Process (EP)

Tracklist:

01. Yesterday's Breath
02. Loveless Seconds
03. Cycles

Műfaj: dallamos hardcore

Támpont: It Prevails, Troubled Coast, The Cold Harbour, Climates

Hossz: 08:30

Megjelenés: 2013. június 9.

Kiadó: szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Mindig jó érzéssel tölti el az embert, ha jó zenéről írhat, főleg, ha azt egy magyar zenekar követte el. Szerencsére újra megadatott nekünk most ez a lehetőség, hiszen Északkelet-Magyarország újra jelezte, hogy az underground számíthat rá. A másfél éve alakult Anchorless Bodies hazánk dallamos hardcore képviseletének egyik legreményteljesebb tagja: a miskolci zenekar a dobos Pistin kívül gazdag előélettel rendelkezik (Sky Above Heroes, Raze to the Ground, stb.), rajta kívül minden tag zenélt már egyéb zenekarokban, s ez meg is látszik a srácok dalainak minőségén, főleg ha figyelembe vesszük a tényt, hogy mindannyian az elődbandáktól eltérő műfajban kívánták kipróbálni magukat.

A zenekar már januárban bemutatkozott: a Years című – sajnos szűk keretek között felvett – EP egy gazdag metalhatásokkal teletűzdelt, ugyanakkor poszt-rockos felhangokkal is (!) operáló dallamos hardcore zenekar képét festette; a számok intelligens dallam- és breakdownhasználata mindenképpen jó pontnak számított. Talán a felvétel gyengesége, mondhatni zajossága és a koncertekhez elengedhetetlen felvett dalszám sarkalhatta a csapatot, hogy gyorsan elkészítse az EP – tartalmilag az elődtől kötetlen – folytatását. Az  ugyancsak háromdalos The Remedy Process dalait Simivel rögzítették a No Silence-ben, így a hangzás is végre felnőtt a nagyon jó dalokhoz, a borítót pedig inkább nem is firtatjuk, egyszerűen gyönyörű. A zenekar leginkább ahhoz a közeghez húz, ahol az underground olyan neveket jelent, mint a Climates, a The Cold Harbour, a Landscapes, a Troubled Coast vagy akár a Defeater, de hogy a metalosabb tengelyt is felhozzuk: az It Prevails vagy akár – kisebb fenntartásokkal  – a Counterparts rajongói is biztos barátra találhatnak a The Remedy Process dalaiban. A srácok nagyszerű munkát végeztek, jó hallani, hogy mind a három tételnek van egy íve (a dalstruktúrák kiválóan ülnek, intelligensek: elkülöníthető szakaszokra törhetőek), a dallamokra is csak csettinthetünk, hiszen megadják azt az érzelmi esszenciát, amely ennek a műfajnak az élvezéséhez szükséges.

Már az első dalnál (és persze az első EP dalain is) érezhető, hogy az Anchorless Bodies gondosan vette magához a korai It Prevails témákat, plusz ráncfelvarrták a kortárs dallamos hardcore vonallal (így érezhető egyszerre itt-ott a Defeater hatása, a Troubled Coast atmoszférája és a The Cold Harbour, a Landscapes vagy a Climates érzelem-, és témavilága). Mindhárom dal igazi hibrid, jól keverik a fentebb említett műfajokat, de a legnagyobb stílusgyakorlat – az egyébként fantasztikusan jó szövegű – Cyclesben hallható: a merész, szinte Silverstein balladáit idéző énektémát követően tényleg minden érzelmi gombócot a gyomrunkba kapunk a dallamos hardcore-ban úszó verzék alatt, amelyek egy gyönyörű poszt-rock kiteljesedésben juttatják érvényre, hogy a The Remedy Process egy simán nyugatképes, fantasztikus munka. Ráadásul itt egy magyar zenekar, akik tudják, hogy a breakdownok hogyan és mikor működnek: a metalos témákat nagyon jól értelmezték a srácok, a szórványosan használt elemek remekül törik a dalokat és a ritmikát. Pap Marci előtt pedig le a kalappal, az ő torka – és szövegei – nélkül ez a kislemez garantáltan nem lenne ilyen átütő erejű, parádésan hozza a témákat. Egy jól átgondolt és alapos írási folyamatot követően pedig tényleg a magyar underground egyik legvártabb kiadványa lesz az Anchorless Bodies debüt nagylemeze. Mi ott leszünk. 9/10