Teltházas VOLT…

A hivatalos megnyitó előtti este már fiatalok ezrei vették birtokba a soproni Lővér kempinget. A szerdai félnapos záport követően szikrázó napsütés kényeztette a VOLT vendégeit 4 napon át. A várakozáson felüli érdeklődés miatt a szervezőknek már az első napon 4000m2-es területtel kellett bővíteni a sátorteret.

A jubileumi VOLT Fesztivál rendkívül erős programot vonultatott fel, ami jósolhatóan látogatói csúcsot ígért, azonban sokakat meglepett, hogy péntek este 10 után – a VOLT Fesztivál történetében először – kikerült a kapura a „Teltház” tábla. Ez azt jelenti, hogy a brit Prodigy koncertje idején 20 ezer vendég volt jelen az eseményen.

Az első három nap adatai és az elővételes jegyek alapján a szervezők biztosra veszik, hogy a tavalyi 55ezres nézőszám után az idei évben várakozáson felüli, közel 70 ezer résztvevővel zárják az eseményt. A számadatok alapján kijelenthető, hogy a VOLT mára Magyarország második legjelentősebb kulturális eseményévé vált, amelyet ma már az európai szintéren is jegyeznek. A vendégek az ország szinte minden pontjáról érkeztek Sopronba, a külföldiek száma meghaladta az ötezret, a legtávolabbi VOLT-os Kanadából érkezett Sopronba. A VOLT Fesztivál idejére Sopron valamennyi szálláshelye megtelt.

Beszédesek a fesztivál vendéglátásával kapcsolatos számadatok is: lapzártánkig a VOLT vendégei közel 200 ezer korsó Soproni sört fogyasztottak el.

A VOLT Fesztivál világsztár fellépői kivétel nélkül elégedetten távoztak a helyszínről. Az amerikai The Roots csapata szemtanúk szerint annyira jól érezte magát Sopronban, hogy még a harmadik napon is együtt bulizott a VOLT-osokkal. A szintén amerikai Fort Knox Five soproni származású frontembere, Jon Horvath a fellépése előtt a helyszínre hívta a városban élő rokonait, akikkel most találkozott először. Az egyetlen műsorváltozás Daddy G-hez kapcsolódik. A Massive Attack „dumagépe” nem érkezett meg a számára foglalt járattal a bécsi reptérre, lapzártánkig nem is került elő…