A Fit for an Autopsy gitárosa kifejti, miért lett unalmas a deathcore

Érezted már úgy, hogy a deathcore az évek alatt egyszerűen kifulladt? Hát a műfaj vezető zenészei közül többen is úgy érzik. Elég megnézni Scott Lewis toplistáját a műfaj legjobb lemezeiről – habár a Carnifex frontembere nem beszélt konkrétan a deathcore hanyatlásáról, de a legfrissebb kedvenc stílusbeli lemeze is már több mint tíz éves.

A Fit for an Autopsy gitárosa, nem mellesleg a műfaj egyik legjobb és legkeresettebb producere, Will Putney ennél egy fokkal szókimondóbb volt. A Kerrang magazin a napokban közölt egy hosszabb cikket a deathcore helyzetéről, amiben a stúdióguru zenész így nyilatkozott:

Elértünk egy olyan állapotot, hogy a dolgok újrahasznosítottnak és sterilnek hatottak. Az, amivé a deathcore vált, alapjában véve nagyon korlátolt volt – leegyszerűsödött és nagyon messze került attól, amit a kezdetekkor jelentett. Eltűnt a műfajból a káosz és a kísérletezés nagy része. Unalmas lett gyakorlatilag.

Putney szerint ebből a gödörből a kiutat a különböző, műfajon kívüli elemek bevonása jelentheti, ahogy azt a Suicide Silence és a Whitechapel legutóbbi lemezei is jelezték (több-kevesebb sikerrel…). Ahogy a Thy Art Is Murder lemezein is dolgozó szaki mondja:

Egy új területre akartunk átmenni. A Fit for an Autopsy és a Thy Art Is Murder egyaránt ki akarta járni a saját ösvényét, és véget akart vetni annak, hogy az összes deathcore-banda egyformán szólal meg. A Thy Art elment a black metal világába, mi pedig elkezdtünk kísérletezni, és a Gojirától és a klasszikus metalból merítettünk ihletet. Elegünk volt abból, amivé a deathcore vált – újra csavarni akartunk rajta egyet.

A Thy Art’ nyári új lemezét követően hamarosan az FFAA is kiadja a legújabb albumát. A The Sea of Tragic Beasts október 25-én érkezik, és a napokban jelent meg róla a legújabb klip a Shepherd című számhoz, amiről a banda így nyilatkozott:

A Shepherddel a 2000-es évek eleji melodeath stílus előtt tisztelgünk. A kedves kis videóját pedig egyetlen vágás nélkül vettük fel. Az egész négy percig tartott az elejétől a végéig – de ez alatt egy halom szemetet önthettünk Joe [Badolato, énekes] nyakába, miközben a környezetszennyezésre is felhívtuk a figyelmet. Ennél jobb már nem is lehetne!

A Thy Art Is Murder, a Carnifex és a Fit for an Autopsy télen együtt érkezik Budapestre, a texasi I Am és a Rivers of Nihil társaságában. A buli február 12-én lesz a Barba Negrában, részletek az eseménynél.