Debauchery – Back In Blood

Tracklist:

01. Lords Of Battle
02. Baptise This World In Blood
03. Praise The Blood God
04. Back In Blood
05. Masters Of The Killing Art
06. Butcher Of Bitches
07. Death Metal Maniac
08. Manhunting
09. Alcohol Fueled Brutality
10. True To The Skull Throne
11. Storm Of Iron

Hossz: 61:41

Kiadó: AFM Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A német Debauchery elsőre ne tévesszen meg senkit sem; függetlenül a vérben tocsogó zenekari képektől és a körítéstől, a srácok nem épp brutalitásuktól hírhedtek… Pont ellenkezőleg. Ha azt mondom, hogy a projektként startolt banda legfőbb inspirációja az AC/DC, hívsz értem egy mentőt?

Pedig nem hazudok; képzeld el, milyen lenne, ha az ausztrál rock 'n roll legenda a Six Feet Underrel jammelne. A Back In Blood a zenekar negyedik kiadványa, ám az előző koronghoz képest visszavettek az eddig sem magas fordulatszámon pörgő sebességből, nemcsak a lemezkiadás terén. Zeneileg nem fejlődtek – sőt, mint arra a borító is utal -, inkább közelítettek Angusék felé; persze vastag kétlábgépek így is akadnak, de a marcona korong egész végig középtempón zakatol, ami hosszútávon nem épp kifizetődő; pláne hogy saját dalaik sem túl kiemelkedőek…

A zenekar húzóereje kétségkívül Thomas éneke; hangszíne félelmetesen hasonlít Chris Barnes mester – szó szerint – velős hangjához, bugyburékoló halálhörgése a Debauchery védjegye. És sajnos legemlékezetesebb momentuma is a korong tekintetében; a 11 dal közül egyik sem tartalmaz igazán kiemelkedő momentumokat, a riffek a death/thrash határán mozognak, ugyanakkor közelsem emlékezetesek, ami egy feelinggel átfűtött zenekar esetén komoly nehézségeket okozhat. A szólók nagyrésze kellemes, de – ha ez előnyként felírható – a többszöri meghallgatás után is újnak hat a Back In Blood… Mert nem maradt meg benned semmi az előző meghallgatásból.

Persze az olyan tételek, mint a nyitó Lord Of Battle (ami a lemez legjobb dala), az egyértelmű schlager Death Metal Maniac (itt hallható a legemlékezetesebb riff), vagy a korong leggyorsabb szerzeménye, a Manhunting biztosan közönségkedvencek lesznek, és kellőképp feltüzelik majd április végén a szesztől megmámorodott Moonsorrow-fanokat; de egyben a korong nem emelkedik ki napjaink felhozatalából, ahhoz túl kevés az emlékezetes momentum. Igazából azt sem értem, mit keresnek a jobbára dallamos metal fellegvár AFM-nél, de ez legyen az én problémám…

Azt még meg kell jegyeznem, hogy a korong limitált szériájához tartozik egy feldolgozáslemez is, ami könnyedén felfalja a Back In Bloodot; a Genesis-übernóta I Can't Dance, a Beatles-klasszikus 8 Days a Week, vagy a szélesterpeszheavymetal Manowar himnusz Kings Of Metal mosolyra derítettek, ha a lemezt nem is, de ezeket a dalokat mindenképp érdemes beszerezni, különösen a Genesis-átiratot… Collins bácsi bánatában el is menne megírni még 2-3 Oscar-díjas filmzenét.

Egy szó mint száz; a Debauchery szeretne jó zenét játszani, és érzem rajtuk az igyekezetet, de ilyen gitárpárossal csak stagnálni képesek, előrehaladni a cél érdekében nem. Kicsit olyan érzésem van, mintha szerették volna megírni a saját Back In Black-jüket (sőt… Túl sok a gyanús utalás), de ez így nem igazán hatásos. Hatalmas zene lenne ez megfelelő képzettséggel társítva… Így pedig csak egy a sok közül… Kár értük.

10/6,5.