Ma este Bad Breeding a Hajón

bad breeding

Bár a nyolcvanas évek anarcho-punk dühe mindmáig él és virul a brit undergroundban, az kétségtelen, hogy a Bad Breedinghez foghatóan egy friss zenekar sem érzett rá ennyire a Crass Records zenekarainak végletes, nyers és minden értelemben őszinte megszólalására. A zenekar, amire a The Guardian a legjobb brit punkzenekarként hivatkozik, akinek dalait Zane Lowe is rotációban játssza a BBC adásán, és akit a The Quietus nemzedékének legjobb koncertzenekaraként ír le, ma este az A38 Hajó tetőteraszán is elszabadítja a poklot.

A Bad Breeding négy éve alakult egy ingázó munkások alapította városban, Stevenage-ben. A hely pedig fontos kötelék, hiszen mind a négyen munkásosztálybeli családból származtak, és nem akarták tovább szó nélkül hagyni, hogy saját nemzedékük kiforgatja, félreértelmezi mindazt az identitást, amiért ők is büszkék saját felmenőikre. Ebből pedig kellő inspirációt merítettek ahhoz, hogy az elmúlt négy évben két nagylemezt is rászabadítsanak a szigetországra: a Royal Blood  a hype-nak köszönhetően előzenekarként vitte őket Európa-turnéján, de hamar össze is szólalkoztak az úton. “Ami ellen biztosan felszólalunk, az a sovinizmus” – nyilatkozta az énekes Chris Dodd, aki társadalmi felelősségvállalását édesapjától örökölte, aki szálláshelyet működtetett drogfüggők és mentális problémákkal küzdők számára. “Fel akarjuk bátorítani az embereket” – és ez a mondat el is mond mindent a Bad Breeding esszenciájáról, ami a hetvenes-nyolcvanas évek punk rockjáig, a fénymásolt borítók korszakáig nyúl vissza. A Rudimentary Peni és Nick Blinko frontemberi-énekesi jelenléte épp annyira tetten érhető, mint a Flux of Pink Indians vagy a Crass hagyatéka, ugyanakkor a végtelenül zajos és erőszakos dalok minden értelemben aktuálisak, így nem csupán generációs tükröt mutatnak a Brexitnek, a cselekvésképtelenségnek és általánosságban Nagy-Britanniának, hanem saját képükre is formálják a káoszt. Kétség sem férhet hozzá, hogy a Bad Breeding valódi jelenség, ami mellett nem lehet elmenni – ezért is örülünk annak, hogy a zenekar első magyarországi koncertje az A38 Hajó tetőteraszán lesz, amit a srácok garantáltan szétszednek legújabb lemezük, a Divide dalaival.

A koncert hazai vendége a budapesti hardcore-metal-szupergrupp Ghostchant, akik összesen kettő idei koncertjük közül tartják itt az elsőt. További infók az este facebook-eseményénél.