Festung Nebelburg – Gabreta Hyle

Tracklist:01. Gabreta Hyle (4:41)
02. Der Eindringling (3:49)
03. Die goldnen Fische vom Arbersee (4:59)
04. Werdung eines Helden (5:31)
05. Die wilde Jagd im Waldmann (4:35)
06. Die Sage von Burg Weißenstein (6:42)
07. Herbstnebel (5:26)
08. When autumn turns into Winter (3:17)
09. Als die Pest ins Waldland kam (5:15)
10. Wintersonnwende (5:50)

Hossz: 50:05

Kiadó: Blood Fire Death Productions

Webcím: Ugrás a weboldalra

A Festung Nebelburg kellemes meglepetés lehet annak, aki előszeretettel merül el a népies dallamok és mítoszok lágy szárnyán. A mindössze egy tagot számláló formáció elsőosztályú folk/ blacket rejt. Nattulv fogalmam sincs, milyen módon, de mindenegyes hangszer terén helytáll, és egyáltalán nem érezni, hogy ezt egy ember műveli… úgy hat, mintha minimum 5-en zenélnének… jókedvűen, megkeseredetten, keményen és dallamokba burkolózva, gyorsan, s persze lassan, zakatolva… A regeni fiatalember a Nordfrost-ban is teljesített, az megint csak egyszemélyes formáció volt, mely 2004 novemberében alakult és az előzménye, annak amiről most olvasol.
A hangzás remek, és a külsőség is szemet gyönyörködtető, csodálatos természeti képek és középkori mitológia hangulatát árasztó rézkarcok, rajzok, egyszóval mindaz, ami a fiatal zenészünket foglalkoztatja. A Bajor hegyek, a természet lágy öle, és a német hagyományok.


Nem szeretném ezt a több mint 50 percet dalonként elemezni, s nem azért, mert nem méltó rá, hanem túlságosan is sokrétű és változatos. Tartalmaz brutális károgós black metál részeket, melyek hirtelen vagy kidolgozott váltásokkal zuhannak át akusztikába, vagy gyönyörű szólókba. A tiszta ének éppen úgy résztvevője az albumnak, mint a skandináv varjúdombi mesék, búskomoran míg máskor vidáman emelgetve az emlékezés szemfedelét… zeneileg valahol a német folk-metál; In Extremo, Morgernstern és a megint csak német heavy-thrash Hammerschmitt, illetve Eisregen igényesebb pontjai közt lépked magabiztosan. De ugyanúgy felismerhetőek a norvég Einherjer vagy a lengyel Norhtland szegélyezte megoldások, ennek ellenére maximálisan egyedi és értékes anyag, amelyben érdemes elmerülni, elsősorban annak, akit nem zavar a német nyelv, aki pedig érti és szereti, annak kötelező, hiszen az igényes vizuális és zenei körítés tartalmas és elgondolkodtató szövegvilággal párosul. Sok mindent írhatnék még, kisregénnyé dagasztva a kritikát, de nem látom értelmét, akinek felkeltettem az érdeklődését, az nézzen utána, akit pedig nem hatnak meg a népies black metál regék, mesék, és a mai modern világ nyüzsgését kedveli, az kerülje el messzire a Gabreta Hyle-t!

Zárásképpen nem tudok mást írni, csak ismételni önmagam; lenyűgöző és igényes produkció… erdők, s rétek imádata, kidőlt mohás farönkök és égig érő fák… idézve a régmúltat és a német kultúra adta értéket politikától mentesen, tiszta szívvel, lélek fénnyel…

92%

FestungNebelburg @ MySpace