Bemutatkozott Szolga Józsi új bandája, a Joe Slave

Múlt szombaton lett volna az év egyik legjobban várt hazai koncertje, a klasszikus felállású The Idoru visszatérő bulija és egyben EP-bemutatója, amit a koronavírus miatt el kellett halasztani szeptember 26-ra. Az este előzenekaraként debütált volna a Joe Slave nevű formáció, ami Szolga Józsi, az egykori „Newdoru” énekesének új szupergruppja. A zenekartól most meghallgathatod az első új dalt, plusz egy tévés élő felvételt.

A frontember így mesélt a zenekaráról:

Több mint 5 év telt el, amióta az Idoru befejezte munkásságát az akkori formációval, leszámítva a két flashback-koncertet. Rengeteg dolgon ment keresztül mindenki, más zenekarokhoz csatlakoztak vagy újakat alapítottak. Én is részt vettem más projektekben, rengeteget tanultam dalírásról és előadásmódról. Mindig is voltak témáim és kész dalaim is, amikről úgy gondoltam, hogy megtartom őket egy lehetséges jövőbeli, saját zenekarba.

Tavaly márciusban jött el az a pillanat, amikor biztosan éreztem és akartam, hogy legyen egy saját zenekarom. Anélkül, hogy tudtam volna, hogy kikkel és milyen név alatt fogunk zenélni, elkezdtem egy saját próbatermet összehozni Veresegyházon. Rengeteg segítséget kaptam a családomtól és a barátaimtól. Megemlíteném itt id. Leviczki Tamást, aki nélkül nem valósulhatott volna meg az egész próbaterem-projekt. Sajnos ő már nincs köztünk. Nyugodj békében, Tomi!

Szerencsémre minden zenész, akire elsőként gondoltam lehetséges tagként, igent mondott.

A felállás pedig a következő:

  • Szolga József – ének, gitár (ex-The Idoru, ex-Zoli Band, ex-Adam’s Family)
  • Nagy Gábor – gitár (The Idoru, Ghostchant, ex-Newborn, ex-PMA)
  • Mihalik Ábel – dob és még sok minden más (Nomad, ex-Kiscsillag, ex-Kispál és a Borz)
  • Ifj. Leviczki Tamás – basszusgitár

A csapat fele, Józsi és Big az M2 Petőfi TV-n debütált akusztikusan, ahol Koltay Annával, a BP Underground dokumentumfilm egyik rendezőjével beszélgettek, és eljátszottak egy sokunknak ismerős számot is, az Idoru Not Alone-ját. Erről Józsi ezt mondta:

A dalt még az Idorunak írtam az I’m Moving On hagyományára. Tibor [Szalkai Tibor, Idoru-gitáros] azt mondta, amikor beszéltünk, hogy ezt a két dalt játszhatnánk. Szóval örökbe fogadtuk őket.

Emellett már meghallgatható a Joe Slave első új saját dala is, az I’ve Seen Dark. Ez lesz az egyedüli akusztikus tétel a zenekar hamarosan megjelenő kislemezén, amiben Ábel kivételesen mandolint pengetett a bőrök püfölése helyett. Szintén ő felügyelte az EP felvételeinek nagy részét, ő végezte a produceri munkát, a keverést és a maszterelést is. Egyedül a dobfelvételek készültek külső segítséggel, méghozzá a SuperSize stúdióban.

Fotó: Bereczki Barni