Ezek a legjobb deathcore-lemezek a Carnifex énekese szerint

Augusztus elején jelent meg a Carnifex új albuma, a World War X, aminek kapcsán sorban készülnek a zenekarral az interjúk. A Metal Injection például arról kérdezte Scott Lewis frontembert, mik a kedvenc deathcore-lemezei. Az énekes 5 albumot sorolt fel, főleg a kétezres évek közepéről, a műfaj korai éviből.

Whitechapel – This is Exile (2008)

Emlékszem, amikor ez az album kijött. Ez volt az egyik album, ami létjogosultságot adott a műfajnak. Nagyot dobott rajtunk és a műfaj többi zenekarán is. Annyira jó lemez, hogy hirtelen mindenki deathcore-bandákat akart a turnéira vinni, és ez egy fontos pillanat volt nekünk. Egyre nagyobb turnékat kaptunk, mert maga a műfaj is kezdett kicsit elfogadottabb lenni. Azt hiszem, talán a mai napig ők vannak legfelül. Ők hordják a deathcore koronáját, az biztos.

All Shall Perish – The Price of Existence (2006)

Imádom ezt a lemezt. Emlékszem, amikor ez a lemez kijött, mi még tök új banda voltunk, csak egy EP-nk jött ki. Emlékszem, amikor meghallgattuk, mennyire odavoltunk tőle. Tökéletesen kombinálta a death metal brutalitását a nagyon jó stúdiótechnikával és az elképesztően technikás gitárjátékkal, amit nem is tudom, csinált-e még valaki akkoriban. Itt a nyugati parton legalábbis nem. Volt pár kanadai banda, akik előttünk jártak, de itt a nyugati parton, Kaliforniában 2006-ban az All Shall Perish ezzel a lemezzel ősalap volt.

Through the Eyes of the Dead – Bloodlust (2005)

Ez az egyik eredeti lemezük, azt hiszem, a második. Ha nem hallottad, ez tényleg egy baromi jó lemez. Minden, amit manapság hallasz a deathcore-ban, ott volt ezen az albumon. Van az a mondás, hogy soha ne legyél az első. A Through the Eyes of the Dead az elsők között volt, ez pedig egy állat lemez, ha még nem hallottad, mindenképp járj utána.

Job for a Cowboy – Doom (2005)

Az eredeti album, ami beindította a dolgokat a MySpace-en és megadta a kezdő lökést. Emlékszem, amikor a Doom EP kijött, az olyan volt, mint amikor a Beatles felfutott, vagy valami ilyesmi. Az összes buli, ahol a Job játszott  Kaliforniában, teltházas volt. Mi még egy tök új banda voltunk, még csak pár hónapja toltuk Shawnnal, és eljártunk ezekre a házibulikra, ahol a Job for a Cowboy játszott, és odagyűlt rájuk 300 kölyök és szétszedték a helyet. Nagyon nagy szerepük volt abban, hogy a MySpace deathcore színtér egyáltalán létrejött. Szerintem mi, a Suicide, a Whitechapel, meg az összes ilyen banda nagyon sokat köszönhet a Doom EP sikerének.

Despised Icon – Consumed by Your Poison (2002)

Ez a banda a mai napig elképesztő hatással van ránk. Ez volt az a lemez, amit Shawnnal állandóan hallgattunk. Mi nem tudtunk ilyen szinten zenélni, még csak ezt megközelíteni se. Nagyon akartuk, de nyilván fele ilyen jók sem voltunk. Ez a lemez viszont nekem a mai napig megállja a helyét. Állatul szól. Ha néha élőben jatszanak róla valamit, az is állat. Szerintem a Despised Icon a műfaj egyik elfeledett hőse, komolyan. Rengeteg bandára voltak hatással, de mivel kanadaiak, vagy a szünetük miatt [nem lettek akkorák.] Nekik kellene a legnagyobbnak lenniük, mert mindenkire hatással voltak.

A Carnifex február 12-én a Barba Negrában lép fel a Thy Art Is Murderrel, a Fit for an Autopsyval és az I Ammel.

Fotó: Somogyi Lajos / Bands Through the Lens